Social

Femeile din RM, printre primele victime ale crizei economice

Criza economica a lovit si in sanatatea femeilor din grupurile social-vulnerabile. „Din cauza lipsei locurilor de munca, femeile din RM sunt nevoite sa migreze in alte localitati sau peste hotare si sa se angajeze, in special, in agricultura. Ele revin acasa cu sarcini nedorite ori cu infectii cu transmitere sexuala si se confrunta apoi cu diferite complicatii ale sanatatii”, a declarat medicul Svetlana Nicov, sefa Centrului pentru sanatatea femeii „Ana” din Drochia.

Saracia, sora cu boala
De Ziua Mondiala a Populatiei, Boris Galca, directorul Fondului ONU pentru Populatie din RM, impreuna cu un grup de jurnalisti, a vizitat Centrul pentru sanatatea femeii „Ana” din Drochia. El a participat la o dezbatere pe marginea problemelor sanatatii reproductive.
„Avem semnale ca recesiunea economica deja a devenit un impediment pentru femeile tinere de a putea beneficia de servicii medicale. Multe dintre acestea nu se adreseaza la medic, duc o viata sexuala intamplatoare, calificata drept vagabondaj sexual. Numai in primele cinci luni ale anului, in r-l Drochia au fost depistate 18 paciente cu sifilis, dintre care jumatate provin din familii social-vulnerabile. Totodata, doua dintre acestea au fost depistate cu HIV pozitiv. In raionul nostru sunt inregistrate peste cinci sute de femei foarte sarace”, a mentionat Svetlana Nicov.
Pentru a preveni infectiile sexual-transmisibile, echipa de la Centrul „Ana” a lansat o campanie de informare a femeilor cu vagabondaj sexual si a celor cu maladii psihice, care nu poarta responsabilitate pentru propria sanatate. Acestora le ofera preparate contraceptive pe gratis. „Necesitatea de contraceptive injectabile este cu mult mai mare. Cheltuielile din Fondul Social sunt partiale”, a mai spus doamna doctor.
 

Centrul „Ana”, un sistem modern de sanatate
Boris Galca si-a exprimat satisfactia in legatura cu evoluarea si modernizarea echipei de medici de la Centrul „Ana”, inaugurat de UNFPA in 2000. Institutia face parte din lantul celorlalte centre excelente in RM, deschise, la randul lor, gratie investitiilor UNFPA – „Dalila" din Chisinau in 1997, „Virginia" din Cahul in 2001 si „Nadejda" din Camenca in 2006.
In noua ani, locuitorii din raionul Drochia au obtinut un sistem medical functional de sanatate reproductiva. Menirea Centrului „Ana”, ca si a celorlalte institutii de profil, e de a presta servicii de asistenta medicala primara in sanatatea reproducerii. In plus, medicii au si rolul de instruire in sanatate. „La inceput, a fost dificil. Treptat, s-au format clase pentru instruirea tinerelor familii, a adolescentilor, a femeilor insarcinate, a celor aflate la menopauza.
 

Medicii cer investitii in cei mai saraci
Medicii discuta cu pacientii lor teme tabu in familie si in scoala. Echipa depune eforturi maxime pentru a convinge oamenii ca vizitele permanente la medici ii salveaza de multe probleme de sanatate. Asta pentru a starpi mentalitatea moldovenilor de a ajunge pe mana doctorilor in fazele avansate ale maladiilor. Medicii si psihologii drochieni sprijina enorm femeile insarcinate, pe care le informeaza cum sa se comporte in aceasta perioada delicata si cum sa suporte mai usor travaliul nasterii. Tendinta este de a atrage in asemenea discutii si sotii, pentru a depasi stresul la nastere si aducerea pe lume a unor copii sanatosi”, a afirmat directorul UNFPA.
De Ziua Mondiala a Populatiei expertii au solicitat autoritatilor sa ia masuri mai evidente in reducerea saraciei, optimizarea cheltuielilor si redistribuirea bugetului de protectie a categoriilor social-vulnerabile, inclusiv prin asigurarea lor cu servicii de planificare familiala si medicale de calitate.
 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *