Cultură

Festivalul-concurs Nicolae Sulac si-a desemnat laureatii

In perioada 12-13 decembrie, la Chisinau s-a desfasurat cea de-a III-a editie a Festivalului-concurs national al interpretilor cantecului popular „Nicolae Sulac”.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii si Centrul National de Creatie Populara si are loc o data la doi ani. La editia din anul curent au participat 25 de interpreti de muzica populara din R. Moldova si unul din Romania. Concursul propriu-zis s-a desfasurat sambata seara, pe scena Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” din capitala. Competitia a durat mai bine de patru ore, juriului, in frunte cu Nicolae Botgros, fiindu-i destul de dificil sa-i aleaga pe cei mai buni dintre… cei mai buni. Din juriu au mai facut parte Boris Focsa, ministrul Culturii, Iustina Scarlat, directoarea festivalului, Ion Dascal, Serghei Ciuhrii, Petre Neamtu, Andrei Strambeanu, dar si un compozitor din Romania – Constantin Arvinte.

Gala laureatilor a avut loc duminica seara la Palatul National. Toti interpretii au fost acompaniati de Orchestra „Lautarii”. Maestrul Nicolae Botgros a spus ca, in pofida crizei financiare, Ministerul Culturii si Centrul National de Creatie Populara au facut tot posibilul ca acest concurs sa aiba loc. Trofeul festivalului si Marele Premiu, in valoare de 8000 lei, au fost castigate de Nicu Mata din Navarnet, Falesti. De premiul I, in valoare de 6000 lei, s-a invrednicit Mihai Carp din Botosani, Romania. Premiul II (a cate 2500 lei) le-a revenit Vioricai Lupu din Chisinau si Nadejdei Ulinici din Nisporeni, iar premiul III (a cate 2000 lei) – Vioricai Prodan din Ruseni, Edinet si lui Alexei Panzaru din Ialpugeni, Cimislia. De asemenea, au fost acordate premii speciale din partea Orchestrei „Lautarii”, a Primariei municipiului Chisinau si a Filarmonicii Nationale „S. Lunchevici”. O parte din laureati au primit in dar albumul „Nicolae Sulac”, oferit de editorul acestuia, Alexandru Rusu.

In cadrul recitalului au evoluat interpretii Nicolae Cibotaru, Silvia Zagoreanu-Gradinaru, Adriana Ochisanu, Lidia Bejenaru, Ion Paladi, Valentin Boghean, Igor Cuciuc, Doina Sulac, Ioana Capraru, precum si invitati din Romania: Constantin Bahrin, Ion Creteanu, Constantin Enceanu si Petrica Matu-Stoian. In incheiere, Doina Sulac, fiica marelui rapsod, si-a exprimat speranta ca, pe viitor, festivalul va avea loc in fiecare an.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *