Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Film 6 Iunie 2017, ora 10:21

Filmul bulgar „Oamenii satului”, reflectă și viața țăranilor din Republica Moldova

Marime Font

Săptămâna trecută s-a finalizat Festivalul de film documentar „Cronograf”. Cele mai bune filme au fost premiate cu mii de lei sau de euro, dar și cu trofee. Vă prezentăm filmul „Oamenii satului” care a luat premiul special din partea Ministerului Culturii Republicii Moldova.

„Oamenii Satului” este un documentar despre viața unor oameni dintr-un sat din nord-vestul Bulgariei, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană.

Filmul este un portret intim și filozofic despre viața oamenilor ce locuiesc într-o sărăcie lucie. Cu toate acestea, locuitorii pun în discuție, chiar dacă în mod rudimentar, subiecte filozofice pe care ei nu le-au putut auzi de undeva, nici de la televizor, nici din internet, pentru că toate acestea le lipsesc. Ei se întreabă de existența lui Dumnezeu, de credință, de iubire și le interpretează în modul lor unic, de altfel. „Nu există Dumnezeu. Există credință”, meditează un personaj bătrân din film.
„Ce-ar fi dacă oamenii n-ar muri? Ce-am face?”, se întreabă un alt personaj, în timp ce își omora timpul în fața șinelor de tren, gustând dintr-o sticlă cu bere. Unul dintre bătrânii din film mai vizitează din când în când biserica distrusă. Nu este incomodat și, în dezastrul lăcașului sfânt, se apleacă, se pune în genunchi și începe să se roage. Simte o revelație. Și este interesant, căci, chiar dacă sătucul parcă e părăsit de Dumnezeu, oamenii nu și-au pierdut credința.

Alte activități decât să lenevească, să umble drumurile, să arunce cu praștia în borcanele rămase goale nu au. „Viața la sat e ca în pustiu. Un pustnic supraviețuiește, dar nu trăiește”, remarcă cineva și mai spune că poți să mergi o oră și jumătate prin sat până să întâlnești pe cineva.
Unii dintre ei culeg nucile din copacul din cimitir și le vând cu un lev (moneda națională a Bulgariei). Culeg măceș pe care îl vând cu 60 de cenți europeni. Toamna, strâng ciuperci, melci, pe care la fel, îi vând și din banii pe care îi strâng, supraviețuiesc în continuare. Totuși, oamenii spun că nu contează aceste lucruri, întrucât sufletul trebuie să fie plin. De asemenea, este o singură vacă în tot satul. Sunt câteva capre, o iapă, câini, porci care sunt furați, tot de consăteni.

Singurul cioban din sat este înformat despre ce se întâmplă în lumea politică. „Cei din parlament beau, mănâncă, sunt agresivi. Ei nu sunt bulgari”, spune ciobanul și visează la o înghețată sau la grâu pe care nu-l poate mânca, că nu are dinți.


Parcă ar fi Republica Moldova

Pe tot parcursul documentarului sunt prezente imagini dezolante. Clădiri dărăpănate cu ferestre stricate în colțurile cărora locuiesc păianjeni. Câmpurile sunt în paragină. Camerele în care stau sătenii sunt, pur și simplu, în mizerie totală. De vină ar fi sărăcia, pensiile mici și lipsa oamenilor. Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani erau aproape două mii de oameni, astăzi, în sat locuiesc în jur de două sute.

Este de două ori mai trist documentarul, pentru că aceleași imagini le-am putea vedea în unele sate din Republica Moldova. Fără energie electrică, fără infrastructură, fără perspectivă și doar bătrâni singuratici care-și trăiesc viața de la o zi la alta. Ai putea crede, la un moment dat, că documentarul a fost filmat în Republica Moldova. Și mai trist este că această realitate va continua încă mulți ani, pentru Republica Moldova, în contextul situației social-economice, dar și politice.

Documentarului îi lipsesc poveștile de viață ale femeilor localității și ale copiilor. Care sunt activitățile lor, gândurile și plăcerile. Care este nivelul de natalitate și dacă femeile mai doresc să nască. Care este nivelul de școlarizare, ori dacă există cel puțin o școală în apropiere, o grădiniță. Ce fac tinerii când ajung la majorat, unde se duc. Lipsește informația și despre spital.

Cronograful a prezentat vizitatorilor filmul „Oamenii satului” ca unul mozaic, ca o felie din viața satului bulgăresc. „Cu mărturisirile unor oameni mici despre lucruri mai puțin mici decât ei – vaci, viață, credință, moarte, beneficiile aduse de câini și șoareci, tânjeala după chelnerițe blonde, Jean-Paul Sartre și existențialismul, pescuitul la râu, prezicătorii bătrâni și vântul”, și toate acestea, se întâmplă într-o sărăcie de plâns și de milă.
Filmul a fost făcut în anul 2016 și, în cadrul CRONOGRAF, a obținut premiul special al jurului. Cel care l-a regizat a fost Tzvetan Dragnev care a absolvit Facultatea de Film al Universității York din Toronto în anul 2001. Filmul „Oamenii satului” este debutul lui Tzvetan Dragnev ca regizor.
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul