Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

Editorial 19 Martie 2017, ora 09:13    Din editia print

Marime Font

Femeia – ființă unică

Mitropolia Basarabiei a organizat, prin sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială, conferința „Femeia-Mamă” – ființă unică? Ce ne spune Biblia?, pe data de 7 martie, unde a fost invitat părintele profesor Stelian Tofană din Cluj, România.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Conferința a fost structurată în două mari capitole: demnitatea și menirea femeii pe de o parte, din perspectiva Vechiului și a Noului Testament; pe de alta, problemele societății contemporane: avortul și căsătoriile surogat. Societatea nu ajută, nu încurajează, nu susține familia. Concubinajul permite schimbarea partenerilor, căsătoriile de probă – la fel. Astfel dispare comuniunea din sânul familiei, cea care - prin unitatea ei - ar trebui să fie chip al lui Dumnezeu, Cel unul în ființă și întreit în persoane.

S-au atins multe subiecte sensibile ce privesc atât femeia, cât și familia. Părintele profesor Stelian Tofan a vorbit încă din deschiderea evenimentului despre femeile care nu pot naște. Ele nu sunt, cum se credea în vechime, lepădate de la fața lui Dumnezeu, ci rămân aceleași ființe unice. În toate afirmațiile sale sfinția sa nu s-a rezumat la înșiruirea de citate și argumente, ci a fost foarte atent la detalii și nuanțe. A explicat foarte clar care este respectul pe care femeia îl datorează bărbatului și invers, dreptul la viață a pruncilor nenăscuți, rolul femeii în societate.
Legat de problemele societății contemporane, părintele a subliniat necesitatea pastorației și a dragostei față de cei depărtați de valorile familiei creștine. El a condamnat marginalizarea celor care optează pentru alte forme de conviețuire.Așa cum se obișnuiește, după prezentare a avut loc o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, care au scos în evidență importanța unor astfel de întâlniri. Pentru că nu de puține ori întrebările și nelămuririle ni le descoperim chiar în timpul conferințelor. Cu siguranță că astfel de evenimente sunt o școală pentru creștinii de toate vârstele.

Totodată am aflat despre alte proiecte ale Mitropoliei Basarabiei. Cred că cel puțin unele dintre ele v-ar interesa: școala de muzică psaltică (gratuită) de la Mitropolia Basarabiei, deschisă pentru toți tinerii doritori (în fiecare sâmbătă de la ora 13.00); marșul pentru viață de la Orhei (25 martie, ora 12.00); evenimentele care marchează ziua Unirii: pe 26 martie, la ora 13 va avea loc depunerea de flori la Cimitirul Armenesc, iar de la ora 14.00 sunteți așteptați la un concert la Teatrul Ginta Latină.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md