Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:06
Abonamente

Actualitate 25 August 2016, ora 10:04

Filip: De la o republică a URSS – la o ţară liberă, Moldova a progresat mult şi acest lucru nu avem cum să nu-l recunoaştem

Marime Font

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.

Premierul Pavel Filip: De la o republică a URSS – la o ţară liberă, Moldova a progresat mult şi acest lucru nu avem cum să nu-l recunoaştem, în pofida dezamăgirilor care există în legătură cu situaţia economică, unde avem încă multe lucruri de recuperat pentru a trăi ca în Vest.

– Domnule premier, vă rog să apreciaţi cum arată Moldova după un sfert de secol de Independenţă. Dacă e să vă referiţi la realizările şi eşecurile mari din această perioadă, care ar fi acestea?

Loading...


– Pentru a da o apreciere a felului în care a evoluat statul nostru în cei 25 de ani, ar trebui să vedem care au fost idealurile care ne-au animat atunci când ne-am proclamat independenţa. Ce ne-am dorit atunci a fost, în primul rând, libertatea şi dorinţa de a trăi decent într-un stat cu adevărat democratic. Cred că, deşi au existat prea mulţi ani de indecizie şi stagnare, Republica Moldova a făcut paşi importanţi. Ţara noastră a început un proces de apropiere de Uniunea Europeană, am reuşit să obţinem liberalizarea vizelor, ceea ce a dus la o emancipare şi mobilitate extraordinară a concetăţenilor noştri, mai ales în rândul tinerilor. Societatea s-a maturizat, mai ales prin exercitarea mai multor tururi de alegeri, mass-media a devenit liberă, iar multe din instituţiile noastre au început, mai ales ca urmare a reformelor de ultimă oră pe care le-a iniţiat Guvernul pe care îl conduc, un amplu proces de modernizare şi de conectare la practicile occidentale, europene de transparenţă şi integritate. De la o republică a URSS – la o ţară liberă, Moldova a progresat mult şi acest lucru nu avem cum să nu-l recunoaştem, în pofida dezamăgirilor care există în legătură cu situaţia economică, unde avem încă multe lucruri de recuperat pentru a trăi ca în Vest.

De altfel, situaţia din economie şi problemele de ordin social sunt capitolele care pot fi trecute la nereuşite. Cu siguranţă, se putea face mai mult în aceşti 25 de ani, dacă ţara noastră ar fi avut parte de o viziune de dezvoltare şi de continuitate în aplicarea sa. Iată de ce este atât de important ca procesul de integrare europeană, cel care ne poate aduce, de fapt, prosperitatea şi un nivel de trai mai bun pentru fiecare, să nu fie întrerupt, ci, dimpotrivă, să se consolideze şi să se aprofundeze. Acesta şi este motivul apelului pe care l-am făcut către întreaga societate – de a se solidariza în jurul obiectivului de integrare europeană. Eu sper foarte mult ca acest apel să fie auzit şi urmat de cât mai multă lume. Dacă facem asta, vă asigur că viitorul apropiat ne va găsi într-o situaţie mult mai bună. Cu seriozitate, putem face împreună în următorii zece ani pentru Moldova ce nu s-a reuşit în 25 ani.

– În ultimii ani, mai mulţi investitori străini mari, care au mers inclusiv la Guvern, şi-au declarat intenţia de a veni cu investiţii importante în Moldova, dar proiectele nu au ajuns să fie lansate. Care poate fi cauza?

– Orice investitor îşi doreşte siguranţa investiţiilor pe care le face. Nu investeşte nimeni bani acolo unde există scandal, instabilitate, instituţii slabe şi birocraţie excesivă. Iată de ce, în cele şase luni de guvernare am luat mai multe măsuri pentru mediul de afaceri şi pentru atragerea investiţiilor. Am pornit cu stabilizarea politică a ţării, iar Guvernul şi majoritatea parlamentară au început să lucreze pentru Moldova; sabotajul politic a încetat. Am continuat cu introducerea moratoriului la controalele realizate de către instituţiile de stat la agenţii economici, reducerea numărului de acte permisive pentru activitatea de antreprenor, extinderea unor facilităţi fiscale pentru companiile din industria IT, dar şi cu alte acţiuni, precum operaţionalizarea Consiliului economic al Primului-ministru, care este o platformă deschisă de dialog între mediul de afaceri şi instituţii. Aceste acţiuni au atras interesul investitorilor spre ţara noastră. Ei au văzut că Republica Moldova este un stat care ştie ce vrea, care şi-a stabilit obiective precise şi care a purces la îndeplinirea lor. Anume acest lucru este şi motivul pentru care Republica Moldova devine în această perioadă un punct de atracţie pentru investitori. Vă dau în acest sens doar un ultim exemplu – compania germană Coroplast urmează să investească în următorii ani circa 10 milioane de euro şi să creeze aproximativ 1500 de noi locuri de muncă. De asemenea, în toamnă vom lansa un program de privatizări în companiile de stat, tocmai pentru a transforma în beneficii investiţionale încrederea partenerilor internaţionali concretizată în acordul cu FMI.

– Cum a utilizat până acum Republica Moldova şansa apropierii de Uniunea Europeană, declarată o prioritate a guvernării?

– Am preluat guvernarea într-un moment foarte greu, dar prin eforturile comune, ale Guvernului şi Parlamentului am reuşit să facem în câteva luni de zile, cât alte guvernări în patru ani. Am stabilit împreună cu partenerii noştri externi o Foaie de parcurs care a fost îndeplinită la termen, pe 31 iulie, iar acest lucru a dus la deblocarea finanţării externe. Voi aminti aici decizia Guvernului României de a debloca creditul de 150 de milioane de euro, iar prima tranşă din aceşti bani urmează să ajungă în Republica Moldova până la sfârşitul lunii august. Acordul cu FMI, negociat tot de acest Guvern, ne va aduce şi el deblocarea finanţărilor europene, posibilitatea ieşirii pe pieţele internaţionale şi mai multă determinare în implementarea Acordului de Asociere. Suntem, deci, într-un moment foarte bun, un moment al încrederii şi susţinerii, în relaţiile noastre cu partenerii europeni, iar acest lucru este doar în beneficiul ţării noastre, pentru că asta înseamnă bani şi expertiză pentru dezvoltarea ţării noastre. Moldova nu mai este o problemă, ci un partener care-şi ţine cuvântul şi care arată că merită să fie sprijinită cu toată puterea de UE şi SUA. Suntem determinaţi şi mai departe să avansăm cu seriozitate în drumul nostru către UE. În relaţia cu partenerii externi şi cu cetăţenii nu vrem să fim judecaţi decât după fapte. Iar în acest sens, vă asigur că vom da dovadă de maximă responsabilitate. După sprintul ultimelor luni, nu slăbim ritmul. Vreau un Guvern chiar mai activ în ducerea la îndeplinire a reformelor, pentru că vreau impact cât mai puternic şi pozitiv în viaţa de zi cu zi a fiecărui moldovean.

– Aţi vorbit despre relaţia cu Vestul, dar care sunt priorităţile pe cealaltă dimensiune? Cum vedeţi relaţia cu Rusia?

– Eu sper ca acestea să avanseze pe calea cooperării economice şi pe cea a dialogului politic normal dintre statele noastre. De altfel, acest lucru l-am discutat inclusiv în cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu premierul rus Dmitri Medvedev, la Bişkek. Avem nevoie să depăşim barierele care mai există în relaţiile noastre comerciale. Şi cred că a venit timpul să construim aceste relaţii pe principii de corectitudine şi pragmatism, în avantajul ambelor state. Bineînţeles, opţiunea pentru Europa trebuie bine înţeleasă şi respectată de prietenii noştri de la Moscova.

– Despre gradul de independenţă a ţării putem judeca şi analizând cât de independente sunt instituţiile statului, aşa ca Procuratura, CNA-ul, instanţele de judecată etc. Dacă e să ne ghidăm de sondajele de opinie, încrederea în aceste instituţii este în continuare joasă. De cât timp credeţi că mai e nevoie ca cetăţenii să simtă că lucrurile se schimbă spre bine?

– Ar fi neserios să înaintez astfel de termene. Ce vă pot spune este că reformele pe care le-am demarat în domeniul Justiţiei, majoritatea dintre ele cu concursul experţilor şi instituţiilor europene, vor aduce cu siguranţă acea transformare pe care o aşteaptă întreaga noastră societate. De altfel, primele rezultate se văd deja. Faptul că avem dosare în care sunt anchetaţi judecători şi procurori corupţi este o dovadă că însuşi sistemul de Justiţie începe să se cureţe. Iar acest proces va aduce, inevitabil, la o mai mare independenţă a acestui sistem şi la mai multă încredere. Ce vă pot spune ca prim-ministru este că Republica Moldova este acum pe un drum bun, din care nu ne vom abate. De asta să fiţi siguri. Egalitatea în faţa legii şi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt au devenit, prin prisma reformelor deja adoptate, principii esenţiale ale guvernării.

– Aş vrea să vă întreb şi despre viitoarele alegeri prezidenţiale, din 30 octombrie. Ce aşteptări aveţi de la acest scrutin şi cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al Republicii Moldova?

– Viitorul preşedinte trebuie să fie un susţinător al vectorului european de dezvoltare. După cum am mai menţionat, pentru a ne dezvolta, avem nevoie de coerenţă. Iar asta înseamnă ca toate puterile în stat să tragă în aceiaşi direcţie. Această direcţie trebuie să fie Uniunea Europeană, nu am niciun dubiu în acest sens. În pofida problemelor cu care se confruntă în acest moment, Uniunea Europeană rămâne un punct de atracţie pentru state ca Republica Moldova. Şi asta pentru simplul fapt că Uniunea Europeană înseamnă libertate, siguranţă, prosperitate şi supremaţia legii, lucruri pe care ni le dorim şi noi aici, în Moldova. Vreau un preşedinte care să lucreze împreună cu Guvernul şi Parlamentul la accelerarea integrării europene, nu un preşedinte care să schimbe din nou direcţia ţării sau care să creeze haos, ocupându-se cu sabotarea Guvernului, cu chematul oamenilor în stradă sau cu fluturarea perspectivei alegerilor anticipate. După şapte luni în care am arătat, cu muncă şi seriozitate, că se poate, ar fi păcat să se oprească totul şi să ne întoarcem la dezastrul din ianuarie. Moldova are nevoie de un preşedinte activ, serios, pro-european, care uneşte forţele reformatoare din societate şi care este pus pe construcţie, nu pe distrugere.

– Ce gânduri aveţi pentru ţară în ajunul aniversării a 25-a de Independenţă?

– Vreau să le urez tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să aibă încredere în viitorul ţării noastre şi să se implice activ în procesele care ne pot consolida ca stat şi societate. Împreună suntem puternici şi demni în Europa!
---

Pavel Filip a deţinut funcţia de director general al SA „Bucuria” în perioada 2001-2008. Din 2008 şi până în 2011 a fost director general al SA „Tutun-CTC”. În 2011 a fost numit ministru al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, iar în ianuarie 2016 a fost învestit în funcţia de premier. Este vicepreşedinte al Partidului Democrat şi preşedinte al Organizaţiei municipale Chişinău a PDM.

Mariana Galben, IPN 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

Deputatul Sergiu Sîbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 08:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)