Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Tendințe 25 Februarie 2013, ora 06:27    Din editia print

Fii o regină pe tabla de șah

Marime Font

 
 
 

Un joc de strategie între doi jucători, șahul este originar din India, din timpul Imperiului Gupta. 

Acesta, în forma din secolul al șaselea, a fost cunoscut ca chaturanga care se traduce „patru divizii (militare)”, reprezentate de piesele care au evoluat în pionul, calul, nebunul și turnul modern. Jocul s-a răspândit prin secolul al VII-lea odată cu extinderea și invaziunea islamică în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania. În Evul Mediu, șahul era considerat de nobili ca un joc de elită, pe când biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole. Prin secolul al XVI-lea regulile de joc se modifică și putem spune că în acel timp a apărut șahul modern.Nu am făcut nicio pasiune recentă față de acest joc. Dar, cu siguranță, designerii de modă s-au inspirat din tabla de șah, promovând acest imprimeu în colecțiile pentru sezonul următor. Așadar, spuneți la revedere bulinelor și urați-le bun venit dungilor în toate formele.

Dacă unii creatori au preferat să folosească carouri mari, alții au optat pentru imprimeuri în nuanțe aurii. Însă, ținutele semnate de Marc Jacobs pentru Louis Vuitton au avut cel mai mare impact vizual. Opțiunile designerului nu au fost aclamate doar de criticii de modă, ci și de vedete, precum Kirsten Dunst sau Jessica Alba, care au apărut pe covorul roșu în strategica „tablă de șah”. Marc Jacobs spune despre carourile sale că vorbesc „despre puritate, modul în care ceva simplu poate fi confortabil”.

Nu e de mirare această zarvă în jurul carourilor. În acest an, moda va fi vizibil influențată de atmosfera anilor ’60 - de la rochii mini până la imprimeuri florale, or, designerii de modă au studiat amănunțit arhivele.

Dacă te sperie o ținută întreagă compusă în jurul acestui imprimeu, poți alege una sau două piese în care să investești – o fustă monocromă, o geantă, o pereche de pantofi sau o eșarfă.

Timpul Suplimentul Femeia


 

Un articol de: Silvia Ursu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul