Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Timpul Local 1 Iulie 2010, ora 06:53    Din editia print

Talpa ţăriiFermierul de la Ţânţăreni

Marime Font
Imagini: 2

Ion Ambrosi, fermier de la Ţânţăreni, Teleneşti, a fost protagonistul unei istorii de succes publicată în TIMPUL acum câţiva ani. Împreună cu familia îşi făcuse faimă de legumicultor iscusit, arendând două hectare de pământ din lotul şcolar pe care creştea ardei dulci, roşii, ceapă. Am remarcat atunci că Ion Ambrosi are un caracter temerar şi că ne va surprinde cu noi realizări. Nu am greşit. Anul trecut a construit un solar cu o suprafaţă de 12 ari în care, aplicând tehnologiile de cultivare a legumelor în sol protejat, a reuşit să crească de patru ori mai multă producţie decât în condiţii obişnuite. Primăvara aceasta a mai a construit un solar, de 14 ari, mărind astfel suprafeţele cu legume în sol protejat de mai bine de două ori. Cultivă roşii, ardei dulci, castraveţi şi vinete.

Acum trei săptămâni, ferma sa a fost vizitată de Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură al UE, şi de Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii. Deşi cei doi demnitari îşi programaseră doar o jumătate de oră de aflare la solariile lui Ion Ambrosi, ei s-au aflat aici aproape două ore. Dl Cosarciuc s-a arătat impresionat de cele văzute şi, cu prima ocazie, a organizat şi pentru reprezentanţii mass-media de la Chişinău o vizită la fermierul de la Ţânţăreni.

Şi iată-ne, marţi, în gospodăria lui Ion Ambrosi. Am fost dezamăgiţi când am aflat că stăpânul era plecat într-o vizită de schimb de experienţă în Polonia. Dar Ala, soţia proprietarului, Ionela şi Andrei, copiii lor care muncesc alături de părinţi, ne-au furnizat toată informaţia necesară.
„Oficiul ACSA din sat mi-a oferit consultaţii despre creşterea legumelor în sol protejat. E cea mai sigură şi mai eficace metodă. Sub acoperişul de acril, legumele sunt protejate de boli şi de capriciile vremii care au devenit în ultimii ani tot mai imprevizibile”, ne povesteşte stăpâna. „În acest an am dublat suprafaţa de solarii. Avem sub peliculă 1500 de metri pătraţi, deoarece este în creştere cererea de legume pe piaţă. Am început deja să livrăm roşii, castraveţi şi varză pe pieţele de la Chişinău, Orhei şi la piaţa din sat”, ne spune Ala.
Proiectul ar fi fost imposibil fără suportul tehnic al ACSA, un grant de 50.000 lei, alte 80.000 fiind contribuţia proprietarului. Oleg Fală, specialist pentru serviciul de extensiune şi oportunităţi la Agenţia naţională de dezvoltare, a demonstrat jurnaliştilor un mecanism simplu dar ingenios de ridicare a două panouri care reglează regimul de temperatură în solar.


„Un asemenea dispozitiv de aerisire nu le-a venit în cap nici israelienilor, pionierii creşterii legumelor în sol protejat. De fapt, aici veţi descoperi încă multe lucruri năstruşnice”, ne preîntâmpină specialistul.
„Lucrurile năstruşnice” erau echipamentele performante de irigare prin picurare cu consum redus de energie, o sapă neobişnuită cu lamă „împrumutată” de la o coasă şi cu o roată pentru cultivarea între rânduri.

„Odată Ion a dus o camionetă de ceapă la Teleneşti. A vândut-o în numai 20 de minute, deşi în acea zi erau mai mulţi producători în piaţă cu un asemenea produs. Întrucât avea mulţi clienţi, a sunat acasă să-i pregătească încă o tonă. A vându-o şi pe asta destul de repede. Secretul consta în plasele de plastic de cinci kilograme cântărite încă de acasă. Cumpărătorului i-a fost mai comod să cumpere această ceapă în plasa respectivă, în care o mai poţi şi păstra”, ne spune Petru Stănilă, consultant regional ACSA.

Dl Strănilă a mai remarcat că experienţa lui Ion Ambrosi este preluată şi de alţi producători agricoli. Astfel, la Codrul Nou un fermier a construit un solar de 1500 metri pătraţi, la Chiştelniţa există unul de 1000 metri pătraţi, la Căzăneşti - de 800 metri pătraţi. Ion Ambrosi doreşte să mărească suprafaţa până la 2500 metri pătraţi.

Vasile Harghel, vicepreşedintele raionului Teleneşti, unul dintre organizatorii vizitei, a ţinut să remarce că, pe parcursul anilor 2003-2010, în raion au fost implementate 11 astfel de proiecte bazate pe transfer tehnologic şi inovaţional. „Ţinând cont de faptul că în raion mai bine de jumătate de suprafeţe sunt lucrate în mod individual, aplicarea noilor tehnologii este acceptată de fermieri, deoarece aceasta permite producerea legumelor, fructelor, cărnii şi altor produse competitive pe piaţă. Datoria administraţiei publice locale e să-i susţină pe fermieri, mai ales în faţa invaziei de produse de import. Trebuie să menţinem la oamenii care au mai rămas în mediul nostru rural sentimentul de gospodar”, conchide Vasile Harghel.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)