Timpul Local

Fata de la Vertiujeni

Fiecare neam, dar şi fiecare om, îşi are istoria lui.
Eu – crescută pe malul Prutului, ea – pe cel al Nistrului. Cred că în viaţa noastră, metaforic fiind spus, aceste râuri şi-au amestecat valurile. Eu beau apa curată a Nistrului adusă de cea mai bună prietenă a mea, care totdeauna a fost şi este lângă mine cu sufletul.
Din cunoaştere începe totul. Este bine să cunoaştem oamenii buni din ţărişoara noastră.
Duşi în Siberii, buneii ei s-au întors cu fruntea semeaţă şi mult mai mândri de neamul lor. Gospodari din gospodari, şi-au întemeiat iarăşi case în satul natal, la cotitura bătrânului Nistru, şi au crescut copii.

Nicolae şi Maria Badaneu au avut şase copii care au văzut lumina zilei la Târgul-Vertiujeni. Toţi au fost copii aşteptaţi şi iubiţi de părinţii lor, primind o educaţie aleasă pe pildele doamnei Maria şi spiritul de optimism al domnului Nicolae. Ambii părinţi au avut la căpătâi şcoli bune pe vremea aceea şi experienţe bogate. Ştiau ei ce fac… În familia Badaneu se trăia după principiul stupului de albine: toţi pot fi mai buni, fiecare după puterile sale este util lui şi familiei.
Domnica – ,,Vâzdoaga tatei”, al patrulea copil în familie (toţi au avut şi un nume de floare pe lângă cel de botez) – a crescut printre fraţii ei, scăldându-şi copilăria în Nistru, descoperind apoi şi coastele Duruitoarei – un deal cu o mândreţe de cascadă.

La şcoală, fiind întrebată a cui este aşa de isteaţă, fata cu ochi strălucitori şi zâmbet luminat răspundea mândră: „Oare nu se vede că sunt fiica lui Nicolae Badaneu!”.
Domnica a pornit de-acasă cu o zestre deosebită a bunei-creşteri altoită de părinţi şi bunei. Toată viaţa a avut grijă să menţină această zestre şi să adune înţelepciune.
Sârguincioasă, responsabilă, curioasă, dornică de a cunoaşte lumea, a absolvit cu excelenţă Şcoala de medicină din Bălţi. Cu aceeaşi sârguinţă (deşi era deja căsătorită şi avea un puişor de fată), în 1988 a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Defectologie.

Tânără specialistă, pentru capacitatea ei de a învăţa şi a aplica repede tot ce este nou în domeniu, a fost angajată la Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul pedagogiei.
Activitatea pedagogică o începe în anul 1988, imediat după absolvirea facultăţii, la Şcoala auxiliară nr. 5 din Chişinău. Ulterior, fiind în postură de doctorand, a activat şi ca asistentă universitară la facultatea „maternă”, la Catedra de psihopedagogie specială.
Sub conducerea ilustrului pedagog şi savant Nicolae Bucun, susţine cu succes teza de doctor în psihopedagogie şi devine conferenţiar universitar.

Până în prezent, ca pedagog, activează fructuos în cadrul Universităţii de Stat „Ion Creangă” şi în alte instituţii de învăţământ.
Domnica Gânu este exponentul tradiţiilor bogate care presupun că şcoala începe din familie. Fiind discipola unei pleiade de profesori cu renume în R. Moldova, promovează în activitatea sa principii de educaţie şi învăţare în conformitate cu natura şi bunul-simţ, folosind toate şansele copilului. Munceşte cu dăruire în domeniu, promovând noi forme de educaţie a copiilor, în special, a celor cu dizabilităţi. Calităţile ei de elevă bună i-au permis să îmbibe tot ce aveau mai bun profesorii care au învăţat-o şi care acum sunt mândri de succesele ei. Mai rar se întâmplă în zilele noastre ca profesorii să devină părinţi spirituali şi, totodată, buni prieteni ai foştilor studenţi pentru toată viaţa.
Domnica Gânu, în calitatea sa de conferenţiară, este un fenomen aparte în domeniul artei predării ştiinţelor psihopedagogiei moderne.
Ea îmbină tehnologii moderne internaţionale de predare cu cazuri practice naţionale, îmbină modele şi exemple ce dau lumină şi colorit exact teoriilor pe care le abordează, cu termeni adecvaţi, actuali ştiinţelor avansate. Datorită strategiilor specifice de predare, studenţii nu lipsesc de la lecţiile Domnicăi Gânu, fenomen rar întâlnit în prezent în cadrul instituţiilor noastre de învăţământ universitar. Colegii şi studenţii rămân plăcut copleşiţi de mustoasa ei vorbă, plină de sens şi vervă, de comparaţii şi epitete care captează orice auditoriu.
Contribuie la tot ce este nou şi util în asistarea copiilor cu cerinţe speciale, publică multe articole la tema educaţiei incluzive. Participă la proiectele elaborate de UNICEF Moldova. Activează în cadrul Guvernului RM, ca secretară a Consiliului naţional pentru protecţia drepturilor copilului.

Domnica Gânu este recunoscută ca expertă în domeniul în care activează atât în republică, cât şi în majoritatea ţărilor europene.
Pentru ea, învăţarea e o prioritate a fiecărei zile trăite. Pentru ea, a învăţa înseamnă a munci pentru a capta preţioase mărgăritare care, înşirate, să lumineze mintea copilului, să fundamenteze formarea lui ca personalitate. După părerea ei, cunoştinţele trebuie să servească omului pentru a trăi în conformitate cu bunul-simţ, în folosul său şi a semenilor.

Această doamnă deşteaptă, inteligentă, cu un zâmbet plin de bunătate, are o logică rece, raţională, bărbătească, dar o inimă şi o intuiţie sensibile, feminine, de poet. În oglinda ochilor ei, omul se vede aşa cum este. Interlocutorul ei totdeauna va primi un sfat, o soluţie pentru orice situaţie şi, neapărat, un bonus pentru optimism. Graba şi superficialitatea îi sunt străine, are o capacitate de muncă uimitoare, găseşte timp pentru fiecare şi mai puţin pentru ea însăşi, pentru frumoşii ei nepoţei, pe care-i iubeşte nespus de mult. Domnica este cea mai bună prietenă a unicului ei copil, a fiicei sale, care a crescut cuminte şi deşteaptă ca şi ramura care i-a dat viaţă.
Prietenă cu multă şi diversă lume, statornică, mărinimoasă, Domnica Gânu se bucură cu sinceritate de succesele celor din jur, caută mereu să le fie de folos…

Noi, moldovenii, avem multe calităţi frumoase, dar deseori nu ştim să preţuim ceea ce avem, să apreciem aproapele nostru. Aceste perle ale neamului, de genul Domnicăi Gânu, trebuie preţuite la justa lor valoare pentru a da sens vieţii noaste intelectuale şi morale. Astfel, ne vom cunoaşte mai bine valorile, vom progresa mai sigur şi mai repede.

Cu mare drag, pentru cea mai bună prietenă a mea,
Ana Mocanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *