Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Social 30 Iulie 2012, ora 08:00    Din editia print

Fermierul din Corjeuţi care a învăţat în Olanda cum să cultive cartofi

Marime Font

Există la nordul republicii un sat cu oameni deosebiţi - gospodari cu spirit de întreprinzător care, prin hărnicia şi ingeniozitatea lor, au devenit cunoscuţi în întreaga republică. 

E vorba de satul Corjeuţi, raionul Briceni. (Apropo, e singura localitate de la noi care are o rută directă până în capitala Franţei: Corjeuţi-Paris.) Iar unul dintre aceşti oameni este Ion Stâncă, conducătorul gospodăriei ţărăneşti cu acelaşi nume, cultivator de legume, care practică o agricultură performantă.


Pe Ion Stâncă l-am cunoscut la una din primele ediţii ale Expoziţiei internaţionale specializate a fermierilor şi producătorilor agricoli „Farmer”. Cu toate că a fost de mai multe ori premiat pentru succesele sale, nu aştepta să fie asaltat de presă. Se retrăgea lângă vitrina sa ori îl vedeam discutând într-un cerc de fermieri despre problemele lor. Deunăzi, l-am întâlnit la o întrunire a Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, discutând aprins despre seceta care s-a abătut peste noi şi politica fiscală aprobată recent de Parlament. M-am apropiat de el şi am hotărât să revin la subiect şi să scriu despre gândurile care-l frământă astăzi pe primul fermier din satul Corjeuţi. Mi-a declarat din start că se consideră român din naştere şi se mândreşte cu faptul că a fost cel care a spart gheaţa în Corjeuţi.

Primul fermier din Corjeuţi

Şi-a luat pământul din colhoz imediat după adoptarea Codului Funciar, la 31 decembrie 1992. Fostul agronom al colhozului multimilionar pe atunci „XIX съезд КПСС” a fost urmat încă de 23 de consăteni. Şi cum să nu-l urmeze, dacă în acea perioadă era viceprimar salarizat? Satul Corjeuţi are o populaţie de aproape opt mii de locuitori, dintre care 3700 sunt cotaşi. Al doilea an au mai venit după el încă 400, astfel încât fosta gospodărie agricolă se destrăma treptat. Însă nu şi patrimoniul gospodăriei. Corjeuţi este singura localitate din Briceni în care obiectele fixe s-au păstrat intacte. Dimpotrivă, după ce au fost privatizate, astăzi multe dintre acestea sunt reconstruite şi servesc necesităţilor agricultorilor. Astfel, fiecare ţăran şi-a vândut cota lui valorică celui care poate s-o valorifice întru binele comunităţii. „În acest sens, noi am fost pionieri în zona de nord a republicii şi păcat că nimeni n-a catadicsit să preia modelul nostru”, ne spune primul fermier din Corjeuţi.

În Olanda a învăţat să cultive cartofi

Gospodăria ţărănească „Ion Gheorghe Stâncă” este specializată în cultivarea cartofului de sămânţă şi a legumelor. În prezent, ea dispune de şapte hectare în proprietate privată, iar altele 18 le arendează de la ţărani. În plus, mai are şi un magazin agroalimentar. A început să practice agricultura pe terenurile care i-au revenit lui, soţiei şi bunicului, cota la Corjeuţi fiind de doar 75 de ari. Acum, după ce a mai prins la chimir, cumpără în fiecare an câte un hectar de pământ. Între timp, şi-a procurat agregatele necesare pentru cultivarea cartofului, un sistem de irigare austriac de marca „Bauer” şi un tractor MTZ-82. Investeşte mult în tehnologii. Acest lucru l-a deprins de la olandezi, în timpul unui stagiu organizat de Federaţia Naţională a Fermierilor. L-a ajutat foarte mult şi activitatea, timp de trei ani, în cadrul unui proiect olandez din domeniul horticulturii. În Olanda a învăţat să cultive cartofi şi tot de acolo importă acum sămânţă de elită. Păcat că guvernanţii nu-i scutesc de taxe la importul acesteia, fermierii suportând cheltuieli enorme, iar aceasta influenţează asupra preţului producţiei de cartofi. Ar putea fi mărite taxele la importul cartofului de consum, nu a seminţelor, pentru a ne proteja piaţa internă, consideră el.

O soluţie pentru guvernanţi - exemplul Olandei

Anul trecut recolta medie de cartofi a fost, în funcţie de soiuri, de 30-40 de tone la hectar, iar ceapa - de hibridul Siton - era „cât pumnul moldoveanului”. Cartoful a fost destul de roditor, dar, din cauza surplusului acestui produs pe piaţă, preţul a scăzut, iar o mare cantitate de cartofi, pur şi simplu, a fost pierdută, fiind nevoit să arunce zeci de tone de bulbi la gunoi. În anul curent, deşi preţul e destul de bun pentru producător, fermierul duce lipsă de apă pentru irigare. „Izvoarele au secat, iar iazurile mari sunt în proprietate privată. Anul trecut am dus o parte din producţie la râpă, iar acum, când vreau să-mi recuperez cheltuielile, a venit o altă năpastă peste noi - seceta. La ea s-a mai adăugat taxa pe valoare adăugată de 20%, stabilită de către Ministerul Finanţelor şi aprobată de Guvern şi Parlament. Ministerul Agriculturii ne-a promis că ne va construi bazine de acumulare de apă, dar totul a rămas la nivel de promisiuni”, constată cu tristeţe fermierul.

Ion Stâncă zice că R. Moldova ar putea fi asigurată cu vârf şi îndesat cu legume şi fructe, dar pentru aceasta e nevoie de susţinerea producătorului autohton pe diferite direcţii: prin investiţii, înlesniri fiscale şi crearea unor pieţe de desfacere. Tocmai de aceea, Ion Stâncă crede că cei de la conducere ar trebui să plece în Olanda, ca să li se dezlege şi lor ochii şi să vadă ce legi trebuie elaborate, pentru ca agricultura noastră să iasă din impas.

Cât poate duce moldoveanul în spate

Între altele, ne spune Ion Stâncă, olandezii nu au pământuri atât de mănoase, iar prin anii ’30-’40 micii fermieri au început să practice agricultura de la 5-10 ha. Acum cei mai mari fermieri olandezi dispun de cel mult 60-80 ha. „Şi la noi, care ar fi suprafaţa optimă pentru un fermier?”, îl întreb. „Trebuie să iei în spate sacul pe care îl poţi duce. Cred că am putea avea câte 50-60 ha”, îmi răspunde. Iar pentru aceasta este nevoie de bani. Tocmai de aceea cumpără în fiecare an câte un hectar de pământ şi investeşte în tehnologii, pentru că, fără acestea, nu ai cu ce te porni la drum, ca să-i ajungi din urmă pe olandezi, ne spune fermierul de la Corjeuţi.

El speră că cei de la putere odată şi odată îşi vor da seama că ţăranul este cel care hrăneşte ţara, la fiecare producător revenindu-i câte cinci pensionari. „Dacă dispărem şi noi, cei care am rămas la pământ, atunci nu numai agricultura, dar întreaga republică va da faliment”, mai afirmă Ion Stâncă. Altminteri, fermierul are mai multe soluţii, care, dacă ar fi luate în calcul de către cei de sus, faţa agriculturii noastre ar putea fi schimbată treptat. Dacă s-ar ţine cont de acestea, el, de rând cu alţi fermieri de talia sa, ar aduce schimbarea în întreaga republică. Numai să vrea cei ce ţin în mână pâinea şi cuţitul…  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)