Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:03
Abonamente

Editorial 22 Noiembrie 2015, ora 08:10    Din editia print

Marime Font

Feriți-vă de omul cu șapcă bleu!

Omul cu șapcă bleu din imaginea alăturată își face uneori apariția în așa-zisul Orășel al Demnității, instalat de Platforma DA în fața edificiului Guvernului. 

El întotdeauna umblă pe drumuri de unul singur, fiind însoțit doar de o sacoșă ieftină din polietilenă. Nu-i exclus că sacoșa cu pricina este și singura lui prietenă adevărată.


De fapt, omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă poate fi văzut și prin sediile judecătoriilor din Capitală, la fel de solitar și tăcut.
Dacă îl vei întreba ce vânt l-a adus în Piața Marii Adunări Naționale, el îți va răspunde cu un calm incredibil: „Iaca, am venit și eu să vă susțin”. Mai mult nu va zice nimic. Nu te chinui să-l tragi de limbă, fiindcă în cel mai bun caz ar putea să te privească ca pe o pramatie sau să dea mecanic din cap. Iar dacă îi vei zâmbi, el te va scruta cu suspiciune…


Protestul omului cu șapcă bleu și cu sacoșă ieftină din polietilenă este unul inedit. Tu poți să strigi „Jos oligarhii!” până vei slobozi râuri de sudoare și-ți va sări inima din piept, dar el nu te va lua în seamă. Atenția lui e fixată în mulțime, spre cei de-alde tine, pe care îi examinează cu ochi de chirurg din cap până în picioare, fără nicio grabă.

Îți va zâmbi larg, ca un copil

Încă nu se știe cu ce scop a apărut el în Orășelul Demnității, dar dacă nu și-a schimbat prioritățile din ultimii 20 de ani, să știi că, în continuare, totul depinde de vârsta, starea sănătății și poziția ta socială. De ești tânăr, sănătos și plin de viață, nu prezinți nici un interes pentru el. În schimb, dacă ești bătrân sau bolnav, sau necăjit, sau nebun, sau sărac, vei fi martorul unui miracol. Văzându-te, fața lui se va lumina cât ai clipi din ochi. Te va privi cu o alură angelică, ca un tânăr îndrăgostit, și-ți va zâmbi larg, ca un copil. Apoi îți va propune ajutor și să nu te miri dacă îți va promite tot ce-i vei cere. Când vei vrea să pleci, te va conduce acasă și îți va demonstra o grijă aproape părintească. Dacă ești femeie și ai o vârstă onorabilă, scuză-mă, dar să știi că ar putea să-ți facă curte sau să te ceară în căsătorie. Ar putea, zic, pentru că au mai fost așa cazuri... Și tu vei simți brusc că ești fericit și că acest sentiment curat se datorează existenței în această lume murdară a unor oameni ca cel cu șapcă bleu și sacoșă ieftină de polietilenă.

Poate, însă, omul și-a mai schimbat vechile zăbave și a ieșit să protesteze în fața Guvernului, aprins de spiritul patriotic? Să fie și așa, dar arătați-mi patriotul care iese la luptă, în numele dreptății, alături de poporul său, iar la fața locului se limitează doar la radiografierea vizuală, într-o discreție năucitoare, a camarazilor săi. Dacă și există asemenea eroi, aceștia sunt eroi falși.

Sau poate că a ieșit sărmanul în Orășelul Demnității, mistuit de sărăcie, după ce a simțit pe pielea sa cum oligarhii ne-au furat miliardul? Pe bună dreptate, după cum arată, n-ai zice că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă strălucește de bogăție. Dimpotrivă, este foarte modest, iar când nu vorbește cu bătrâni, săraci, necăjiți, calici, nebuni sau altfel de bolnavi, este de obicei trist.

Sărăcia omului și supraviețuitorii săi

Și dacă veni vorba despre asta, să vedem cât de lucie este sărăcia omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. Astfel, în cele două decenii de independență a Republicii Moldova, el a avut vreo 20 de apartamente, inclusiv o casă. Mai bine zis, omul nostru a avut mai multe imobile decât Filat și decât Plahotniuc, și decât Renato Usatîi.

Desigur, nu toate apartamentele în cauză sunt înscrise pe numele său. Așa, ca la Moldova, vorba aia. La unele figurează ca proprietar soră-sa, la altele prima sa soție sau cea de a doua soție, la altele cumnata de la prima soție sau cumnata de la a doua soție, la altele fiică-sa sau fiul celei de a doua soții ș.a.m.d. Cert este că acest șir interminabil de rubedenii s-au ales cu respectivele imobile grație omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă.

De unde a luat acest om atâția bani și, dacă îi are, de ce nu-și cumpără măcar o sacoșă mai serioasă? Nu se știe, e secretul lui. Se cunoaște doar că foștii proprietari ai acestor apartamente fie că au murit în circumstanțe suspecte imediat după ce și-au pierdut locuințele, fie că au dispărut fără urmă. Au rămas în viață doar câțiva supraviețuitori, majoritatea cărora suferă de maladii psihice. O femeie mănâncă gunoaie și doarme în frig chiar la poarta omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. Alta trăiește într-o mizerie oribilă într-o cocioabă dintr-un sat. Un bărbat își iese din minți într-un azil de bătrâni de pe malul Nistrului. Un altul stă arestat în propriul său apartament.

A fost și el polițist

Cândva, acești nenorociți au fost ca și noi. S-au mulțumit cu puținul, pentru că aveau un acoperiș deasupra capului. Dar după ce l-au întâlnit pe omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă, totul s-a dus naibii. Viața li s-a sfârșit, ei au intrat în infern. Dacă Dumnezeu i-ar fi păzit de acea întâlnire, poate că astăzi s-ar fi numărat și ei printre protestatarii din Orășelul Demnității.

În prezent, eroul nostru este învinuit de către procurori de escrocherie în proporții deosebit de mari. Dar astea toate sunt floare la ureche pentru el, deoarece se află la libertate. El a fost de mai multe ori acuzat și bănuit, și chiar arestat, dar de fiecare dată a scăpat basma curată. Până în 2004 el a fost polițist, dar după ce una dintre victimele sale a avut curajul să se plângă conducerii MAI, omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă și-a pierdut epoleții.

Și acum să fim atenți. Dacă este liber și poate scăpa iarăși de pedeapsă, ce interes ar avea el ca guvernarea actuală să fie înlocuită cu alta mai puțin coruptă? Nu, așa nu i-ar merge deloc socoteala, pentru că ar risca să înfunde pușcăria pentru mulți ani înainte, metaforic vorbind. El nu-i prost și își dă prea bine seama de unele lucruri.

Și atunci ce poate să caute el la proteste, în afară de babe și moșnegi, nebuni și săraci, nevoiași și calici?

Este nevinovat și foarte bun

Eu nu-l acuz de nimic pe omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. El este un om foarte bun, este un cetățean nevinovat! Chiar dacă admitem că a săvârșit crime monstruoase și a nenorocit o mulțime de oameni și familii întregi, acest om, cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă, este curat ca lacrima. Știu că seamăn cu un dement, înșirând rândurile de mai sus, dar anume astfel mă obligă să fiu buchea legii într-un stat democratic. Mă refer la articolele din lege cu privire la prezumția nevinovăției, prezumție care, într-un stat corupt, poate fi cumpărată la fel de lesne ca și o sacoșă ieftină din polietilenă, dacă ai pile în poliție, procuratură și în instanțele de judecată.

De aceea, respectând legea cu sfințenie, afirm că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă este foarte bun și milostiv. Cu toate acestea, să nu uităm vechiul proverb: „Paza bună trece primejdia rea”. Dacă mai vine la proteste, lăsați-l să umble hai-hui prin fața Guvernului cât i-a pofti mușchiul, dar feriți-vă de el. Dar dacă se întâmplă să vă treziți chiar cu el în față și să vă simțiți atacat de zâmbetul lui, fugiți și chemați poliția. „Rușinos, dar sănătos!”, după cum ne-au învățat strămoșii. Nu pentru că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă ar fi rău, Doamne păzește, dar pentru că e mai bine să ne asigurăm cu toții în viață, pentru orice eventualitate, decât să călcăm prin străchini…

Mai multe detalii despre viața și activitatea omului din imaginea alăturată puteți afla din filmul „La Hanul Morții”, începând cu episodul 1. Amintim că acest film este realizat de TIMPUL, în colaborare cu o echipă de jurnaliști de la mai multe mass-media din RM și de peste hotare.

 


P.S. pentru Karlik. Un gând. Nu crede zâmbetelor, pentru că multe din ele sunt aidoma figurilor de ceară, încântătoare și ispititoare la prima vedere, dar, după ce focul le mănâncă, se transformă într-un boț de materie neidentificat, pe care poți să-l arunci în budă… Te pup cu același dor.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)