Pregătirile pentru Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF au intrat pe ultima sută de metri, până la cea de-a XI-a ediție rămânând doar două săptămâni. Anul acesta Festivalul va avea loc în perioada 30 mai - 3 iunie.
CRONOGRAF-ul a ieșit din limitele unui singur spațiu, extinzându-și evenimentele, proiecțiile şi locaţiile.
Astfel, în cele trei secțiuni tradiționale, care anul acesta însumează 39 de producții în competiție pentru trofeele Festivalului, selectate din peste 250 de filme, în Secțiunea Principală vor fi proiectate 22 de filme din 18 țări, la cadRO - 18 filme din 5 țări și 9 lucrări la Secţiunea Producții Locale. În plus echipa CRONOGRAF a pregătit publicului cinefil din Chișinău 6 evenimente speciale, care se vor desfășura în trei locații diferite - cinematografele ODEON și GAUDEAMUS și Centrul Comercial Shopping MallDova.
Un spaţiu aparte în programul Festivalului îl ocupă proiecția specială "Cu ochii pe Moldova", ce cuprinde 5 documentare despre Moldova și moldoveni, în lume și acasă, realizate de autori străini. Proiecția conține 4 filme participante la Secțiunea Principală, un film la cadRO, și binecunoscutul "Mama Illegal", filmat timp de 7 ani de regizorul austriac Eduard Moschitz, care va fi prezentat în afara concursului, la Gala de Deschidere. Toate filmele vor fi proiectate la ODEON, in fiecare seara, din 31 mai până pe 2 iunie.
Un alt eveniment de rezonanță îl constituie premierele pentru filmele de ficțiune "Colecția de arome", în regia lui Igor Cobileanski, programat pentru duminică, 2 iunie, ora 20:20, la cinematograful ODEON, și co-producția moldo-română "Toți copiii Domnului", regizat de Adrian Popovici (DOP - Veaceslav Cebotari), ce va fi prezentat vineri, 31 mai, ora 19:00, la GAUDEAMUS.
De asemenea, la categoria premiere, producătoarea din România, Ada Solomon, aduce publicului de la Chișinau documentarul "Aici...adică acolo", în regia Laurei Căpătână Juller. Filmul urmărește cu delicatețe frământările unor copile devenite adolescente în absența părinților. “Aici… adică acolo” este un film despre o problemă globală văzută la microscop – problema migraţiei.
Pentru a trezi interesul tinerilor și al adolescenților pentru filmul documentar, organizatorii au pregătit o proiecție specială pentru ei în prima zi de festival, sub genericul "Un LIKE pentru documentar", ce conține 7 documentare scurte. Secţiunea este una competitivă, iar juriul va fi alcătuit din 5 adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală. Juriul va desemna premiul pentru cel mai bun film, iar tinerii spectatori din sală, punând câte un like documentarului preferat, vor selecta filmul demn de premiul Simpatia Publicului. Proiecția va avea loc joi, 30 mai, ora 13:00, la ODEON şi sâmbătă, 1 iunie, ora 17, la Shopping MallDova.
Tot pentru prima zi, ora 16:00, la ODEON este programată şi Proiecția specială dedicată femeilor refugiate, cu filmul "Ziduri noi" (2012), produs de canalul documentar Al Jazeera și filmat în Ucraina, Belarus și R. Moldova. Filmul oferă o perspectivă unică asupra modului în care femeile persecutate fac faţă circumstanţelor dificile și reflectă modul în care acestea se confruntă cu fenomenul deplasării forţate în contextul Europei de Est. Acest eveniment este organizat în cadrul FIFD CRONOGRAF de Biroul UNHCR în Republica Moldova și Asociaţia pentru abilitarea copilului şi familiei „Ave Copiii”.
Un proiect inedit și interesant este și "Lumea din zori până la apus", in cadrul căruia un grup de documentariști polonezi de renume, ca M. Dembinski, M. Drygas, J. Blawut, M. Lozinski, P. Lozinski, V. Żelakeviciute, J. Petrycki, R. Listopad, organizează ateliere de film în diferite orașe din întreaga lume, iar vara aceasta proiectul va fi realizat și la Chișinău. Studenții, sub supravegherea artistică a profesorilor, vor lucra, timp de 3 săptămâni, la câteva schițe documentare. Ansamblul acestora va crea un film documentar de o oră, reprezentând un portret al orașului. Proiectia de la Shopping MallDova din 2 iunie, incepând cu ora 13:00, va conține filmele realizate în 2011, la Moscova, Kiev, Minsk, Tokyo și Beijing.
Șirul evenimentelor speciale pentru cea de-a XI-a editie a FIFD CRONOGRAF o va încheia ciclul de filme din cadrul proiectiei "Școala poloneză de film". Admiratorii filmului polonez vor putea viziona cele 8 documentare - patru filme clasice din anii '60 - '70 și patru realizate după 2000. Evenimentul e programat pentru 3 iunie, de la ora 15:00, la cinematograful ODEON.
Pentru mai multe detalii despre programul și filmele FIFD CRONOGRAF, vizitați pagina oficială cronograf.md sau accesați pagina de fb facebook.com/IDFF.CRONOGRAF.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul