Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Iunie 2020
Abonamente

Social 5 Aprilie 2013, ora 07:20    Din editia print

Fețele ascunse ale „revoluției” din 7 aprilie 2009

Marime Font

Procuratura și mass-media prezintă un adevăr subiectiv despre măcelul de acum patru ani

De patru ani de la dezmățul din 7 aprilie 2009, ni se prezintă o istorie falsă a evenimentelor de atunci. Polițiștii condamnați sunt în parte niște țapi ispășitori, iar cei care au dirijat măcelul și-au păstrat fotoliile sau au fost avansați în funcții. Mass-media tratează unilateral aceste cazuri și face eroi inclusiv din unii protestatari care au comis acte de vandalism sau furturi, sau și-au schimbat depozițiile peste noapte. Sunt lucruri bine cunoscute în culisele instituțiilor de forță, despre care toți se tem să vorbească deschis. Vom prezenta mai jos doar câteva cazuri, care pun două întrebări foarte importante: cine din guvernarea noastră este interesat să deformeze adevărul despre 7 aprilie? Și de ce? 


Un polițist se trezea din somn, ieșea în chiloți din casă și se pornea aiurea. Într-o noapte, colegii l-au găsit pe o câmpie, zgâriat, plin de sânge, zbătându-se între niște spini. Alt polițist, care avea fobie până și față de lucrurile din casa lui, a fugit din țară și nimeni nu mai știe de el. Ambii și-au ieșit din minți la 7 aprilie 2009. Un al treilea polițist a fost bătut de un protestatar între picioare, până a fost castrat. Niciunul din agresori nu a fost identificat.

Loading...


Nu-s povești, ci istorii reale, despre care presa nu se interesează, deoarece în textele despre 7 aprilie la noi se folosește cu strictețe sintagma: „polițiștii - criminali”.

Călăi inventați

Există și cazuri cunoscute, care denotă că adevărul despre 7 aprilie ne este ascuns. Amintim de Vasile Olaru de la Regimentul „Scut”, trimis în judecată la indicațiile samavolnice ale lui Valeriu Zubco. În timpul protestelor, Olaru a fost preluat cu capul spart de către medicii de la Salvare, după ce a imobilizat un tânăr care agresa un polițist. Ulterior, tânărul a depus două plângeri la procuratură, care au fost respinse din lipsă de probe. A fost pornit și un dosar penal, dar procurorii oricum nu au putut dovedi culpa polițistului. Cu toate acestea, la 26 mai 2010, Zubco a dat indicații subalternilor săi să-l pună pe Olaru sub învinuire și să trimită dosarul în judecată. „N-am mai întâlnit aşa ceva! Dacă dă asemenea indicaţii, procurorul general poate fi învinuit de abuz de putere”, declara pentru TIMPUL expertul în drept penal Gheorghe Ulianovschi. După ce și judecata l-a achitat, Olaru a cerut dreptate de la spicherul Marian Lupu. Securitatea internă a Procuraturii Generale (PG) nu a găsit motive pentru intentarea unui dosar penal și așa s-a terminat povestea.

Condamnați pentru faptele altora

Fostul șef al poliției criminale a sect. Centru, Radu Starinschi, a fost condamnat de Curtea de Apel la doi ani închisoare cu suspendare. I se incrimina că, la 7 aprilie, i-ar fi rupt mâna unui tânăr, pe nume Sergiu Crețu, în incinta Comisariatului Centru, chiar dacă victima declarase inițial într-un reportaj TV că brațul i-a fost fracturat nu în comisariat, ci în oraș, în timpul reținerii. Aceleași declarații le făcuse și la poliție, și la Salvare, iar și mai târziu – la o întâlnire cu primarul Dorin Chirtoacă.

Lucrurile au luat o altă întorsătură după ce Ion Bazatin, procurorul care s-a ocupat de acest caz, a venit cu Crețu la comisariat și l-au rugat pe Starinschi să le deschidă un birou, în care victima ar fi fost bătută. Radu spune că i-a rugat să se legitimeze, ceea ce l-a supărat rău pe procuror. În scurt timp, Crețu și-a schimbat depozițiile, afirmând că mâna i-a fost ruptă nu la reținere, ci chiar în biroul lui Starinschi și chiar de către acesta.

Nu se știe de ce și în interesele cui bietul tânăr a fost nevoit să-și schimbe mărturiile. Totuși, pentru a depista agresorii, Bazatin putea pur și simplu să verifice cine a adus victima la comisariat. Și registrul de aici, și polițiștii de la Unitatea de gardă indică aceeași persoană: Vadim Răileanu de la poliția criminală. Chiar dacă nu el i-a rupt mâna lui Crețu, Răileanu trebuie să știe cu cine a lucrat în acea seară și cine l-a reținut pe tânăr. Printre polițiști se spune și aici și-au jucat rolul banii. Nu știm dacă e adevărat, dar precizăm că recent Curtea Supremă de Justiție a întors cauza la rejudecare, iar Răileanu a devenit șef al Departamentului Servicii Operative al MAI. Solicitat de noi, el ne-a rugat să revenim mai târziu, dar nu a mai răspuns la telefon.

Scoși de sub urmărire penală în taină

Pentru torturarea lui Anatol Mătăsaru la Comisariatul General de Poliție (CGP), același Bazatin a pornit o cauză penală, în care erau trei învinuiți: Ruslan Saachian, șeful poliției criminale a CGP, și subalternii săi Igor Pântea și Octavian Sârbu. Potrivit lui Mătăsaru, Saachian a fost scos de sub urmărire penală pe ultima sută de metri și printr-o șmecherie a procurorului. „Înainte de a trimite dosarul în judecată, am făcut cunoștință cu el și am semnat că nu am obiecții. Însă Bazatin mi-a dat dosarul fără ordonanța de scoatere de sub învinuire a lui Saachian. Știu că el și Saachian sunt în legături bune, dar la așa ceva nu m-am așteptat”, susține Mătăsaru. El a atacat ordonanța în instanță, dar fără rezultat. Iar Saachian a ajuns să figureze în proces ca martor...

„În incinta CGP, Saachian primul m-a rupt în bătaie și apoi m-a dat în primire lui Pântea. Cred că a scăpat de pedeapsă, încheind contract cu noua guvernare. Cum a fost bâta regimului, așa a și rămas”, adaugă Mătăsaru. El susține că are înregistrări audio, unde ceilalți doi polițiști îi spun: „Tu doar știi că nu numai noi te-am bătut, dar și Saachian”. Mătăsaru consideră că Pântea și Sârbu s-au înțeles să meargă doar ei în judecată, iar Saachian, în schimb, să le asigure avocatul și alte cheltuieli. În cele din urmă, cei doi au fost condamnați la doi ani cu suspendare, iar șeful lor a scăpat basma curată.

Întrebat de ce l-a scos pe Saachian de sub urmărire penală, Bazatin s-a arătat deranjat: „De ce să vă spun? Mătăsaru e parte din dosar și e în drept să cunoască. Discutați cu el, la revedere”.

„Ca să scape alţii de pedeapsă, m-au ales pe mine”

Printre polițiști se discută în șoaptă că Saachian ar dirija repartizarea vinovaților în multe dosare cu privire la tortura din 7 aprilie. Ciudat, în acest sens, este cazul lui Ion Perju, polițistul bănuit în dosarul Valeriu Boboc, învinuirea în privința căruia se bazează pe declarațiile lui Saachian și ale altor trei colegi de-ai săi, care i-ar fi și cumetri. Anume ei spun că tipul în costum albastru, care a lovit cu piciorul în tânăr în Piață, ar fi Perju. La rândul său, acesta dă de înțeles că lucrurile nu sunt prea curate la mijloc: „Opinia publică este indusă în eroare. Se anunţă că Saachian şi alţi poliţişti îl recunosc pe cel în albastru, ca fiind Perju. Şi atât! Ştiu de ce mă învinuiesc, dar nu pot divulga detalii. Deşi e simplu de tot - ca să scape alţii de pedeapsă, m-au ales pe mine. La CGP, toţi sunt cumetri şi o mână spală pe alta”, declara Perju pentru TIMPUL.

În replică, Saachian își menține poziția și ne asigură că nu va renunța la depozițiile pe care le-a făcut în instanţă. Și în privința lui Mătăsaru, acesta dezminte acuzaţiile ce i se aduc: „N-am nicio vină. Calomniile și aberațiile lui Mătăsaru nu sunt adevărate. Pe 27 octombrie 2009, am fost scos de sub urmărire de către procuratura militară, apoi de PG şi de către instanţă. Dar el s-a legat de mine, căci îi trebuia o victimă din categoria conducătorilor. Noi l-am audiat în baza unei comisii rogatorii, într-un dosar pornit de PG în privința protestatarilor care au devastat clădiri. Nici alţii nu l-au bătut. Pântea i-a dat ceai, de mâncare şi l-a audiat”. Întrebat cum a apărut Mătăsaru bătut măr în faţa camerei, Saachian ne-a spus că acestuia i-au fost aplicate leziuni corporale la reţinere, căci a opus rezistenţă…

La procuratură, aceeași poveste

O situaţie similară se observă şi la procuratură. Din cei 71 de procurori din grupul de urmărire penală pe cazul 7 aprilie 2009, aproape 30 au fost sancţionaţi. Singurul care a fost avansat în funcţie a fost conducătorul grupului, Igor Popa, procurorul care a instrumentat numeroase dosare politice pe timpul lui Voronin. La niciuna din plângerile contra acestuia, procuratura nu l-a găsit vinovat. Amintim că, după schimbarea guvernării în 2009, nașul lui Popa, Nicolae Chitoroagă, a fost ales șef al Colegiului Disciplinar. De cealaltă parte, Ion Vicol, fostul adjunct al procuraturii mun. Chişinău, şi alţi colegi de-ai săi afirmă că au fost constrânși să-și dea demisia, pentru că au refuzat să i se supună lui Popa. Amintim că Igor Popa refuză să vorbească cu TIMPUL.

Procurorul general interimar, Andrei Pântea, admite că dosarul 7 aprilie se poate tergiversa până când va exista o claritate sub aspect politic. „Investigăm inclusiv activitatea ineficientă a organelor de drept. Şi ne întrebăm de ce ele nu au selectat suficient material probatoriu. Chiar şi angajaţi ai SIS recunosc că au fost retraşi din Piaţă fără explicaţii. Nu dau detalii, ca să nu existe iarăși duble interpretări, care ar putea supăra pe cineva...”, a adăugat Pântea.

Pe cine ar putea supăra adevărul despre 7 aprilie? Am putea găsi un răspuns la această întrebare numai abordând echidistant evenimentele de atunci, fără lacrimi și încredere oarbă în gazete și date oficiale. Au apărut și mai apar filme despre presupușii organizatori în care sunt vizați principalii actori politici din R. Moldova. Ceea ce se întâmplă astăzi ne arată că adevărul poate fi dincolo de aceștia, dar și foarte aproape de unii dintre ei…  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)