Cultură

Festivalul International de Muzica Corala – A ruginit frunza din vii

Intre 12 si 15 octombrie 2009, la Chisinau s-a desfasurat cea de-a II-a editie a Festivalului International de Muzica Corala „A ruginit frunza din vii”, la care au participat si si-au etalat calitatile interpretative noua colective corale din Ucraina si Moldova: Corul de camera „Credo” al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova (dirijor – Valentina Boldurat), Corul de copii al Studioului coral „Strumochok” din Jitomir, Ucraina (dirijor – Elena Malinovskaia), Corul Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Calarasi (dirijor – Anatol Jianu), Corul de stat din Tiraspol (dirijor – Tatiana Tverdohleb), Corul Academic „Gaudeamus” din Balti (dirijor – Svetlana Postolachi), Corul de copii „Rapsodia” din Chisinau (dirijor – Nadejda Ciobanu), Corul cameral de tineret „Rapsodia” din Chisinau (dirijor – Natalia Barabansicova), Corul „Sonata” de la Liceul teoretic „Nicolae Iorga” (dirijor – Victor Creanga), corul „Capriccio” de la Liceul teoretic „Ginta Latina” (dirijor – Elena Marian). Evenimentul a fost organizat de Asociatia muzical-corala si Uniunea Nationala a Studentilor si Tineretului din Moldova.

Trei zile in sir a rasunat muzica corala de diferite genuri, bunaoara, muzica sacra – la Biserica romano-catolica, muzica libera – in incinta Salii cu Orga, muzica corala nationala – la Muzeul National de Istorie. Punctul culminant la toate spectacolele a fost interpretarea creatiilor obligatorii in cor unit – „Concertul nr. 1, Adagio” de G. Musicescu, „A ruginit frunza din vii” de Victor Creanga – dirijorul principal al acestui festival, si „Heal the World” de Michael Jackson, acompaniate de ansamblul de violonisti de la Liceul republican de muzica „Ciprian Porumbescu”.

Pasii spre realizarea acestui eveniment au fost anevoiosi. Dar gandul si motivatia de a sluji artei, prin armonizarea unui grup de oameni intr-o idee nobila, a servit ca scut impotriva tuturor obstacolelor! Asta, deoarece corul reprezinta in sine expresia unei societati si are scopul de a ne uni prin intermediul dialogului muzical. Impreuna cu toti organizatorii acestui eveniment, consideram ca festivalul a adus bucurie si pace in sufletele spectatorilor. Totodata, prin aceste randuri, vrem sa adresam multumiri tuturor colaboratorilor, dirijorilor si interpretilor colectivelor participante, dar si sustinatorilor nostri, care au contribuit la realizarea acestei actiuni culturale.

Elena Marian,
presedinta festivalului

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *