Editorial

Filat, Plahotniuc şi SISTEMUL

Aşadar, Filat a recunoscut (cu „modestia” ce-l caracterizează) că el e politicianul nr. 1 din R. Moldova. Sunt de acord, aşa este – în ultimii doi ani, Filat este de facto conducătorul R. Moldova. Dacă-i aşa, suntem în drept să-l întrebăm pe el dacă scandalul declanşat recent care poate duce la dispariţia Alianţei este în folosul sau împotriva interesului naţional fundamental al acestei ţări? Este oare acum timpul potrivit pentru scandaluri în Alianţă sau chiar distrugerea ei? Dacă acţiunea declanşată împotriva „păpuşarului” e sinceră, de ce nu vine cu argumente, ca noi să devenim aliaţii lui împotriva Mafiei? Dacă situaţia e atât de gravă – dar e gravă, într-adevăr -, de ce a părăsit ţara? Nu neg dreptul premierului la concediu şi la odihnă, este însă suspect faptul că Filat, după ce a declanşat scandalul (a provocat incendiul), brusc, a lăsat „ţara în flăcări” şi a plecat. Dar cum a plecat? La început a fost o ştire potrivit căreia premierul „pleacă într-o vizită privată la Bruxelles”, apoi, din altă sursă, aflăm că oficial premierul „este plecat într-un scurt concediu de patru zile”… Politicianului nr.1 al ţării nu-i este permis să umble ca Vodă prin lobodă, prin Constituţie şi prin legile ţării. Conform acestora, prim-ministrul este ales de Parlament la propunerea preşedintelui, deci el este subordonat Parlamentului şi nu poate pleca oricând, şi oriunde, cum îi dictează muşchiul său suveran, fără a coordona cu cineva plecarea sa – asta dictează şi elementarul bun-simţ. Asta deranjează, asta mă îngrijorează personal pe mine.

Cum să nu te revolţi (ca Igor Boţan la „Fabrika” de luni seară) atunci când Filat declară (după vizitele efectuate la Bucureşti şi la Bruxelles), că s-a întors cu „mandatul” UE să facă ceea ce face: scandal în Alianţă?! Eu nu cred în aceasta, fiindcă UE nu are dreptul să ofere „mandate” cuiva, chiar şi politicianului nr.1, deoarece R. Moldova e totuşi un stat suveran, are Constituţie şi legi şi se conduce de ele, nu de „mandatele eliberate la Bruxelles. De asemenea, nu cred că Bucureştiul i-ar fi acordat „mandat” lui Filat să lupte împotriva PD şi a lui Lupu! Dimpotrivă, cred că sfatul Bucureştiului a fost altul – să păstreze Alianţa şi să respecte Acordul ei de constituire: Filat – premier, Lupu – preşedinte şi Ghimpu – şeful Legislativului. Această poziţie a Bucureştiului a fost sugerată clar în timpul recentei vizite a lui Lupu la Cotroceni. De ce dar Filat trişează şi implică într-un scandal urât UE şi România? Asta deranjează în „caligrafia” politică a premierului, lucru pe care l-am spus şi-l voi spune deschis. Şi încă ceva. Nu-l urăsc pe Filat, pentru că eu nu pot urî pe nimeni. Eu foarte sincer îi vreau binele, de aceea îi spun în faţă ce cred. Nu-i vor binele cei care-i ciugulesc din palmă, îl adulează şi nu îndrăznesc să-l facă atent la de gafele pe care le comite. Anume aceşti adulatori de meserie au îngropat atâţia oameni deştepţi, dar înfumuraţi.

În loc de concluzii:

Cele spuse mai sus sunt detalii care derivă dintr-un fenomen mai general. V. Filat, concentrând în mâinile sale atâta putere, nu a pornit lupta împotriva Sistemului, cum aştepta societatea, el nici astăzi nu doreşte să demoleze Sistemul moştenit de la comunişti. Sistemul a învins Alianţa! Filat, la fel ca şi ceilalţi politicieni din Alianţă, s-a acomodat Sistemului, obiectivul său fiind să păstreze acest Sistem şi să-l pună în slujba sa. E o greşeală fatală, fiindcă anume Sistemul protejat şi perpetuat de el îl va înghiţi. Fiindcă acest sistem nu numai naşte monştri, dar şi se hrăneşte cu ei. Şi el, Filat, şi Plahotniuc sunt odraslele aceluiaşi Sistem. Dacă Filat doreşte să scape de Plahotniuc, trebuie să distrugă Sistemul. Filat însă nu doreşte acest lucru. De ce oare?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *