Actualitate

„Femeia de fier” din Leova

Și asta, pentru că, din 2007 până în prezent, este directoarea unei întreprinderi dintr-un domeniu mai puțin popular în rândul femeilor, și anume, în cel al construcțiilor. Este vorba de Lilia Moscvin, din orașul Leova, care a decis să nu emigreze pentru a-și întreține copiii, ci să pună pe roate o afacere de succes, aici, în R. Moldova. 

A activat în domeniul medicinei timp de 20 de ani, începându-și activitatea medicală imediat după absolvirea Colegiului de Medicină din Chișinău. Apoi, și-a zis că, indiferent cât de bine sau rău ar fi, trebuie să facă studii superioare. „Cu ajutorul soțului, care m-a susținut, am absolvit Facultatea de Chimie și Biologie, chiar în timp ce mă aflam în concediul de maternitate”, a precizat Lilia Moscvin.

Ulterior, a fost angajată în calitate de șef al laboratorului sanitaro-igienic la Centrul de Medicină Preventivă din Leova, unde a activat o perioadă bună. „Dacă, aparent, eram mulțumită din punct de vedere spiritual și moral, atunci nu mă regăseam din punct de vedere financiar, deoarece primeam un salariu de 1500-2000 de lei. Acest venit nu acoperea necesitățile familiei și mi-am zis că trebuie să fac ceva”, a spus antreprenoarea.

„De ce să nu fac ceea ce îmi place?”

Drept urmare, a început dintr-un alt capăt al firului și a decis să fondeze o întreprindere în domeniul construcțiilor. „Au zburat șase ani, de când am înființat compania, cu suișuri și coborâșuri, însă a meritat. Prima filă a istoriei mele de afaceri a început când am cumpărat un fost punct termic de circa 200 metri pătrați, într-o stare deplorabilă. Apoi, am obținut certificatele de urbanism, documente și după aceea a urmat obținerea a două credite de la bănci, în valoare de 250 de mii de lei, care, pe atunci, mi se păreau milioane”, a dezvăluit Lilia Moscvin. Mai mult, la început, mulți i-au reproșat că o asemenea afacere este un lucru pentru bărbați și e total diferit de domeniul în care a activat anterior. „Însă eu le-am spus că nu văd nicio diferență. De ce să nu fac ceea ce îmi place și poate îmi reușește mai bine decât unui bărbat?”, se întreabă femeia de afaceri.

De asemenea, dacă la început soțul Liliei Moscvin nu credea în ideea sa, acum o susține și muncesc cot la cot. „Când am pus lucrul pe roate, am înțeles că trebuie să fim o echipă și să muncim mult”, spune zâmbind femeia de afaceri din Leova.

Nopți fără somn și zile cu multă muncă

Cu banii împrumutați, au deschis compania din domeniul construcțiilor și producerea confecțiilor PVC. „Ideea mi-a apărut odată cu apariția gazului natural în raionul Leova. Era o ramură destul de solicitată, deoarece toata lumea încerca să conserve energia termică în clădiri, schimbându-și geamurile și ușile din termopane. Mai mult, această problemă o aveau și instituțiile bugetare, care, pe măsura posibilităților, schimbau și ei tâmplăria din lemn cu cea de PVC”, a spus femeia de afaceri. Așadar, anume aceasta a fost rețeta succesului, potrivit antreprenoarei. Au investit și în renovarea clădirii, cumpărarea utilajului, dar și a materiei prime. „Au început nopțile fără somn, frică în caz de neizbutire, deoarece erau gajate toate bunurile noastre. În mine se confruntau regretul și frica, pe de o parte, cu ambiția și perseverența, pe de alta, dar mergeam mai departe”, își aduce aminte Lilia Moscvin.

Una dintre cele mai bune antreprenoare din raionul Leova

Totuși, în scurt timp, familia Moscvin a reușit să întoarcă creditul bancar. Primul profit l-a obținut la câteva luni. „După trei luni, ne-am înscris ca plătitori de TVA, întrucât am depășit rulajul de 300 de mii. În prezent, rulajul este de câteva ori mai mare, în funcție de sezon”, spune femeia. Însă, totodată, familia Moscvin a lucrat mult la imaginea întreprinderii, a investit în calitățile profesionale ale angajaților. „Așadar, în prezent efectuăm acoperișuri, fațade, comercializăm și instalăm produse parasolare. În plus, am obținut diplomă de gradul doi pentru cel mai bun antreprenor din raionul Leova în domeniul producerii”, spune cu mândrie Lilia. Mai mult decât atât, recent, compania a fost selectată de BERD în susținerea proiectului MoREEF pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial.

Lilia este conducătorul unei întreprinderi individuale în construcții, unde sunt angajați doar bărbați, ea fiind unica femeie. „M-am regăsit între bărbați, iar colectivul îmi poartă respect. Încerc să intru în situația lor, să discut cu ei, să le aflu problemele, să fie remunerați precum merită, astfel încât să fie motivați. E important ca angajatul să se simtă bine la muncă”, afirmă directoarea întreprinderii. De altfel, numărul angajaților e în funcție de volumul de muncă, întrucât lucrările de construcție depind de factorii climaterici.

Femeile trebuie să se implice în afaceri

Totuși, antreprenoarea susține că atunci când au început activitatea, concurența era foarte mică. „După asta au apărut mai mulți concurenți pe piață, cărora li se părea floare la ureche să ai o firmă de construcții. Însă au rezistat cei care au continuat să facă munca calitativ și să investească în imaginea întreprinderii și în calitatea produselor”, sugerează femeia de afaceri.

Antreprenoarea le sugerează femeilor care vor să-și deschidă o afacere, dar nu au curajul, să-și atingă scopul, chiar dacă nu e atât de ușor. „Totuși, nu e bine să se pornească de una singură, trebuie să fie susținută de familie. Femeile nu trebuie să se regăsească doar în domeniul casnic, ci trebuie să se implice în afaceri, pentru că pot face lucrurile tot atât de bine sau chiar mai bine decât bărbații”, a spus în încheiere Lilia Moscvin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *