Ultima oră

Filip explică de ce noul Guvern şi-a ales ca una din primele priorităţi evaluarea tarifelor la diferite servicii

„În privința tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să știe ce și pentru ce plătesc. Știți că a existat acea dezbatere lungă în societate, chiar și proteste, legate de faptul că cineva ar umfla aceste tarife, că ele nu ar corespunde realității. Eu încă nu pot să mă pronunț în această privință. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituțiile statului și concluziile le vom avea la finalul acestor discuții. Important este însă ca cetățenii să primească răspunsuri oneste, să știe că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situația din piață și nu profiturile nejustificate ale unora.

Din primele evaluări, există condiții să scădem unele tarife. Am început însă cu tarifele pentru că aceasta e principala problemă pe care orice cetățean ți-o spune când discuți cu el. Oamenii sunt afectați de tarifele mari pe care le plătesc, ele trebuie reduse unde se poate și avut grijă să nu fie formate incorect”, a declarat Pavel Filip.

Premierul accentuează că s-a început anume cu tarifele la gaze şi produse petroliere deoarece acolo au fost identificate niște posibilități ca ele să fie scăzute imediat, din motive obiective. “În cazul gazului, avem acel amendament anulat în Parlament, dar și evoluțiile de pe piața mondială a prețului la gaze. În cazul produselor petroliere, avem scăderea prețului barilului la nivel mondial, care trebuie să se vadă obligatoriu și în prețul pe care îl plătesc oamenii la pompă”, a explicat şeful Guvernului, subliniind că la gaz se discută de o scădere de 10 procente, iar la produsele petroliere tot va fi o scădere semnificativă.
În privinţa altor tarife, el a spsu că deocamdat ă nu poate răspunde deoarece au loc discuţii şi se fac evaluări, urmează să aibă loc consultări și cu agenția de reglementare, să fie analizat ă piaţa piața, astfel încât să nu existe încălcări ale principiilor unei concurențe sănătoase. “Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor”, a explicat Filip.

Pot să vă spun însă că vom face o evaluare mai extinsă, vom ajunge și la prețurile unor produse de strictă necesitate, medicamente, produse de panificație și altele, unde cred că sunt anumite rezerve ca să putem scădea prețurile. Toată lumea trebuie să înțeleagă situația din țară si că nu trebuie să se facă profituri nejustificate pe seama cetățenilor.

În ce priveşte situaţia cu plata salariilor și pensiilor, Filip a spus că există probleme începând cu luna februarie, dar există și soluții pentru depășirea lor.

“Și acesta este încă un motiv pentru care am insistat ca învestirea Guvernului să fie făcută cât mai repede, pentru că fiecare zi contează acum. Soluțiile identificate vor asigura ca populația să nu aibă de suferit, ca plata salariilor și pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsați să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului. Noi să fim lăsați să ne ocupăm de asigurarea stabilității financiare și sociale a țării”, a mai adăugat prim-ministrul.

Timpul.md via tribuna.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *