Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 10:49
Abonamente

Editorial 22 Noiembrie 2015, ora 08:10    Din editia print

Marime Font

Feriți-vă de omul cu șapcă bleu!

Omul cu șapcă bleu din imaginea alăturată își face uneori apariția în așa-zisul Orășel al Demnității, instalat de Platforma DA în fața edificiului Guvernului. 

El întotdeauna umblă pe drumuri de unul singur, fiind însoțit doar de o sacoșă ieftină din polietilenă. Nu-i exclus că sacoșa cu pricina este și singura lui prietenă adevărată.


De fapt, omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă poate fi văzut și prin sediile judecătoriilor din Capitală, la fel de solitar și tăcut.
Dacă îl vei întreba ce vânt l-a adus în Piața Marii Adunări Naționale, el îți va răspunde cu un calm incredibil: „Iaca, am venit și eu să vă susțin”. Mai mult nu va zice nimic. Nu te chinui să-l tragi de limbă, fiindcă în cel mai bun caz ar putea să te privească ca pe o pramatie sau să dea mecanic din cap. Iar dacă îi vei zâmbi, el te va scruta cu suspiciune…


Protestul omului cu șapcă bleu și cu sacoșă ieftină din polietilenă este unul inedit. Tu poți să strigi „Jos oligarhii!” până vei slobozi râuri de sudoare și-ți va sări inima din piept, dar el nu te va lua în seamă. Atenția lui e fixată în mulțime, spre cei de-alde tine, pe care îi examinează cu ochi de chirurg din cap până în picioare, fără nicio grabă.

Îți va zâmbi larg, ca un copil

Încă nu se știe cu ce scop a apărut el în Orășelul Demnității, dar dacă nu și-a schimbat prioritățile din ultimii 20 de ani, să știi că, în continuare, totul depinde de vârsta, starea sănătății și poziția ta socială. De ești tânăr, sănătos și plin de viață, nu prezinți nici un interes pentru el. În schimb, dacă ești bătrân sau bolnav, sau necăjit, sau nebun, sau sărac, vei fi martorul unui miracol. Văzându-te, fața lui se va lumina cât ai clipi din ochi. Te va privi cu o alură angelică, ca un tânăr îndrăgostit, și-ți va zâmbi larg, ca un copil. Apoi îți va propune ajutor și să nu te miri dacă îți va promite tot ce-i vei cere. Când vei vrea să pleci, te va conduce acasă și îți va demonstra o grijă aproape părintească. Dacă ești femeie și ai o vârstă onorabilă, scuză-mă, dar să știi că ar putea să-ți facă curte sau să te ceară în căsătorie. Ar putea, zic, pentru că au mai fost așa cazuri... Și tu vei simți brusc că ești fericit și că acest sentiment curat se datorează existenței în această lume murdară a unor oameni ca cel cu șapcă bleu și sacoșă ieftină de polietilenă.

Poate, însă, omul și-a mai schimbat vechile zăbave și a ieșit să protesteze în fața Guvernului, aprins de spiritul patriotic? Să fie și așa, dar arătați-mi patriotul care iese la luptă, în numele dreptății, alături de poporul său, iar la fața locului se limitează doar la radiografierea vizuală, într-o discreție năucitoare, a camarazilor săi. Dacă și există asemenea eroi, aceștia sunt eroi falși.

Sau poate că a ieșit sărmanul în Orășelul Demnității, mistuit de sărăcie, după ce a simțit pe pielea sa cum oligarhii ne-au furat miliardul? Pe bună dreptate, după cum arată, n-ai zice că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă strălucește de bogăție. Dimpotrivă, este foarte modest, iar când nu vorbește cu bătrâni, săraci, necăjiți, calici, nebuni sau altfel de bolnavi, este de obicei trist.

Sărăcia omului și supraviețuitorii săi

Și dacă veni vorba despre asta, să vedem cât de lucie este sărăcia omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. Astfel, în cele două decenii de independență a Republicii Moldova, el a avut vreo 20 de apartamente, inclusiv o casă. Mai bine zis, omul nostru a avut mai multe imobile decât Filat și decât Plahotniuc, și decât Renato Usatîi.

Desigur, nu toate apartamentele în cauză sunt înscrise pe numele său. Așa, ca la Moldova, vorba aia. La unele figurează ca proprietar soră-sa, la altele prima sa soție sau cea de a doua soție, la altele cumnata de la prima soție sau cumnata de la a doua soție, la altele fiică-sa sau fiul celei de a doua soții ș.a.m.d. Cert este că acest șir interminabil de rubedenii s-au ales cu respectivele imobile grație omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă.

De unde a luat acest om atâția bani și, dacă îi are, de ce nu-și cumpără măcar o sacoșă mai serioasă? Nu se știe, e secretul lui. Se cunoaște doar că foștii proprietari ai acestor apartamente fie că au murit în circumstanțe suspecte imediat după ce și-au pierdut locuințele, fie că au dispărut fără urmă. Au rămas în viață doar câțiva supraviețuitori, majoritatea cărora suferă de maladii psihice. O femeie mănâncă gunoaie și doarme în frig chiar la poarta omului cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. Alta trăiește într-o mizerie oribilă într-o cocioabă dintr-un sat. Un bărbat își iese din minți într-un azil de bătrâni de pe malul Nistrului. Un altul stă arestat în propriul său apartament.

A fost și el polițist

Cândva, acești nenorociți au fost ca și noi. S-au mulțumit cu puținul, pentru că aveau un acoperiș deasupra capului. Dar după ce l-au întâlnit pe omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă, totul s-a dus naibii. Viața li s-a sfârșit, ei au intrat în infern. Dacă Dumnezeu i-ar fi păzit de acea întâlnire, poate că astăzi s-ar fi numărat și ei printre protestatarii din Orășelul Demnității.

În prezent, eroul nostru este învinuit de către procurori de escrocherie în proporții deosebit de mari. Dar astea toate sunt floare la ureche pentru el, deoarece se află la libertate. El a fost de mai multe ori acuzat și bănuit, și chiar arestat, dar de fiecare dată a scăpat basma curată. Până în 2004 el a fost polițist, dar după ce una dintre victimele sale a avut curajul să se plângă conducerii MAI, omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă și-a pierdut epoleții.

Și acum să fim atenți. Dacă este liber și poate scăpa iarăși de pedeapsă, ce interes ar avea el ca guvernarea actuală să fie înlocuită cu alta mai puțin coruptă? Nu, așa nu i-ar merge deloc socoteala, pentru că ar risca să înfunde pușcăria pentru mulți ani înainte, metaforic vorbind. El nu-i prost și își dă prea bine seama de unele lucruri.

Și atunci ce poate să caute el la proteste, în afară de babe și moșnegi, nebuni și săraci, nevoiași și calici?

Este nevinovat și foarte bun

Eu nu-l acuz de nimic pe omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă. El este un om foarte bun, este un cetățean nevinovat! Chiar dacă admitem că a săvârșit crime monstruoase și a nenorocit o mulțime de oameni și familii întregi, acest om, cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă, este curat ca lacrima. Știu că seamăn cu un dement, înșirând rândurile de mai sus, dar anume astfel mă obligă să fiu buchea legii într-un stat democratic. Mă refer la articolele din lege cu privire la prezumția nevinovăției, prezumție care, într-un stat corupt, poate fi cumpărată la fel de lesne ca și o sacoșă ieftină din polietilenă, dacă ai pile în poliție, procuratură și în instanțele de judecată.

De aceea, respectând legea cu sfințenie, afirm că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă este foarte bun și milostiv. Cu toate acestea, să nu uităm vechiul proverb: „Paza bună trece primejdia rea”. Dacă mai vine la proteste, lăsați-l să umble hai-hui prin fața Guvernului cât i-a pofti mușchiul, dar feriți-vă de el. Dar dacă se întâmplă să vă treziți chiar cu el în față și să vă simțiți atacat de zâmbetul lui, fugiți și chemați poliția. „Rușinos, dar sănătos!”, după cum ne-au învățat strămoșii. Nu pentru că omul cu șapcă bleu și sacoșă ieftină din polietilenă ar fi rău, Doamne păzește, dar pentru că e mai bine să ne asigurăm cu toții în viață, pentru orice eventualitate, decât să călcăm prin străchini…

Mai multe detalii despre viața și activitatea omului din imaginea alăturată puteți afla din filmul „La Hanul Morții”, începând cu episodul 1. Amintim că acest film este realizat de TIMPUL, în colaborare cu o echipă de jurnaliști de la mai multe mass-media din RM și de peste hotare.

 


P.S. pentru Karlik. Un gând. Nu crede zâmbetelor, pentru că multe din ele sunt aidoma figurilor de ceară, încântătoare și ispititoare la prima vedere, dar, după ce focul le mănâncă, se transformă într-un boț de materie neidentificat, pe care poți să-l arunci în budă… Te pup cu același dor.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)