Opinii și Editoriale

Felicitări, Maia Sandu!

O politiciană aproape marginală, venită dintr-un partid muribund, cu fonduri mizere în comparație cu fondurile rechinului Dodon, fără televiziuni și portaluri media, fără prieteni-oligarhi, cu o campanie de intoxicare plină de zoi îndreptată împotriva ei, cu un electorat scindat încă pe principii etnice, religioase, misogine și de orientare sexuală… a luat 47,84 la sută din voturi. Acesta este un rezultat formidabil, fraților. E prima dată în istoria Moldovei independente când un politician pro-vest acumulează un număr atât de mare de voturi. Pentru mine personal, Maia Sandu a câștigat aceste alegeri, care oricum nu contau pentru că presupuneau o funcție de marionetă.

Maia a câștigat un capital politic și un electorat enorm, și a realizat acest lucru fără populisme, fără promisiuni mincinoase, fără sperietori absurde, fără calomnii, fără zoi aruncate în oponent, fără autobuze și bani dați alegătorilor ca să voteze cu cine trebuie. Și asta e minunat, și asta este probabil începutul unei noi epoci în politica moldovenească.

Regulile jocului se schimbă încet dar sigur. Oportuniștii, ipocriții, corupții și populiștii pierd terenul. Analizați ratingul actual a PL-ului, e de râsul găinilor. Vă garantez că în mai puțin de un an de președinție PSRM va ajunge la același rating. Dodon poate să-și mai împace orgoliul rănit de atâtea înfrângeri, și să înceapă să-și dezamăgească electoratul. Cunoscându-i apucăturile, bag mâna-n foc că o vă face. Așa că lăsați-l pe Dodon să se simtă important, să se simtă președinte, țar și împărat. Chiar dacă aceste alegeri au fost fraudate, chiar dacă au fost semnalate numeroase încălcări, chiar dacă eroilor din diasporă nu li s-a permis să voteze. Ca să scăpăm de Dodon, Dodon trebuie să fie președinte.
Demisii de la CEC și Ministerul de Externe nu vor urma, sunt sigur. Cei de la CEC și-au cerut scuze, de parcă ne-au călcat pe picior în transportul public, de parcă nimic grav nu s-a întâmplat. S-o lăsăm așa. Credeți-mă, dacă Dodon rămâne președinte, PSRM-ul ajunge la pământ, alături de PL, PLDM, PCRM și alte cadavre politice. Așa că lucrurile vor veni de la sine, nimeni nu va distruge PSRM-ul mai bine decât PSRM-ul.

Iar Maia Sandu are de lucrat foarte mult acum, de discutat cu alegătorii (mai ales cu alegătorii lui Dodon), de ales oameni cu integritate în partid, de construit un nou tip de politician moldovenesc, nemaivăzut până acum pe aceste meleaguri. Pentru că marea miză se va juca peste doi ani, la parlamentare, și acolo avem nevoie de Maia Sandu, de un alt tip de politician. Cu siguranță Maia va fi supusă iarăși atacurilor murdare și calmoniilor, va trebui să reziste, și să nu coboare la nivelul oponenților. Aproape 800 000 de alegători înseamnă foarte mult. Și vă asigur că victoria (victoria reală) din aceste alegeri îi aparține Maiei Sandu, chiar dacă mulți dintre noi nu vor să înțeleagă acest lucru. Felicitări, și la muncă. Acum chiar mai avem o șansă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *