Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:45
Abonamente

Eveniment 29 Mai 2017, ora 17:02

FIFD CRONOGRAF: „Femeia între tradiție și libertate”

Marime Font

Printre evenimentele speciale ale ediției a XIV-a a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF se regăsește un program dedicat femeilor.

Programul va începe, miercuri 31 mai, la ora 13.00, cu un panel de discuții la care vor participa Viorica Meșină, regizoare și autoarea filmului Culorile, cunoscuta regizoarea și jurnalistă italiană, care abordează subiectul drepturilor femeii, Emanuela Zuccala (Uncut/Netăiat), și regizoarea spaniolă, Roser Corella (Grab and Run/Înșfacă și fugi). Singurul eveniment de acest gen din Moldova, panelul va aborda experiența regizoarelor în producția de film și cum poate fi sporit numărul filmelor care au în prim-plan femeile și problemele cu care se confruntă acestea. La eveniment vor fi prezenți profesioniști în domeniul dreptului femeilor, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și cineaști.

Panelul de discuții va fi urmat, începând cu ora 18.00, de două proiecții speciale de film care tratează tema tradițiilor de care femeile sunt dependente în țara lor de origine. Uncut Women’s War Against Female Genital Mutilations/ Netăiat, un documentar în regia Emanuelei Zuccala și Simonei Ghizzoni, este un conglomerat de istorii despre tradiția mutilării genitale a femeilor, eveniment ce marchează tranziția de la copilărie la maturitate a fetițelor din Somalia, Kenia și Etiopia. Grab and Run/ Înșfacă și fugi, un film al regizoarei Roser Corella, prezintă tradiția kârghiză Ala-Kachuu, tradusă drept „înșfacă și fugi”, în fetele sunt obligate să se căsătorească cu bărbații care le-au răpit. Tradiția a fost interzisă prin lege în timpul URSS, dar rămâne a fi nerespectată până în prezent.Fiecare proiecție de film va fi urmată de o sesiune Q&A cu autoarele filmelor.

Panelul de discuții va ale loc în sala mică a Teatrului Satiricus, iar proiecțiile de film la Centrul Cultural Odeon.

Acest eveniment cultural și informativ este susținut de către UN Women. Intrarea la workshop și la proiecțiile de film este gratuită. Pentru mai multe detalii despre eveniment, puteți urmări pagina de Facebook a panelului de discuții și pagina de Facebook a proiecțiilor de film.

Timpul.md

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md