Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

CSI / Rusia 8 Februarie 2014, ora 09:00    Din editia print

Federația Rusă, INAMICUL numărul UNU al Republicii Moldova

Marime Font

Anul 2014 se anunță a fi unul de răspântie pentru R. Moldova atât în plan intern și, mai ales, în cel extern, întrucât Rusia continuă să-și exercite influența și presiunea în R. Moldova, în timp ce țara noastră înaintează, cel puțin oficial, pe drumul său european.  

Iar drept dovadă sunt cele mai recente evenimente din țară, și anume, așa-zisul referendum din UTA Găgăuzia și reținerea directorului liceului românesc de la Tiraspol.

Așadar, la întrebarea va putea oare R. Moldova rămâne pe drumul său european, fără a fi amenințată direct sau indirect de Rusia, analiștii și experții susțin la unison că, deși anul trecut Rusia a lovit tare în R. Moldova, impunând sancțiuni la exporturile de vin și produse alimentare, anul acesta va fi mult mai rău.


Stanislav Secrieru, expert în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (CERE), precizează că, după evenimentele din Ucraina, Kremlinul va dori să submineze și cea din urmă „poveste de succes” a Parteneriatului Estic (PaE). „Rusia este pregătită să aloce atât resurse financiare, cât și voință politică pentru a spori presiunea asupra Moldovei”, a spus Stanislav Secrieru.

Mai mult, chiar dacă Rusia va continua să promoveze decuplarea Ucrainei de UE în 2014, R. Moldova va primi, de asemenea, o „atenție” considerabilă din partea Kremlinului. „Ar putea fi o lovitură „mortală” pentru PaE, dacă Rusia va împiedica RM de la semnarea Acordului de Asociere (AA). De asemenea, Rusia va încerca să provoace noi tensiuni în Transnistria și Găgăuzia, lucru care ar putea avea un efect negativ asupra relațiilor RM cu UE și ar putea ridica îngrijorări cu privire la disponibilitatea RM de a semna AA”, a menționat Stanislav Secrieru.
Mai mult, succesele Rusiei în Armenia și Ucraina au stimulat încrederea că poate influența evenimentele în favoarea sa și în R. Moldova. „Iar odată ce se vor încheia Jocurile Olimpice de la Soci, Rusia va încerca să demonstreze RM cât de dureros poate fi drumul spre UE”, a precizat expertul de la CERE.

Aceleași temeri le are și analistul politic Oazu Nantoi, care a declarat pentru REL că, după încheierea Jocurilor Olimpice, „Federația Rusă ar putea deveni mult mai dură în raport cu R. Moldova, prin intermediul marionetelor de la Tiraspol și a coloanei a cincea de pe malul drept al Nistrului pentru ca să-și atingă scopul, ca în cazul Ucrainei, și anume, nesemnarea AA și haotizarea procesului politic pentru ca, în urma alegerilor parlamentare, la guvernare în Moldova să vină aceeași coloană a cincea”.

Moldoveni expulzați din Rusia

În pofida faptului că mulți moldoveni muncesc în prezent în Soci și că are alte proiecte de infrastructură, cum ar fi Cupa Mondială FIFA 2018, Rusia va folosi diferite metode de hărțuire împotriva celor 200 de mii de lucrători permanenți moldoveni din Rusia. Serviciul Federal de Migrație din Rusia susține că 190 mii de cetățeni moldoveni au interdicția de a intra în Rusia pentru încălcarea condițiilor de ședere pe termen scurt. „Autoritățile moldovenești susțin că cifra este de 19.500, dar chiar dacă cifrele Rusiei sunt „umflate”, le-ar putea transforma foarte ușor în realitate”, afirmă autorul studiului. Potrivit lui Secrieru, în cazul în care Rusia expulzează muncitorii moldoveni, bugetele familiilor vor fi grav afectate, iar unul dintre pilonii de creștere economică din R. Moldova va fi subminată. În 2012, lucrătorii migranți au trimis aproape 1.5 miliarde dolari acasă, iar 65,5 la sută din banii de peste hotare au venit din Rusia.

Embargo la produsele moldovenești

În septembrie 2013, Rusia a impus o interdicție la importurile de vin din R. Moldova, sub pretextul „calității” dubioase. Totodată, oficialii ruși au lăsat să se înțeleagă că va avea loc o interdicție totală sau parțială și în 2014, și anume, la fructele și legumele proaspete. „Sectorul agricol din Moldova deține aproximativ 28 la sută din forța de muncă a țării și generează 12 la sută din PIB. Iar un embargo rus ar putea încetini creșterea economică și alimenta nemulțumirea populară”, a precizat expertul.

Suspendarea temporară de gaze

O altă pârghie prin care Rusia poate exercita presiuni asupra RM sunt exporturile de gaze naturale, întrucât, deocamdată, este sursa principală a RM pentru gazul importat. „Deși contractul dintre „Moldova-Gaz” și „Gazprom” a fost prelungit până la sfârșitul anului 2014, „problemele tehnice” de pe conducta care traversează regiunea transnistreană ar putea fi folosite pentru a explica o eventuală suspendare temporară a livrărilor de gaze către RM. Rusia ar putea amenința, de asemenea, cu neprelungirea contractului de gaze în 2015 și ar putea insista asupra încheierii unui nou acord ce va fi condiționată de retragerea RM din cel de-al treilea Pachet Energetic al UE”, a spus Stanislav Secrieru.

UE trebuie să accelereze construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

În acest sens, pentru a neutraliza pârghiile energetice ale Rusiei, analiștii sugerează că UE ar trebui să sprijine cooperarea energetică a RM cu România și Ucraina. „Până în aprilie 2014, gazoductul Iași-Ungheni ar trebui să fie dat în exploatare. Dar fără o stație de comprimare se poate transporta doar volume limitate de gaz și ar putea furniza doar în imediata apropiere a acesteia, și anume, în Ungheni și Nisporeni. Nu poate furniza în Chișinău, care este, evident, cel mai mare consumator de gaze”, afirmă analistul Secrieru. Așadar, UE ar trebui să pună mai multe presiuni pentru construirea rapidă a unei stații de comprimare la Iași, astfel încât interconectorul să poată lucra la capacitate maximă.

Rusia și Transnistria vor lucra mână în mână

Tot experții sunt de părere că Rusia și Transnistria vor acționa împreună pentru a continua militarizarea regiunii. Deși în noiembrie trecut, Transnistria a promis să-și retragă în termen de două săptămâni contingentul militar suplimentar, care sunt staționate în mod unilateral în Tighina, după trei luni nu s-a întâmplat nimic. „Se zvonește că Transnistria are planuri de a fortifica „punctele sale de trecere” de-a lungul liniei administrative cu R. Moldova în 2014”, arată studiul.

În ceea ce privește regiunea autonomă Găgăuzia, referendumul din februarie privind integrarea europeană sau de aderare la Uniunea Vamală reprezintă o altă oportunitate pentru Moscova de a amplifica tensiunile dintre Chișinău și Comrat.
„Dacă pornim de la ipoteze teoretice, Rusia nu dorește ca R. Moldova să ratifice și să semneze Acordul de Asociere. Aceasta înseamnă că va încerca să impună o atmosferă de haos pe malul drept al Nistrului. Și eu consider că așa-zisul referendum din sudul RM deja este un element al acestui scenariu și Federația Rusă are la dispoziție regimul de marionete rusești din stânga Nistrului, prin intermediul căruia ar putea să inițieze acțiuni de forță în zona de securitate pentru destabilizarea situației politice în R. Moldova”, a spus Oazu Nantoi.

Clasa politică din RM, fără curaj și voință

Mai mult, în timp ce oficialii din R. Moldova sunt reticenți în a vorbi deschis despre tacticile Rusiei, Oazu Nantoi declară că, de peste două decenii, clasa politică din RM nu are curajul și voință politică pentru a declara franc, inclusiv pentru comunitatea internațională, că fenomenul pe care noi îl numim așa-zis conflict transnistrean nu este un conflict între populația de pe ambele maluri ale Nistrului, ci este un conflict între proiectul de edificare a statalității RM, în limitele frontierelor recunoscute de comunitatea internațională, și ambițiile geopolitice ale Federației Ruse. „Și așa-numita „republică moldovenească nistreană”, din 2 august 1990 până în prezent, este o unealtă a Moscovei, prin care Moscova încearcă să controleze întreg teritoriul RM”, a menționat analistul politic.

De cealaltă parte, analistul politic Nantoi menționează pentru REL că, pe de o parte, memorandumul Merkel-Medvedev din 5 iunie 2010 demonstrează că Germania și UE, în persoana Germaniei, își dă seama că așa-zisa a doua parte în conflict este totuși Federația Rusă. „Pe de altă parte, Federația Rusă este un partener mult prea important, sub diferite aspecte și economic, în primul rând, mult prea important pentru UE, ca să își sacrifice propriile interese de dragul R. Moldova”, a precizat Oazu Nantoi.

Ce poate face UE?

Având în vedere aceste riscuri, UE ar trebui să-și respecte propriile promisiuni, spun analiștii. „R. Moldova a făcut ceea ce a fost rugată, așa că UE ar trebui să ridice obligativitatea vizelor în vara anului 2014 pentru moldovenii care dețin pașapoarte biometrice”, afirmă Stanislav Secrieru.

Iar în ceea ce privește eventualele restricții comerciale din partea Rusiei pentru RM, UE ar trebui să-și facă un plan și să ia în considerare continuarea liberalizării pieței pentru produsele moldovenești. „Pentru a ajuta Moldova să reziste oricărui nou embargo economic rus, UE ar trebui să faciliteze restricțiile privind principalele exporturi din Moldova pe piața europeană: fructe și legume, cereale, zahăr și miere, semințe de floarea-soarelui, ulei vegetal, și produse industriale ușoare”, a spus Secrieru.

UE ar trebui să acorde, de asemenea, o atenție sporită Transnistriei și Găgăuziei, iar conflictul transnistrean ar trebui să apară pe ordinea de zi a agendei UE-Rusia.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)