Cultură

Festivalul “BITEI” şi-a ridicat cortina. Artişti din 13 ţări vor prezenta 22 de spectacole

Festivalul a debutat cu o comedie semnată de Alfred Jarry, "Ubu Rege". Opera a fost regizată de Slava Sambriș. În rolurile principale evoluează Ala Menşicov şi Gheorghe Pietraru.

"În spectacol sunt antrenaţi 25 de actori, un număr foarte mare de actori. E vorba despre o dorinţă acută de a căpăta tronul. E vorba despre acest Ubu care a ajuns să trăiască într-o sărăcie. Respectiv prin crime el devine rege", a menţionat regizorul Slava Sambriş.

Trupele mai multor teatre cunoscute din diferite ţări vin la Chișinău pentru a evolua pe scena Teatrului "Eugene Ionesco".

"Ca şi premiere, în cadrul festivalului vom avea pentru prima dată o trupă de teatru din Israel, din Egipt. Compania Flamenco din Spania, care vin e cu o premieră, spectacol flamenco. Aşi recomanda să vedeţi teatrele din România, pentru că nu ve-ţi avea în primul rând bariera limbii", a declarat directorul teatrului "Eugene Ionesco", Petru Vutcăraru.

În acest an, pentru susţinerea evenimentul cultural, care a ajuns la a XII-a ediţie, din Bugetul de Stat a fost alocat un milion de lei.

"A devenit cel mai important eveniment de teatru din Republica Moldova, pentru că prezenţa unor colective notorii, cu spectacole care au făcut glorie mişcării teatrale internaţionale a introdus Republica Moldova şi cultura noastră în circuitul internaţional cultural", a precizat ministrul Culturii, Monica babuc.

Spectatorii sunt nerăbdători să vadă piesele din programul festivalului:

"Este singura noastră posibilitatea să vedem în realitate spectacole moderne".

"Ştim că e un teatru aşa de excepţie, actorii la fel şi aşteptăm să vedem ceva interesant care să ne placă că tot timpul ne-a plăcut arta".

Festivalul internaţional BITEI 2016 se va desfăşura până în data de 5 iunie.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *