Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Mai 2013, ora 06:26    Din editia print

Marime Font

Ființa eclesială

Teologul grec, Ioannis Zizioulas, are o carte intitulată Ființa eclesială, în care vorbește despre ființa Bisericii lui Hristos. El explică relația, conform dogmaticii, dintre Biserica Universală și Biserica locală. Cartea lui Zizioulas mi-a deschis ochii asupra unor aspecte importante și o recomand cu căldură tuturor celor care studiază teologia.
 

 
 
 

Biserica Universală e cea una, sfântă, sobornicească și apostolică, iar capul ei e Iisus Hristos. Biserica locală e o parte a celei universale și e reprezentată de un episcop, iar prin el de toți preoții recunoscuți de episcopul respectiv. Ori de câte ori se slujește Sfânta Liturghie într-o biserică locală, ea devine, prin taina euharistiei, unită cu celelalte biserici locale, dar mai ales cu chipul Bisericii Universale. Deci, biserica locală, una din mai multe, devine Biserica Universală.

Împărțirea Bisericii Universale pe patriarhii, mitropolii și episcopii, e una strict administrativă. Din punct de vedere haric, un episcop e egal cu un patriarh, nu e mai mare harul patriarhului decât cel al unui episcop. Iar diferența administrativă, așa cum vedem din numele ei, e una strict pământească.Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere e că prin Duhul Sfânt se desființează diferențele dintre popoare. Toți devin „împărăție preoțească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu.” (I Petru 2; 9). După rânduielile stabilite de sfinții Apostoli, s-au hirotonit în toate cetățile creștine episcopi și preoți, ca toată lucrarea bisericii să fie supravegheată (episcop în limba greacă vine de la supraveghetor). Cu cât biserica creștină a devenit mai mare, cu atât necesitatea unei organizări administrative a crescut. Așa au apărut patriarhiile, mitropoliile, episcopiile. Biserica Universală e una, iar pentru noi asta e Biserica Ortodoxă. Fie ea din Grecia, Rusia, România sau altă țară. Un ortodox nu mai e grec, român sau rus. Nu există întâietate națională în Ortodoxie.

Am văzut că preoții de la noi se ceartă mereu și scot la rampă canoanele ca să diferențieze cele două Mitropolii din Moldova. Vă voi spune un lucru, și nimeni dintre cei ce cunosc canoanele nu mă vor putea acuza de minciună: conform canoanelor vechi și dogmaticii ortodoxe nu ar trebui să avem Biserica Ortodoxă rusă sau română. Fiindcă Biserica Ortodoxă una e, cum Unul e și capul Bisericii, Iisus Hristos. Normal ar fi să avem Biserica Ortodoxă din Rusia sau România. Și atunci am putea vorbi și de Biserica Ortodoxă din Moldova sau Germania.

Aceste diferențe administrative, care le dă dreptul patriarhiilor să revendice bisericile ortodoxe din alte țări, nu se vor mai schimba, fiindcă nimeni nu are acest interes. Însă ar trebui din dragoste pentru adevăr să recunoaștem măcar tacit acest lucru, iar atunci mitropoliile nu s-ar mânca între ele. Și nici patriarhiile. Eu nu înțeleg de ce vin unii preoți să gonească alți preoți. Eu, deși fac parte din BOR, niciodată nu m-am simțit incomodată să stau la slujbele grecilor sau ale rușilor. Dar mă simt incomodată când bisericile locale, părți ale Bisericii Universale, se ceartă între ele.

Da, există un canon care spune că nu trebuie să ridici un scaun episcopal acolo unde există deja unul. Însă mai există și un canon care spune că jurisdicția unei patriarhii cuprinde pe toți cetățenii statului din care face parte patriarhia, indiferent unde locuiesc ei. De vreme ce în Moldova avem și cetățeni ruși, și cetățeni români, nu mai văd problema celor două scaune episcopale. Cât despre ceea ce vor credincioșii, să fim serioși, din zece ortodocși moldoveni, nouă nu pot face diferența (canonică!) între o mitropolie și alta. Până să treacă prin ateism, ortodocșii moldoveni au ținut de alt scaun patriarhal. Deci toată discuția asta despre „drepturi” e fără sens.

Ori facem parte toți din aceeași biserică universală, ori suntem unii altora, cum ne sunt baptiștii. Și chiar și așa, cine i-ar prigoni pe frații noștri baptiști? Până la urmă ușa e deschisă, dar nimeni nu ne forțează să intrăm în biserica unei mitropolii sau a alteia. Mergem sau nu mergem, e alegerea noastră, iar mitropoliile ar trebui nu doar să se rabde, dar să se și iubească. Să ne lase pe noi să alegem dacă mergem în biserica unei nații sau a alteia.

Cei care invocă dreptul canonic împotriva unei mitropolii, fie ea a Rusiei sau a României, sunt de cele mai multe ori cei care le-au mâncat pâinea ani de zile. Cei care au mâncat la ruși se ridică împotriva rușilor, iar cei care au mâncat pâinea Patriarhiei Române stau în mijlocul târgului și acuză Mitropolia Basarabiei. Acestea le spun eu, un mirean, ca să îi rușinez pe cei care uită că Biserica pe care o reprezintă e una, dar și ca să vă sfătuiesc pe voi să nu vă tulburați din pricina preoților, ci să mergeți în acea biserică ortodoxă în care sufletul vostru se poate ruga. Nu ne vor mântui mitropoliile, nici patriarhiile, ci Iisus Hristos care e capul Bisericii Universale și împărtășit în Biserica locală. Iar preoților care fug să îi pârască pe alții, să li se ierte de către Dumnezeu sminteala și dușmănia pe care o aduc între membrii Bisericii Universale.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md