Ultima oră

Financial Times: Ce se va întâmpla dacă Putin taie gazele în Europa

Taierea gazului rusesc este unul dintre scenariile cele mai de „cosmar”, pe care oficiali guvernamentali, oamenii de afaceri și oamenii de știință sunt obligați sa-l ia în calcul, chiar dacă este considerat puțin probabil, se spune in articolul FT.

Vorbitorul principal la prelegere a fost Nick Butler, fostul vice-președinte al BP și consilier al guvernului britanic.

Butler a sugerat că, sub presiunea problemelor economice cauzate de scăderea prețurilor la energie, Putin poate reaprinde conflictul separatist din Donbass, care va determina înăsprirea sancțiunilor occidentale. Ca răspuns la acest lucru, Putin este capabil să taie inclusiv furnizarea de gaze naturale către Europa.

Cel mai mult va fi afectata Ucraina, pentru ca Rusia ii poate bloca nu numai gazul, ci și cărbunele și energia electrică. Kievul poate decreta saptamana de lucru de două zile pentru a economisi energie. Dar în țară se va produce colapsul economic, oamenii vor cauta refugiu în Polonia, Germania și în restul Europei.

„În acel moment, guvernele de la Londra, Berlin si Paris, pentru care migrația este cea mai mare durere de cap, vor fi coapte pentru o înțelegere cu Putin. SUA condamna destabilizarea Ucraina de catre Rusia, dar Putin și consilierii săi sunt convinsi că Washingtonul nu va folosi niciodată puterea militară de dragul Ucrainei. Prin urmare, crede Butler, criza poate fi incheiata în termenii impusi de ruși”. Aceste condiții implică formarea unui guvern pro-rus în Ucraina, cvasi-independenta Donbasului și încheierea de noi contracte privind livrările de gaze la un preț cu 20% mai mare, pe o perioada de 25 de ani.

„Personal, m-am gândit ca argumentul cel mai convingător, în cazul în care se întâmplă acest coșmar, este rezultatul combinației a trei factori: a) problemele energetice ale Rusiei, b) conflictul asupra viitorului Ucrainei și, cel mai important, c) recunoașterea de catre Europa că Rusia, indiferent cât de nemernica este ca partener, nu poate fi eliminata din structura geopolitică și economică europeană”, conchide jurnalistul FT.
 
Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *