Economie

Filat: Patru banci au fost supuse unui atac de tip raider

"Menţionez că eu şi instituţiile abilitate am aflat pentru prima dată despre acest caz pe data de 29 iulie, de la conducerea Moldova-Agroindbank. Aceasta a fost înştiinţată pe 28 iulie că un grup de investitori europeni a fost deposedat în mod fraudulos de un pachet de acţiuni de 27,5% şi transferat unor companii din zonele off-shore (entităţi comerciale înregistrate în afara graniţelor ţării în care îşi desfăşoară activitatea), în urma unui litigiu fals arbitrat în St. Petersburg", a menţionat premierul.

Recursul judecătoresc a fost dat de Curtea de la Bender, potrivit premierului Vlad Filat, care a adăugat că într-o situaţie similară se află şi Universalbank, unde a fost vizat un pachet de 78,61%, Banca de Economii, cu un pachet de 16,4% şi Victoriabank, unde a fost atacat un pachet de 5% care aparţine unuia dintre acţionarii minoritari.

Premierul a mai specificat că a fost intentat un dosar penal pentru a identifica autorul atacului, s-a pus sechestru pe acţiuni, iar Guvernul a adoptat de urgenţă o hotărâre care “să repare de urgenţă unele strecurări legislative”. Ajustările legislative prevăd ca transferul cotei din capitalul oricărei bănci va putea sa aibă loc doar dacă este primit avizul prealabil al BNM; transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare se poate face numai după emiterea irevocabilă a hotărârii instanţei; Ministerul Justiţiei va fi informat in mod obligatoriu de instanţele de judecată despre şedinţele la care se vor examina cererile de recunoaştere a hotărîrilor arbitrale şi judecătoreşti străine; Colegiul disciplinar al executorilor judecătoreşti este trecut din subordinea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti în subordinea Ministerului Justiţiei, iar executorii judecătoreşti, care încalcă legislaţia, vor fi sancţionaţi prin retragerea licenţei.

Potrivit premierului, aceste acţiuni reprezintă un atac asupra sistemului de securitate al R. Moldova, acţiuni favorizate prin modificarea anumitor legi, şi anume, legea instituţiilor judecătoreşti, care permite executarea deciziilor în prima instanţă.

Primele decizii de acest fel au fost luate la Criuleni şi Căuşeni, a mai spus Vlad Filat.

Timpul.md (A.T.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *