Actualitate

Femeile îşi spun atuurile cu care reuşesc în politică, atunci când sunt lăsate să acceadă

Aceste opinii au fost exprimate, pentru TIMPUL, de mai multe doamne care au luat parte miercuri la Forumul Național al Femeilor Primari, cu genericul „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare”.

Primarul satului Grozeşti din raionul Nisporeni, Elena Dobzeu, aflată în această fuincţie din 2007, susţine că promovarea femeilor în politică este benefică în întreaga societatea, întrucât ”responsabilitatea, disciplina şi implicarea raţională şi emoţională de care dă dăvadă femeia conferă plusvaloare acestei funcţii. 

În opinia sa, o femeie venită în politică pune accent pe soluţionarea problemelor sociale, având din familie această deprindere de a asigura confortul tuturor membrilor.

Pe de altă parte, ea admis că atunci când vine vorba de rezolvarea unor chestiuni de infrastructură, care solicită cunoştinţe tehnice, e greu pentru o femeie să fie ”şi arhitec, şi constructor, şi tractorist”, dar nimic nu-i imposibil. Principalele impedimente vin din partea celor care îi pun la îndoială calităţile organizatorice, considerând că ”nu se va descurca”.

”Mulţi spun: de unde să se priceapă o femeie cum se face un drum, o piaţă agricolă, ce i-a mai trecut prin cap să repare casa de cultură – de casă de cultură aem noi acum nevoie?! -, mai bine să asigure alimentarea cu apă, iar când vrei să construieşti apeduct, se îndoiesc că nu vei fi în stare să sapi canalele ş.a.m.d”, enumeră Elena Dobzeu, arătând că a reuşit totuşi să-şi realizeze toate obiectivele.

De unde ia atâta forţă? Principala sursă este optimismul şi susţinerea familiei.

Svetlana Tabacari, primarul satului Scoreni din Străşeni, spune că femeia are o percepţie mult mai clară asupra lucrurilor pe care trebuie să le facă. Ea afirmă că a reuşi, de la începutul mandatului, ”ceea bărbaţii care au deţinut această funcţie anterior nu au putut să facă în 8-12 ani”.

”Un eveniment important a fost construirea unui drum spre satul Malcoci, către şoseaua Balcani. Este un drum asfaltat, de care locuitorii aveau mare nevoie. Costul acestui proiect a fost de 27 de milioane de lei şi, dacă am bătut la toate uşile, am găsit bani. Am reparat căminul cultural, grădiniţa de copii, mai construim un drum în centrul satului, spre biserică. N-am avut farmacie în sat, dar am deschis farmacie”, spune Svetlana Tabacari.

Primarul satului Lunga din Floreşti, Galina Burduja, este de părere că, dacă femeile ar ajunge în Parlament, ar putea lua decizii în concordanţă cu necesităţile oamenilor. ”Şi bărbaţii cunosc bine problemele cu care ne confruntăm, dar nu le pun la inimă, nu se implică atât de mult în soluţionarea lor”, susţine ea.

”La ora actuală, partidele politice au inclus femei pe listele electorale, dar le pun mai la coadă. În primii 20 de candidaţi sunt trecute poate trei femei. Legile care nu trec acum, dacă ar fi mai multe femei, ar fi adoptate mult mai repede. Femeile sunt responsabile, au cerinţe mai mari faţă de ele însele”, a argumentat Galina Burduja.

Femeile asigură armonie şi îşi iubeşte mai mult semenii din localitatea pe care o conduce, afirmă Lucia Guştiuc, primarul satului Cotul Morii din Hânceşti.

”Dacă femeile pot fi mame, soţii bune, cred că pot face faţă şi în politică. După inundaţiile din 2010, am construit o localitate nouă din temelie, am ridicat o şcoală, o grădiniţă. Dragostea faţă de oamenii din această localitate şi dorinţa de a dovedi că femeile pot găsi ieşire din orice situaţie mi-au dat putere”, a spus ea.

Participantele la acest forum au elaborat o rezoluţie prin care au cerut Parlamentului şi Guvernului să asigure reprezentarea adecvată a femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor.

Rezoluția conține patru obiective-cheie: adoptarea modificărilor corespunzătoare ale cadrului legislativ, abilitarea femeilor pentru participarea în politică și procesele de luare a deciziilor, consolidarea rolului femeilor în partidele politice, promovarea și eficientizarea politicilor publice centrale și locale pentru asigurarea egalității de gen.

Ele le-au înmânat rezoluţia premierului Iurie Leancă și președintelui Parlamentului Igor Corman.

„Femeia înseamnă mult mai multă integritate şi moralitate în politică, dar şi mai multe iniţiative şi capacitate de a transforma lumea din jurul ei, fie că este vorba despre un minister, un consiliu raional sau o primărie”, a declarat premerul Iurie Leancă.

Igor Corman, la rândul său, a precizat că nu este suficientă doar cota de reprezentare. „Poate şi mai important este să avem condiţii în ţară ca femeile să se poată implica activ şi cu adevărat în viaţa publică şi cea politică. Iar când vorbim de condiţii, ne referim şi la salarii, oportunităţi de creştere şi alte servicii”, a adăugat Preşedintele Parlamentului.

Acest eveniment a fost organizat de femeile primari cu susținerea Programului „Femeile în Politică” implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est- Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *