Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Politică 2 Mai 2013, ora 21:09

interviuFilat crede că depășirea crizei poate avea loc doar prin organizarea ANTICIPATELOR

Marime Font

"Atunci cînd în politică domină şantajul, standardele duble şi lipsa de responsabilitate, alegerile anticipate devin o dezlegare firească", declară Vladimir Filat, liderul PLDM într-un interviu pentru portalul Tribuna.

Dle Filat, a trecut deja o săptămînă de cînd nu mai sînteţi Prim-ministru al Republicii Moldova. Cu ce V-aţi ocupat în această perioadă?

V.F.: Bine, eu aş dori să facem anumite precizări, care, în opinia mea, sînt destul de importante. Acum 11 zile, în Republica Moldova existau toate condiţiile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, care ar fi votat pentru un nou Guvern şi noi am foi revenit la o guvernare democratică stabilă, la cursul nostru de integrare europeană, demarat acum mai bine de trei ani. Însă, la doar cîteva ore după ce am anunţat că există voturile necesare pentru învestirea noului Guvern, a venit acea decizie de tristă faimă a Curţii Constituţionale, care a redus la zero toate eforturile depuse de noi în vederea asigurării stabilităţii politice şi dezvoltării normale a Republicii Moldova. Nu mă voi opri prea mult la acea decizie, căci calificativele necesare au fost deja date şi este clar chiar şi pentru un student din anul I de la drept că ea a avut la bază motive de ordin strict politic. Să rămînă pe conştiinţa celor care au decis să substituie actul juridic prin unul politic. Aş dori doar să menţionez că, indiferent de calitatea acestei decizii, ea este una obligatorie în executare. Drept urmare, a fost desemnat un nou Premier interimar, iar eu am revenit la sediul partidului, unde, trebuie să recunosc, în ultima săptămînă am desfăşurat, împreună cu colegii, o activitate intensă. Vreau să vă spun că în această săptămînă, indiferent de noua conjunctură politică, noi am continuat să activăm pentru a identifica o soluţie ce ar permite Republicii Moldova să-şi continue parcursul european în condiţii de stabilitate politică.

Loading...


-Aţi ajuns şi la careva rezultate?

V.F.: Aş prefera să vorbesc mai degrabă de lipsă de rezultate. Am în vedere faptul că efortul nostru îndreptat spre identificarea unei soluţii pentru criza politică a generat noi atacuri media şi de imagine împotriva mea şi a formaţiunii pe care o conduc. Acei care au făcut tot posibilul pentru a tergiversa identificarea unei soluţii pentru criza politică, şi-au continuat opera distructivă, încercînd să nimicească orice posibilitate de revenire la normalitate. Astfel, s-a văzut încă o dată foarte clar cine şi ce scopuri urmăreşte în realitate.

Înseamnă aceasta că PLDM este categoric împotriva alegerilor parlamentare anticipate?

V.F.: În ultimele luni eu şi colegii mei am făcut totul pentru a crea o nouă coaliţie, am făcut concesii chiar în detrimentul interesului politic al PLDM. Am mers la cedări fără precedent pentru a evita alegerile şi pentru a consolida viitorul european al Republicii Moldova. Dar atunci cînd în politică domină şantajul, standardele duble, lipsa de responsabilitate, cînd instituţiile statului sînt folosite în scop politic, alegerile anticipate devin o dezlegare firească.

Astăzi, Vladimir Voronin, liderul PCRM, i-a uimit pe toţi cu propunerea sa de a lua o pauză în activitatea legislativă pentru a identifica o candidatură acceptabilă pentru funcţia de Speaker…

V.F.: Nu-mi cereţi mie să dau calificative comportamentului sau declaraţiilor unui sau altui lider politic. Ştiţi că m-am ferit tot timpul să fac acest lucru şi vreau ca toţi să accepte ideea că eu vorbesc de acţiunile mele şi ale partidului pe care am onoarea să-l conduc. Excepţie sînt cazurile cînd sînt lezate interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

Bine, dar în ultimul timp s-a vorbit frecvent de o coaliţie PLDM-PCRM…

V.F.: Nimic nou sub soare. Ştiţi cine umblă şi rostogoleşte harbuzul prin Moldova deja de mai bine de doi ani şi ştiţi cu ce scop se face asta. Eu am declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că nu putem vorbi de o coaliţie cu PCRM, ci doar de unele voturi comune pentru a restabili normalitatea în Republica Moldova şi pentru a asigura activitatea eficientă a instituţiilor statului.

Astăzi, am aflat că aţi fost audiat de CNA. Corespunde realităţii această informaţie?

V.F.: Niciodată nu m-am ferit să vorbesc cu cei de la CNA sau de alte instituţii de drept. Nu o sa mă mire dacă în contextul desemnării Premiului ministru o să înceapă o baie de dosare. Din păcate, unii înţeleg să facă politică prin şantaj. Eu nu am ce să ascund sau de ce să mă ascund. Toate acuzaţiile ce-mi vor fi aduse mie sau membrilor echipei mele poartă o conotaţie politică, în special în contextul actual. Ele nu reprezintă nimic altceva decît folosirea justiţiei în scopuri politice. Dar trebuie să înţelegem că atunci cînd dosariada are scopuri politice iar ţintă devine un partid politic, se fură stabilitatea şi viitorul european al cetăţenilor. Noi vom demonstra că acuzaţiile sînt nefondate, nu vom ceda presiunilor, vom merge înainte şi vom aduce Republica Moldova în Europa printr-o luptă adevărată cu corupţia, imprimînd o viteză mai mare schimbărilor şi mai multă grijă faţă de cetăţeni.

Ce veţi face în continuare?

V.F.: Şi eu, şi partidul pe care-l conduc vom continua să căutăm soluţii pentru criza politică. Dar, repet: atunci cînd în politică domină şantajul, standardele duble, lipsa de responsabilitate, cînd instituţiile statului sînt folosite în scop politic, alegerile anticipate devin o dezlegare firească.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)