Astăzi 20 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Noiembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Mai 2013, ora 06:26    Din editia print

Marime Font

Ființa eclesială

Teologul grec, Ioannis Zizioulas, are o carte intitulată Ființa eclesială, în care vorbește despre ființa Bisericii lui Hristos. El explică relația, conform dogmaticii, dintre Biserica Universală și Biserica locală. Cartea lui Zizioulas mi-a deschis ochii asupra unor aspecte importante și o recomand cu căldură tuturor celor care studiază teologia.
 

Biserica Universală e cea una, sfântă, sobornicească și apostolică, iar capul ei e Iisus Hristos. Biserica locală e o parte a celei universale și e reprezentată de un episcop, iar prin el de toți preoții recunoscuți de episcopul respectiv. Ori de câte ori se slujește Sfânta Liturghie într-o biserică locală, ea devine, prin taina euharistiei, unită cu celelalte biserici locale, dar mai ales cu chipul Bisericii Universale. Deci, biserica locală, una din mai multe, devine Biserica Universală.

Împărțirea Bisericii Universale pe patriarhii, mitropolii și episcopii, e una strict administrativă. Din punct de vedere haric, un episcop e egal cu un patriarh, nu e mai mare harul patriarhului decât cel al unui episcop. Iar diferența administrativă, așa cum vedem din numele ei, e una strict pământească.


Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere e că prin Duhul Sfânt se desființează diferențele dintre popoare. Toți devin „împărăție preoțească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu.” (I Petru 2; 9). După rânduielile stabilite de sfinții Apostoli, s-au hirotonit în toate cetățile creștine episcopi și preoți, ca toată lucrarea bisericii să fie supravegheată (episcop în limba greacă vine de la supraveghetor). Cu cât biserica creștină a devenit mai mare, cu atât necesitatea unei organizări administrative a crescut. Așa au apărut patriarhiile, mitropoliile, episcopiile. Biserica Universală e una, iar pentru noi asta e Biserica Ortodoxă. Fie ea din Grecia, Rusia, România sau altă țară. Un ortodox nu mai e grec, român sau rus. Nu există întâietate națională în Ortodoxie.

Am văzut că preoții de la noi se ceartă mereu și scot la rampă canoanele ca să diferențieze cele două Mitropolii din Moldova. Vă voi spune un lucru, și nimeni dintre cei ce cunosc canoanele nu mă vor putea acuza de minciună: conform canoanelor vechi și dogmaticii ortodoxe nu ar trebui să avem Biserica Ortodoxă rusă sau română. Fiindcă Biserica Ortodoxă una e, cum Unul e și capul Bisericii, Iisus Hristos. Normal ar fi să avem Biserica Ortodoxă din Rusia sau România. Și atunci am putea vorbi și de Biserica Ortodoxă din Moldova sau Germania.

Aceste diferențe administrative, care le dă dreptul patriarhiilor să revendice bisericile ortodoxe din alte țări, nu se vor mai schimba, fiindcă nimeni nu are acest interes. Însă ar trebui din dragoste pentru adevăr să recunoaștem măcar tacit acest lucru, iar atunci mitropoliile nu s-ar mânca între ele. Și nici patriarhiile. Eu nu înțeleg de ce vin unii preoți să gonească alți preoți. Eu, deși fac parte din BOR, niciodată nu m-am simțit incomodată să stau la slujbele grecilor sau ale rușilor. Dar mă simt incomodată când bisericile locale, părți ale Bisericii Universale, se ceartă între ele.

Da, există un canon care spune că nu trebuie să ridici un scaun episcopal acolo unde există deja unul. Însă mai există și un canon care spune că jurisdicția unei patriarhii cuprinde pe toți cetățenii statului din care face parte patriarhia, indiferent unde locuiesc ei. De vreme ce în Moldova avem și cetățeni ruși, și cetățeni români, nu mai văd problema celor două scaune episcopale. Cât despre ceea ce vor credincioșii, să fim serioși, din zece ortodocși moldoveni, nouă nu pot face diferența (canonică!) între o mitropolie și alta. Până să treacă prin ateism, ortodocșii moldoveni au ținut de alt scaun patriarhal. Deci toată discuția asta despre „drepturi” e fără sens.

Ori facem parte toți din aceeași biserică universală, ori suntem unii altora, cum ne sunt baptiștii. Și chiar și așa, cine i-ar prigoni pe frații noștri baptiști? Până la urmă ușa e deschisă, dar nimeni nu ne forțează să intrăm în biserica unei mitropolii sau a alteia. Mergem sau nu mergem, e alegerea noastră, iar mitropoliile ar trebui nu doar să se rabde, dar să se și iubească. Să ne lase pe noi să alegem dacă mergem în biserica unei nații sau a alteia.

Cei care invocă dreptul canonic împotriva unei mitropolii, fie ea a Rusiei sau a României, sunt de cele mai multe ori cei care le-au mâncat pâinea ani de zile. Cei care au mâncat la ruși se ridică împotriva rușilor, iar cei care au mâncat pâinea Patriarhiei Române stau în mijlocul târgului și acuză Mitropolia Basarabiei. Acestea le spun eu, un mirean, ca să îi rușinez pe cei care uită că Biserica pe care o reprezintă e una, dar și ca să vă sfătuiesc pe voi să nu vă tulburați din pricina preoților, ci să mergeți în acea biserică ortodoxă în care sufletul vostru se poate ruga. Nu ne vor mântui mitropoliile, nici patriarhiile, ci Iisus Hristos care e capul Bisericii Universale și împărtășit în Biserica locală. Iar preoților care fug să îi pârască pe alții, să li se ierte de către Dumnezeu sminteala și dușmănia pe care o aduc între membrii Bisericii Universale.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)