Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:59
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ultima oră 23 Ianuarie 2016, ora 19:46

Filip explică de ce noul Guvern şi-a ales ca una din primele priorităţi evaluarea tarifelor la diferite servicii

Marime Font

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, explică într-un interviu pentru portalul Tribuna.md de ce odată cu intrarea s-a în funcţie una din priorităţi a fost evaluarea tarifelor la utilităţi şi de ce a început anume cu tarifele la gaze şi produsele petroliere. Tot acolo Filip spune dacă există sau nu blocaj cu plata pensiilor şi salariilor în lunile urmatoare. 

„În privința tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să știe ce și pentru ce plătesc. Știți că a existat acea dezbatere lungă în societate, chiar și proteste, legate de faptul că cineva ar umfla aceste tarife, că ele nu ar corespunde realității. Eu încă nu pot să mă pronunț în această privință. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituțiile statului și concluziile le vom avea la finalul acestor discuții. Important este însă ca cetățenii să primească răspunsuri oneste, să știe că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situația din piață și nu profiturile nejustificate ale unora.

Din primele evaluări, există condiții să scădem unele tarife. Am început însă cu tarifele pentru că aceasta e principala problemă pe care orice cetățean ți-o spune când discuți cu el. Oamenii sunt afectați de tarifele mari pe care le plătesc, ele trebuie reduse unde se poate și avut grijă să nu fie formate incorect”, a declarat Pavel Filip.Premierul accentuează că s-a început anume cu tarifele la gaze şi produse petroliere deoarece acolo au fost identificate niște posibilități ca ele să fie scăzute imediat, din motive obiective. “În cazul gazului, avem acel amendament anulat în Parlament, dar și evoluțiile de pe piața mondială a prețului la gaze. În cazul produselor petroliere, avem scăderea prețului barilului la nivel mondial, care trebuie să se vadă obligatoriu și în prețul pe care îl plătesc oamenii la pompă”, a explicat şeful Guvernului, subliniind că la gaz se discută de o scădere de 10 procente, iar la produsele petroliere tot va fi o scădere semnificativă.
În privinţa altor tarife, el a spsu că deocamdat ă nu poate răspunde deoarece au loc discuţii şi se fac evaluări, urmează să aibă loc consultări și cu agenția de reglementare, să fie analizat ă piaţa piața, astfel încât să nu existe încălcări ale principiilor unei concurențe sănătoase. “Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor”, a explicat Filip.

Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor.

În ce priveşte situaţia cu plata salariilor și pensiilor, Filip a spus că există probleme începând cu luna februarie, dar există și soluții pentru depășirea lor.

“Și acesta este încă un motiv pentru care am insistat ca învestirea Guvernului să fie făcută cât mai repede, pentru că fiecare zi contează acum. Soluțiile identificate vor asigura ca populația să nu aibă de suferit, ca plata salariilor și pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsați să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului. Noi să fim lăsați să ne ocupăm de asigurarea stabilității financiare și sociale a țării”, a mai adăugat prim-ministrul.

Timpul.md via tribuna.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md