Eveniment

Festivalul muzicii clasice în aer liber descOPERĂ a adunat aproape 5 mii de admiratori

Monica Babuc, ministrul Culturii Republicii Moldova adeclarat că  „A fost un drum lung și spinos în adunarea forțelor pentru organizarea acestui eveniment extraordinar. Vreau să mulțumesc separat tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei idei, în primul rând artiștilor minunați din Republica Moldova. Toate acestea nu erau posibile fără bagheta magică a dirijorului Friedrich Pfeiffer. Dincolo de acest lucru, minunata idee a festivalului descOPERĂ, fără îndoială, nu ar fi putut fi realizată fără eforturile Ministerului Culturii dar și a partenerilor noștri de dezvoltare, care s-au convins că în cultura din în Republica Moldova merită de investit”.

Excelența Sa, James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova a fost prezent în prima zi a festivalului spunând că  „Un concert de muzică în aer liber într-un loc atât de pitoresc precum Orheiul Vechi creează experiență de neuitat. Guvernul SUA este mândru să susțină Festivalul descOPERĂ. Acesta merită atenția turiștilor, având potențialul de a poziționa Moldova pe harta mondială a evenimentelor cultural turistice”.

La festivalul descOPERĂ au participat și 20 reprezentanți de la importante publicații internaționale din Italia și Polonia. Scopul acestora a fost de a cunoaște și promova oamenii deosebiți, locurile pitorești și evenimentele grandioase din Republica Moldova pe plan internațional.

Vă reamintim că în programul celor trei zile au evoluat Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Capela Corală Academică „Doina”, iar primul concert a avut loc în Teatrul de Vară Butuceni. În a doua seară de festival, a fost interpretată opera CARMEN, compusă de Georges Bizet. Regia spectacolului a fost produsă de oaspetele special Andrea Battistini din Italia. Pe scena teatrului din lunca râului Răut au evoluat soliștii de operă, orchestra, corul de copii „RAPSODIA” și corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Prim Maestru de Cor – Oleg Constantinov, Maestru în Artă. Scenografia acestui spectacol îi aparține lui Iurie Matei, Artist al Poporului. În rolurile principale au fost Nadia Stoianova solista Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și invitatul special Ruslan Yudin, din Moscova, Rusia.

Seara de închidere a festivalului cu numele „Vă inspiră Johann Strauss? Descoperă-l pe Regele Valsului la Butuceni” a inclus un program cu muzică selectă din creația compozitorului austriac, interpretat de orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, pe scena construită direct pe râul Răut. Cele trei spectacole au avut loc pe trei scene diferite pentru a da personalitate reprezentațiilor. Numărul total de artiști implicați în cele trei seri de spectacole depășește cifra de 500.

Potrivit organizatorilor, una dintre edițiile viitoare ale festivalului va fi dedicată lui Richard Wilhelm Wagner, compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *