Timpul Local

Femeile au tendinta sa-si insele partenerul in perioada de ovulatie

Femeile au tendinta sa-si insele partenerii de viata atunci cand se afla in perioada de ovulatie, arata doua stu­dii realizate de cercetatorii de la Uni­ver­sitatile New Mexico si California din Los Angeles si publicate in revistele Hor­­mones and Behavior si Evolution and Human Behavior. Specialistii au ajuns la concluzia ca reprezentantele sexului frumos sunt predispuse genetic sa flirteze.

"Femeile sunt atrase de alti bar­bati si flirteaza cu ei atunci cand se afla in perioada de maxima fertilitate, adica in perioada ovulatiei. Fac exceptie de la regula doar cele care sunt foarte atrase sexual de catre partener", explica Martie G. Haselton, psiholog si autoarea celor doua studii. Una dintre cercetari releva faptul ca barbatii nu prea au motive sa-si faca probleme in acest sens. In comparatie cu barbatii, atractia sexuala nu le indeamna prea mult pe femei sa insele. "Femeile stiu ca au atractii trecatoare, dar nu realizeaza ca aceste dorinte sunt strans legate de ciclul menstrual, cat si de evolutia speciei umane. Tot ce stiu este ca, dintr-odata, se simt atrase de vecinul bine facut sau de un coleg aratos", afirma Martie G. Haselton, autoarea celor doua studii.

Medicii care au participat la realizarea celui de-al doilea studiu au descoperit ca ovulatia are un efect puternic asupra tuturor femeilor, facandu-le pe acestea sa se simta mai atractive, mai dorite si chiar mai puternice in perioada fertila. Aceste constatari, similare celor din prima cercetare, sunt publicate in revista Evolution and Human Behavior. Psihologii au conchis ca, in timpul ovulatiei, cele mai multe dintre femei au fantezii cu alti barbati si sunt inclinate sa-si insele partenerul.

Totusi, mai spun psihologii, barbatii isi dau seama subconstient de aceste evenimente care se produc in viata partenerelor lor in timpul ovulatiei si isi "adapteaza" comportamentul, asemeni masculilor care isi protejeaza femelele. "Nu numai ca barbatii sunt mai gelosi si mai posesivi ca partenerele lor aflate la ovulatie, dar ei sunt si mai atenti cu acestea si au grija sa le indeplineasca dorintele", adauga psihologul Steven W. Gangestad, din cadrul Universitatii New Mexico din Los Angeles. Specialistul mai spune ca, desi barbatii probabil nu constientizeaza, ei se comporta ca si cum ar fi ingrijorati de faptul ca partenera i-ar putea insela.

Concluzia celor doi specialisti care au condus cercetarile amintite, Martie G. Haselton si Steven W. Gangestad, este ca ovulatia are un impact puternic asupra tuturor femeilor, toate participantele la studiu simtindu-se, in perioada maxima de fertilitate, mai dorite, mai atragatoare, mai incisive si chiar mai hotarate in activitatile pe care le intreprind decat in restul timpului. "Influentele hormonale asupra comportamentului nu sunt inca bine intelese, astfel incat aceste tipuri de studii sunt valoroase si reprezinta o baza de pornire care speram ca va conduce la o intelegere deplina in viitor", conchide psihologul John M. Grohol.

Sursa: Gandul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *