Actualitate

Femeile Moldovei, in statistici si probleme

In acest an, in lume, ziua de 8 Martie a avut genericul „Drepturi egale, posibilitati egale: progres pentru toti”. In ajunul acestei zile, mai multe ONG-uri ce apara interesele femeilor din RM au sustinut o conferinta de presa, conceputa ca o discutie despre si pentru femei. „Ne-am propus ca in anul curent sa sarbatorim un alt fel de 8 Martie, fara cantece, poezie si flori, dar sa ne intoarcem la continutul politic al acestei zile, adica, la lupta pentru drepturile femeilor”, a declarat, in debutul conferintei, presedinta Forului organizatiilor de femei, Elena Burca.

Potrivit organizatoarelor discutiei, femeia din RM continua sa fie abordata disproportionat in societate. Conform statisticilor, la noi o femeie castiga doar 68,1% din salariul unui barbat, ele sunt dominante la muncile platite cel mai prost si sunt supuse unui risc mai mare de a-si pierde locul de munca. Si consecintele crizei economice afecteaza inainte de toate femeia, care decide mai frecvent decat barbatii sa-si paraseasca familia si sa plece la munci peste hotare.

Directoarea executiva a Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, a anuntat ca femeile din RM se confrunta cu dificultati enorme atunci cand doresc sa-si gaseasca un angajament, un loc de munca remunerat decent, dupa concediul de maternitate. Putini patroni accepta sa angajeze persoane din aceasta categorie. Iar in opinia Valentinei Stratan, presedinta Clubului 50/50, o alta problema cu care se confrunta moldovencele e starea lor de sanatate. In calitate de medic la Institutul Oncologic din capitala, ea a remarcat ca morbiditatea de cancer este una dintre cele mai grave probleme care afecteaza femeile. Avocata Asociatiei „Casa Marioarei”, Olga Ojog, s-a referit la cazurile de violenta la adresa femeilor. Anual, la „Casa Marioarei” se adreseaza 2200 de persoane, cu diferite probleme aparute in urma actiunilor violente din partea apropiatilor: soti, frati, parinti si chiar copii. Circa 400 de femei maltratate sunt internate pentru a le fi acordat un ajutor permanent.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *