Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Timpul Local 1 Iulie 2010, ora 06:53    Din editia print

Talpa ţăriiFermierul de la Ţânţăreni

Marime Font
Imagini: 2

Ion Ambrosi, fermier de la Ţânţăreni, Teleneşti, a fost protagonistul unei istorii de succes publicată în TIMPUL acum câţiva ani. Împreună cu familia îşi făcuse faimă de legumicultor iscusit, arendând două hectare de pământ din lotul şcolar pe care creştea ardei dulci, roşii, ceapă. Am remarcat atunci că Ion Ambrosi are un caracter temerar şi că ne va surprinde cu noi realizări. Nu am greşit. Anul trecut a construit un solar cu o suprafaţă de 12 ari în care, aplicând tehnologiile de cultivare a legumelor în sol protejat, a reuşit să crească de patru ori mai multă producţie decât în condiţii obişnuite. Primăvara aceasta a mai a construit un solar, de 14 ari, mărind astfel suprafeţele cu legume în sol protejat de mai bine de două ori. Cultivă roşii, ardei dulci, castraveţi şi vinete.

Acum trei săptămâni, ferma sa a fost vizitată de Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură al UE, şi de Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii. Deşi cei doi demnitari îşi programaseră doar o jumătate de oră de aflare la solariile lui Ion Ambrosi, ei s-au aflat aici aproape două ore. Dl Cosarciuc s-a arătat impresionat de cele văzute şi, cu prima ocazie, a organizat şi pentru reprezentanţii mass-media de la Chişinău o vizită la fermierul de la Ţânţăreni.

Şi iată-ne, marţi, în gospodăria lui Ion Ambrosi. Am fost dezamăgiţi când am aflat că stăpânul era plecat într-o vizită de schimb de experienţă în Polonia. Dar Ala, soţia proprietarului, Ionela şi Andrei, copiii lor care muncesc alături de părinţi, ne-au furnizat toată informaţia necesară.
„Oficiul ACSA din sat mi-a oferit consultaţii despre creşterea legumelor în sol protejat. E cea mai sigură şi mai eficace metodă. Sub acoperişul de acril, legumele sunt protejate de boli şi de capriciile vremii care au devenit în ultimii ani tot mai imprevizibile”, ne povesteşte stăpâna. „În acest an am dublat suprafaţa de solarii. Avem sub peliculă 1500 de metri pătraţi, deoarece este în creştere cererea de legume pe piaţă. Am început deja să livrăm roşii, castraveţi şi varză pe pieţele de la Chişinău, Orhei şi la piaţa din sat”, ne spune Ala.
Proiectul ar fi fost imposibil fără suportul tehnic al ACSA, un grant de 50.000 lei, alte 80.000 fiind contribuţia proprietarului. Oleg Fală, specialist pentru serviciul de extensiune şi oportunităţi la Agenţia naţională de dezvoltare, a demonstrat jurnaliştilor un mecanism simplu dar ingenios de ridicare a două panouri care reglează regimul de temperatură în solar.„Un asemenea dispozitiv de aerisire nu le-a venit în cap nici israelienilor, pionierii creşterii legumelor în sol protejat. De fapt, aici veţi descoperi încă multe lucruri năstruşnice”, ne preîntâmpină specialistul.
„Lucrurile năstruşnice” erau echipamentele performante de irigare prin picurare cu consum redus de energie, o sapă neobişnuită cu lamă „împrumutată” de la o coasă şi cu o roată pentru cultivarea între rânduri.

„Odată Ion a dus o camionetă de ceapă la Teleneşti. A vândut-o în numai 20 de minute, deşi în acea zi erau mai mulţi producători în piaţă cu un asemenea produs. Întrucât avea mulţi clienţi, a sunat acasă să-i pregătească încă o tonă. A vându-o şi pe asta destul de repede. Secretul consta în plasele de plastic de cinci kilograme cântărite încă de acasă. Cumpărătorului i-a fost mai comod să cumpere această ceapă în plasa respectivă, în care o mai poţi şi păstra”, ne spune Petru Stănilă, consultant regional ACSA.

Dl Strănilă a mai remarcat că experienţa lui Ion Ambrosi este preluată şi de alţi producători agricoli. Astfel, la Codrul Nou un fermier a construit un solar de 1500 metri pătraţi, la Chiştelniţa există unul de 1000 metri pătraţi, la Căzăneşti - de 800 metri pătraţi. Ion Ambrosi doreşte să mărească suprafaţa până la 2500 metri pătraţi.

Vasile Harghel, vicepreşedintele raionului Teleneşti, unul dintre organizatorii vizitei, a ţinut să remarce că, pe parcursul anilor 2003-2010, în raion au fost implementate 11 astfel de proiecte bazate pe transfer tehnologic şi inovaţional. „Ţinând cont de faptul că în raion mai bine de jumătate de suprafeţe sunt lucrate în mod individual, aplicarea noilor tehnologii este acceptată de fermieri, deoarece aceasta permite producerea legumelor, fructelor, cărnii şi altor produse competitive pe piaţă. Datoria administraţiei publice locale e să-i susţină pe fermieri, mai ales în faţa invaziei de produse de import. Trebuie să menţinem la oamenii care au mai rămas în mediul nostru rural sentimentul de gospodar”, conchide Vasile Harghel.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md