Timpul Liber

Festivalul mierii şi căpşunilor la Chişinău

Toţi vizitatorii târgului au fost serviţi cu torte, donate de Restaurantul ,,Cupidon” şi SRL,,Colibri”. Gestul a fost apreciat de toată lumea, iar zâmbetele care străluceau pe feţele copiilor, însemnau cea mai mare răsplată pentru organizatorii evenimentului.

În cele două zile, cât a durat festivalul, nu a lipsit nici muzica bună. Maria Stoianu, Ioana Căpraru, Tatiana Talpă, Viorica Stegărescu, Valeriu Râşniţă, ansamblul de dans ,,Lozioara”, din comuna Lozova, au creat o ambianţă deosebit de plăcută. Pe ritmuri de horă, producătorii agricoli şi-au vândut căpşunile în doar câteva ore, la fel şi apicultorii. Cea mai solicitată, chiar dacă era şi cea mai scumpă – 65 lei kilogramul – a fost mierea de salcâm.

Pentru a aduna mai mulţi cumpărători, apicultorii le aminteau celor prezenţi că mierea, la fel ca şi propolisul, polenul şi alte produse apicole, ajută la creşterea imunităţii organismului, dar şi sunt de neînlocuit în scopuri cosmetice, pentru a căpăta un ten impecabil. Despre căpşuni, ei ziceau că trebuie cumpărate pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru gama largă de vitamine, minerale şi fibre necesare unei sănătăţi de fier. Căpşunile însă, nu prea aveau nevoie de publicitate, fiind cumpărate rapid, mai ales că se vindeau la un preţ accesibil, ce varia între 25 şi 50 de lei – pe buzunarul fiecăruia.

Festivalul, care a prilejuit mari bucurii chişinăuienilor şi oaspeţilor capitalei, a fost organizat de Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Asociaţia Pomicultorilor ,,Demetra” , Asociaţia apicultorilor,,Apis Mellifera”, Fundaţia Filantropică ,,Angelus Moldova” în parteneriat cu Centrul pentru persoanele cu dizabilităţi ,,Speranţa”. Graţie generozităţii organizatorilor, Centrul „Speranţa” va primi, drept donaţie, o parte din suma colectată de cei 50 de apicultori şi căpşunari prezenţi la festival.

Ana Sârbu, Svetlana Secrieru,
stagiare la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *