Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:56
Abonamente

Film 6 Iunie 2017, ora 10:21

Filmul bulgar „Oamenii satului”, reflectă și viața țăranilor din Republica Moldova

Marime Font

Săptămâna trecută s-a finalizat Festivalul de film documentar „Cronograf”. Cele mai bune filme au fost premiate cu mii de lei sau de euro, dar și cu trofee. Vă prezentăm filmul „Oamenii satului” care a luat premiul special din partea Ministerului Culturii Republicii Moldova.

„Oamenii Satului” este un documentar despre viața unor oameni dintr-un sat din nord-vestul Bulgariei, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană.

Filmul este un portret intim și filozofic despre viața oamenilor ce locuiesc într-o sărăcie lucie. Cu toate acestea, locuitorii pun în discuție, chiar dacă în mod rudimentar, subiecte filozofice pe care ei nu le-au putut auzi de undeva, nici de la televizor, nici din internet, pentru că toate acestea le lipsesc. Ei se întreabă de existența lui Dumnezeu, de credință, de iubire și le interpretează în modul lor unic, de altfel. „Nu există Dumnezeu. Există credință”, meditează un personaj bătrân din film.„Ce-ar fi dacă oamenii n-ar muri? Ce-am face?”, se întreabă un alt personaj, în timp ce își omora timpul în fața șinelor de tren, gustând dintr-o sticlă cu bere. Unul dintre bătrânii din film mai vizitează din când în când biserica distrusă. Nu este incomodat și, în dezastrul lăcașului sfânt, se apleacă, se pune în genunchi și începe să se roage. Simte o revelație. Și este interesant, căci, chiar dacă sătucul parcă e părăsit de Dumnezeu, oamenii nu și-au pierdut credința.

Alte activități decât să lenevească, să umble drumurile, să arunce cu praștia în borcanele rămase goale nu au. „Viața la sat e ca în pustiu. Un pustnic supraviețuiește, dar nu trăiește”, remarcă cineva și mai spune că poți să mergi o oră și jumătate prin sat până să întâlnești pe cineva.
Unii dintre ei culeg nucile din copacul din cimitir și le vând cu un lev (moneda națională a Bulgariei). Culeg măceș pe care îl vând cu 60 de cenți europeni. Toamna, strâng ciuperci, melci, pe care la fel, îi vând și din banii pe care îi strâng, supraviețuiesc în continuare. Totuși, oamenii spun că nu contează aceste lucruri, întrucât sufletul trebuie să fie plin. De asemenea, este o singură vacă în tot satul. Sunt câteva capre, o iapă, câini, porci care sunt furați, tot de consăteni.

Singurul cioban din sat este înformat despre ce se întâmplă în lumea politică. „Cei din parlament beau, mănâncă, sunt agresivi. Ei nu sunt bulgari”, spune ciobanul și visează la o înghețată sau la grâu pe care nu-l poate mânca, că nu are dinți.


Parcă ar fi Republica Moldova

Pe tot parcursul documentarului sunt prezente imagini dezolante. Clădiri dărăpănate cu ferestre stricate în colțurile cărora locuiesc păianjeni. Câmpurile sunt în paragină. Camerele în care stau sătenii sunt, pur și simplu, în mizerie totală. De vină ar fi sărăcia, pensiile mici și lipsa oamenilor. Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani erau aproape două mii de oameni, astăzi, în sat locuiesc în jur de două sute.

Este de două ori mai trist documentarul, pentru că aceleași imagini le-am putea vedea în unele sate din Republica Moldova. Fără energie electrică, fără infrastructură, fără perspectivă și doar bătrâni singuratici care-și trăiesc viața de la o zi la alta. Ai putea crede, la un moment dat, că documentarul a fost filmat în Republica Moldova. Și mai trist este că această realitate va continua încă mulți ani, pentru Republica Moldova, în contextul situației social-economice, dar și politice.

Documentarului îi lipsesc poveștile de viață ale femeilor localității și ale copiilor. Care sunt activitățile lor, gândurile și plăcerile. Care este nivelul de natalitate și dacă femeile mai doresc să nască. Care este nivelul de școlarizare, ori dacă există cel puțin o școală în apropiere, o grădiniță. Ce fac tinerii când ajung la majorat, unde se duc. Lipsește informația și despre spital.

Cronograful a prezentat vizitatorilor filmul „Oamenii satului” ca unul mozaic, ca o felie din viața satului bulgăresc. „Cu mărturisirile unor oameni mici despre lucruri mai puțin mici decât ei – vaci, viață, credință, moarte, beneficiile aduse de câini și șoareci, tânjeala după chelnerițe blonde, Jean-Paul Sartre și existențialismul, pescuitul la râu, prezicătorii bătrâni și vântul”, și toate acestea, se întâmplă într-o sărăcie de plâns și de milă.
Filmul a fost făcut în anul 2016 și, în cadrul CRONOGRAF, a obținut premiul special al jurului. Cel care l-a regizat a fost Tzvetan Dragnev care a absolvit Facultatea de Film al Universității York din Toronto în anul 2001. Filmul „Oamenii satului” este debutul lui Tzvetan Dragnev ca regizor.
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:28

Liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au făcut obișnuință din specularea pe seama unor pretinse pericole care planează deasupra lor, ”la comanda democraților”. Falsurile lansate cu periodicitate în spațiul public au avut drept scop menținerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:11

Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:00

Două cutremure au avut loc în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 2.40, în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 08:53

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 08:52

Ministerul rus al Apărării a renunțat să cumpere noile elicoptere de atac Mi-28NM, cunoscute sub numele de Havoc, din cauza prețului ridicat. Surse „Interfax” susțin că întreprinderea „Vertoloty Rossii” nu a acceptat condițiile Ministerului rus al Apărării,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Film 22 Februarie 2019, ora: 04:15

Barry Diller, fost președinte al companiilor Paramount Pictures și 20th Century Fox, consideră Hollywood irelevant acum, fiind bătut de Netflix. Mogulul media, în vârstă de 77 de ani, a fost invitatul Karei Swisher, care moderează podcastul Recode Decode.

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Februarie 2019, ora: 00:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)