Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:26
Abonamente

Timpul Local 1 Iulie 2010, ora 06:53    Din editia print

Talpa ţăriiFermierul de la Ţânţăreni

Marime Font
Imagini: 2

Ion Ambrosi, fermier de la Ţânţăreni, Teleneşti, a fost protagonistul unei istorii de succes publicată în TIMPUL acum câţiva ani. Împreună cu familia îşi făcuse faimă de legumicultor iscusit, arendând două hectare de pământ din lotul şcolar pe care creştea ardei dulci, roşii, ceapă. Am remarcat atunci că Ion Ambrosi are un caracter temerar şi că ne va surprinde cu noi realizări. Nu am greşit. Anul trecut a construit un solar cu o suprafaţă de 12 ari în care, aplicând tehnologiile de cultivare a legumelor în sol protejat, a reuşit să crească de patru ori mai multă producţie decât în condiţii obişnuite. Primăvara aceasta a mai a construit un solar, de 14 ari, mărind astfel suprafeţele cu legume în sol protejat de mai bine de două ori. Cultivă roşii, ardei dulci, castraveţi şi vinete.

Acum trei săptămâni, ferma sa a fost vizitată de Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură al UE, şi de Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii. Deşi cei doi demnitari îşi programaseră doar o jumătate de oră de aflare la solariile lui Ion Ambrosi, ei s-au aflat aici aproape două ore. Dl Cosarciuc s-a arătat impresionat de cele văzute şi, cu prima ocazie, a organizat şi pentru reprezentanţii mass-media de la Chişinău o vizită la fermierul de la Ţânţăreni.

Şi iată-ne, marţi, în gospodăria lui Ion Ambrosi. Am fost dezamăgiţi când am aflat că stăpânul era plecat într-o vizită de schimb de experienţă în Polonia. Dar Ala, soţia proprietarului, Ionela şi Andrei, copiii lor care muncesc alături de părinţi, ne-au furnizat toată informaţia necesară.
„Oficiul ACSA din sat mi-a oferit consultaţii despre creşterea legumelor în sol protejat. E cea mai sigură şi mai eficace metodă. Sub acoperişul de acril, legumele sunt protejate de boli şi de capriciile vremii care au devenit în ultimii ani tot mai imprevizibile”, ne povesteşte stăpâna. „În acest an am dublat suprafaţa de solarii. Avem sub peliculă 1500 de metri pătraţi, deoarece este în creştere cererea de legume pe piaţă. Am început deja să livrăm roşii, castraveţi şi varză pe pieţele de la Chişinău, Orhei şi la piaţa din sat”, ne spune Ala.
Proiectul ar fi fost imposibil fără suportul tehnic al ACSA, un grant de 50.000 lei, alte 80.000 fiind contribuţia proprietarului. Oleg Fală, specialist pentru serviciul de extensiune şi oportunităţi la Agenţia naţională de dezvoltare, a demonstrat jurnaliştilor un mecanism simplu dar ingenios de ridicare a două panouri care reglează regimul de temperatură în solar.


„Un asemenea dispozitiv de aerisire nu le-a venit în cap nici israelienilor, pionierii creşterii legumelor în sol protejat. De fapt, aici veţi descoperi încă multe lucruri năstruşnice”, ne preîntâmpină specialistul.
„Lucrurile năstruşnice” erau echipamentele performante de irigare prin picurare cu consum redus de energie, o sapă neobişnuită cu lamă „împrumutată” de la o coasă şi cu o roată pentru cultivarea între rânduri.

„Odată Ion a dus o camionetă de ceapă la Teleneşti. A vândut-o în numai 20 de minute, deşi în acea zi erau mai mulţi producători în piaţă cu un asemenea produs. Întrucât avea mulţi clienţi, a sunat acasă să-i pregătească încă o tonă. A vându-o şi pe asta destul de repede. Secretul consta în plasele de plastic de cinci kilograme cântărite încă de acasă. Cumpărătorului i-a fost mai comod să cumpere această ceapă în plasa respectivă, în care o mai poţi şi păstra”, ne spune Petru Stănilă, consultant regional ACSA.

Dl Strănilă a mai remarcat că experienţa lui Ion Ambrosi este preluată şi de alţi producători agricoli. Astfel, la Codrul Nou un fermier a construit un solar de 1500 metri pătraţi, la Chiştelniţa există unul de 1000 metri pătraţi, la Căzăneşti - de 800 metri pătraţi. Ion Ambrosi doreşte să mărească suprafaţa până la 2500 metri pătraţi.

Vasile Harghel, vicepreşedintele raionului Teleneşti, unul dintre organizatorii vizitei, a ţinut să remarce că, pe parcursul anilor 2003-2010, în raion au fost implementate 11 astfel de proiecte bazate pe transfer tehnologic şi inovaţional. „Ţinând cont de faptul că în raion mai bine de jumătate de suprafeţe sunt lucrate în mod individual, aplicarea noilor tehnologii este acceptată de fermieri, deoarece aceasta permite producerea legumelor, fructelor, cărnii şi altor produse competitive pe piaţă. Datoria administraţiei publice locale e să-i susţină pe fermieri, mai ales în faţa invaziei de produse de import. Trebuie să menţinem la oamenii care au mai rămas în mediul nostru rural sentimentul de gospodar”, conchide Vasile Harghel.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 09:26

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 23:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)