Comentariu

Fiecare moldovean să „scuture” un moldoivan

Anume aici se joacă la cazinoul politic. Aici poate să apară vertiginos un politician ca, bunăoară, Pasat, care să dispară tot atât de vertiginos în… pasat. Aici se poate întâmpla un 7 aprilie. De aici este creată, dar şi manipulată opinia publică. Asta o ştiu foarte bine urmaşii bolşevicilor – comuniştii lui Voronin şi, pardon, ai lui Dodon, care spală creierii prin intermediul presei comuniste rusofile şi proimperiale tradiţionale, dar, mai nou – prin fel de fel de site-uri şi bloguri-droguri ş.a.m.d. Presa de limba română, cu statut de presă liberă şi democrată, n-a vrut să facă partizanat politic în această campanie. Nu ştiu dacă s-a procedat corect, pentru că, vorba bolşevicilor, lupta continuă, societatea n-a fost încă salvată de râia comunistă, iar pericolul roşu, care e şi rus, planează ca hoitarul, gata oricând să sfârtece cele mai frumoase vise ale tineretului basarabean. Era cazul să strigăm societăţii despre acest pericol, precum un gospodar şi-ar atenţiona, în gura mare, orătăniile împrăştiate prin troscotul din curtea casei atunci când deasupra satului apar în rotocoale hultanii.

Nu zadarnic dau o imagine din satele noastre. Majoritatea emoţiilor în această campanie electorală au ars în lupta pentru capitală. Pe de o parte – e corect, deoarece capitala este girueta în vânturile care se abat peste noi, iar pe de altă parte – s-a cerut o mai mare înviorare electorală prin sate, unde să nu se facă promisiuni cu ţânţari cât armăsarii, ci să se explice alegătorilor de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat după căderea comuniştilor. Lumea avea să înţeleagă, că nu-i proastă (cum o cred unii), ea este, pur şi simplu, manipulată. Aţi văzut cum a fost manipulată de comunişti în campania antireferendum, în timp ce democraţii căscau gura la televizor, ca să audă ce mai spune antimafia lui Mocanu despre Plahotniuc? Şi în campania curentă comuniştii au cutreierat republica, manipulând „prostimea”. Cică, numai pentru marşul social din duminica trecută la Chişinău, Rusia ar fi dat 500 mii de euro. Voronin a folosit vreo 50 mii, iar pe restul a pus mâna feciorul său – Che Guevara de Chişinău. Chiar că, în partidul său, Voronin face banul nu numai cu ciocanul… Îl doare pe dânsul soarta acestui popor tot aşa cum îl doare pe Mark Tkaciuk stomacul lui Ştefan Moldovanu, bunăoară, din Izghita Veche. Dar acel Ştefan Moldovanu poate deveni Stiopa Moldoivanul, dacă îl trăsneşti cu NIT-ul în cap sau îi dai 100 de lei, îl urci în autocar şi îl aduci la Chişinău să strige sub drapelele roşii alături de acei care ne-au ocupat cu tancurile în 1940.

Duminica trecută, dimineaţa, în apropierea bulevardului Negruzzi din Chişinău stăteau parcate vreo 20 de autocare. Au adus oameni din toată republica pentru a face mai mare şi mai gălăgioasă coloana comuniştilor care avea în frunte burta roşie a lui Voronin şi ochii de hoitar ai lui Tkaciuk. Unul dintre grupuri întârziase şi „brigadierul” îi grăbea pe „protestatari”: „Haideţi mai repede! Muntean mă sună şi întreabă de ce întârziem…”. Erau nişte moldoivani, adică moldoveni uitaţi de Filat, Ghimpu şi Lupu, dar manipulaţi de haita lui Voronin. Anume ei prezintă pericolul în aceste alegeri, că au rămas încă mulţi. Cei care mai stau la îndoială cu cine să voteze duminică sunt oameni care judecă, iar moldoivanii pot fi manipulaţi într-un termen scurt. Dacă democraţii n-au reuşit să facă o bună campanie electorală, e necesar ca, pentru a nu avea surprize neplăcute luni dimineaţă, fiecare moldovean să „scuture” de comunism un moldoivan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *