Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Comentariu 18 Ianuarie 2015, ora 02:00    Din editia print

Marime Font

Femeile Buendía

O altă carte în listele obligatorii de lecturi e Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez.  

 
 

O carte superbă care are nevoie de câteva seri de singurătate pentru a fi citită, dar și de foarte mult spațiu pentru a fi povestită. Motiv pentru care voi alege o altă cale de a vă scrie despre ea.

Romanul este celebru în curentul realismului magic. În Macondo (sat fictiv) trăiesc câteva generații de oameni așezați acolo sub conducerea lui José Arcadio Buendía. Râul cu pietre mari și rotunde ca niște ouă gigantice, păsări cântătoare, flori și pomi fructiferi. José Arcadio Buendía și soția lui Ursula au doi băieți: Aureliano și Arcadio, și o fată Amaranta, născută la bătrânețe. După ce Aureliano se căsătorește cu pubera Remedios, singura femeie acceptată total de familia Buendía, aceste nume se plimbă la toți urmașii: nou-născuții se vor chema Aureliano, Arcadio, Ursula, Remedios sau Amaranta.Poziția cheie în carte se dispută între Amaranta - fiica ciudată cu inimă împietrită aparent, dar, după observațiile mamei ei, singura femeie Buendía care poate iubi cu adevărat, ba prea mult - și între Ursula, mama centenară, cea care a menținut spiritul casei. Decrepitudinea ei merge mână în mână cu cea a casei. Ea este cea care, orbind și făcându-se tot mai mică, ajunge să își îngroape soțul și copiii, un impresionant număr de nepoți, strănepoți. În ultima parte a vieții ei, ultimul Aureliano cu ultima Remedios ai familiei se joacă cu străbunica lor de parcă ar fi o păpușă. Ba își permit glume sinistre, prefăcându-se că o vor îngropa de vreme ce pare moartă.

O altă Remedios, de o frumusețe nepământeană, se ridică cu trupul la cer. Ea e fiica altui Arcadio, născut din unul dintre fiii primului Arcadio și Pilar Ternera, o intrusă cu brio în clan, care reușește să își amestece în repetate rânduri sângele cu Buendía. Mai mult, Pilar pare partea nevăzută a Ursulei, ea înlocuiește ceea ce Ursulei îi lipsește. Nepoții se refugiază în hamacurile ei. Și nu moare până nu ajunge la rândul ei centenară. O altă Remedios, mai puțin frumoasă, fiica lui Aureliano al II-lea, se iubește cu un bărbat însoțit de fluturi de noapte. La moartea lui, fluturii o urmează pe tânăra mămică.

Amaranta e cea care stă de vorbă cu moartea și își stabilește sfârșitul la capătul unui lințoliu pe care și-l coase singură. A avut inima atât de plină de iubire, dar și de frică, încât moare fecioară, deși ajunge foarte aproape de a avea relații cu unul dintre nepoții pe care îi tot crește. Intenția lui Márquez nu e de a uimi prin legături incestuoase, ci de a sugera legăturile complicate ale Buenzilor.

Aceste înșirări de nume pot părea halucinante, cum e întreaga carte, dar de fapt reușesc să prindă și să cuprindă legăturile dintre personaje. Încă din primele pagini ale romanului aflăm că José Arcadio Buendía și Ursula erau verișori, blestem care i-a urmărit în trecut și îi va urmări și în viitor. Poveștile care ies din curtea casei și care surprind adevăruri universal-valabile, dar mai puțin evidente, sunt legate de bărbații Buendía. Dar despre ei altădată.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md