Ultima oră

Femeile candidate pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 vor fi instruite

Iniţiativa are drept scop să contribuie la creşterea participării şi reprezentării femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Ateliere de lucru cu durata de o zi vor fi organizate în mai multe localități în perioada 19-27 mai, inclusiv la Teleneşti, Briceni, Ungheni, Ialoveni, Hînceşti, Criuleni, Cantemir, Căuşeni, şi Cimislia, pentru a facilita accesul femeilor candidate la instruiri, asistenţă la faţa locului şi consiliere de către experţi pînă în ziua alegerilor, se menţionează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Republica Moldova şi-a asumat angajamentul să promoveze femeile în funcțiile de conducere conform prevederilor Obiectivului de Dezvoltare al Mileniului 3 “Promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor” prin creşterea reprezentării femeilor la 40% în consiliile locale, 25 % în consiliile raionale, 25 % în funcții de primar şi 30 % în Parlament până în anul 2015. La momentul actual, din cei 101 membri ai Parlamentului, doar 21 sunt femei şi doar o femeie este ministru în Guvern. Reprezentarea necorespunzătoare la nivel naţional se reflectă şi la nivel local şi regional: 26,5 % în consiliile locale, 13,2 % în consiliile raionale, 18 % în funcții de primar în 2007.

“Alegerile locale, care vor avea loc în iunie curent, sunt ultima șansă pentru a atinge obiectivele reprezentării femeilor în viaţa publică la nivel local şi raional în Moldova pînă în 2015, care este termenul limită pentru realizarea prevederilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”, a menţionat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova, care a salutat prima iniţiativă comună a Parlamentului și Naţiunilor Unite de susţinere a femeilor candidate în alegerile locale.

Atelierele de lucru vor fi organizate cu susținerea proiectului PNUD „Suport pentru Dezvoltarea Parlamentară în Republica Moldova”, finanțat de Guvernele Danemarcei și Suediei. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *