Cultură

Festivalul Regina vioara

In perioada 29 septembrie – 3 octombrie, la Chisinau si Balti se va desfasura prima editie a Festivalului international de muzica violonistica „Regina vioara”.

Evenimentul este organizat de Societatea de impresariat artistic „ART GOYA INTERNATIONAL”. Ideea apartine fratilor Dumitru si Vasile Goia, cunoscuti dirijori, artisti ai poporului din R. Moldova.

Solicitat de TIMPUL, directorul societatii, Vasile Goia, ne-a spus ca de mult timp visa sa organizeze un festival consacrat viorii, instrumentul cu cea mai mare reprezentare in toate genurile de muzica clasica, usoara si, bineinteles, folclorica. „In pofida insuficientei de finantare din partea statului, scoala nationala de vioara continua sa se dezvolte, iar tinerii nostri violonisti devin laureati si premianti la numeroase concursuri internationale”, a constatat Goia. Ei evolueaza pe cele mai prestigioase scene din tari cu bogate traditii violonistice, precum Austria, Germania, Franta, Italia s.a. „Este regretabil faptul ca, avand asemenea traditii bogate si multi violonisti talentati, in R. Moldova n-a fost organizat un festival international de muzica pentru vioara. Prezentul proiect este o prima tentativa de a elimina aceasta lacuna si de a organiza in premiera nationala si internationala un festival international dedicat in exclusivitate viorii si muzicii violonistice”, a mai spus Vasile Goia.

Potrivit lui, proiectul are menirea sa faca cunoscute in tara si peste hotarele ei numele celor mai buni tineri violonisti moldoveni. Pe parcursul festivalului va fi interpretata muzica de diverse genuri – clasica, baroco, jazz, cafe-concert, folclorica.

Desi se afla la prima editie, festivalul a suscitat un viu interes in cercurile muzicale din tara si de peste hotare. La aceasta manifestare de anvergura au acceptat sa participe Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale, Orchestra Nationala de Camera, Orchestra Nationala „Lautarii”, iar ca solisti vor evolua cei mai buni reprezentanti ai scolii violonistice moldovenesti, printre care Ilian Garnet, Alexandra Conunov, Rusanda Panfili, Dumitru Pocitari s.a. Dintre interpretii straini si-au anuntat participarea marele violonist roman Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai de vaza reprezentanti ai muzicii de jazz, Florin Niculescu, si cvartetul de JAZZ din Franta, Roby Lakatos, un mare virtuoz al viorii, cu ansamblul sau din Ungaria, bine-cunoscutul Ansamblu „BAROCO” (conducator artistic – Roman Fedshuk) din Republica Ceha.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *