Politică

Financial Times: Conducatorii Moldovei ataca in forta businessul

„Pentru majoritatea moldovenilor criza politica de luna trecuta s-a incheiat. Partidul Comunistilor, de guvernamant, a muncit mult ca sa-si consolideze victoria electorala si majoritatea protestatarilor opozanti, care au facut cap de afis prin devastarea Presedintiei si a Parlamentului, acum sunt redusi la tacere. Pentru Gabriel Stati, insa, criza nu s-a terminat.

Fiul de 33 de ani al unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Moldova se ofileste in temnita de peste sapte saptamani, acuzat de uzurparea puterii de stat si organizarea violentelor din 7 aprilie”, scrie in editia de vineri prestigiosul cotidian britanic „Financial Times”.
 

Publicatia mentioneaza ca in cea mai saraca tara din Europa, unde majoritatea populatiei se hraneste din agricultura sau din munca pe care o presteaza la negru in strainatate, „arestarea flamboiantului Stati – un amator de masini si restaurante scumpe – scoate in relief bataliile din business, care s-a "impletit" puternic cu politicul in Moldova”. „Conexiunile politice pot fi cruciale, si nu doar pentru a face presiuni asupra rivalilor. Fostul premier Ion Sturza, in prezent implicat in business, crede ca oamenii din jurul lui Voronin ar putea sa-l atace pe Stati senior prin fiul sau pentru ca ar ravni la afacerea acestuia. „Copiii sunt punctul vulnerabil pentru orice parinte – a-ti ataca fiul inseamna a-ti ataca totul”, afirma Sturza”. In context, ziarul aminteste ca si Anatol Stati a declarat ca arestarea fiului sau este o incercare a lui Vladimir Voronin „de a acapara prin metode criminale averea familiei Stati”.
 

„Anatol Stati si-a mutat businessul peste hotare acum un an – pe motiv ca ASCOM este supusa unor presiuni tot mai mari, ceea ce-i destabilizeaza activitatea in RM -, iar in curand el insusi s-a stabilit in Romania. Dar Gabriel Stati a refuzat sa-si insoteasca tatal in strainatate, continuand sa duca o viata stralucitoare la Chisinau”.
„Faptul ca Voronin l-ar avea in vizor pe Stati este sugerat de o scrisoare trimisa de presedintele moldovean, la 6 octombrie 2008, omologului sau kazah, Nursultan Nazarbaev”, mentioneaza „Financial Times”. Este vorba de celebra deja scrisoare – a carei autenticitate, apropo, n-a fost negata oficial de autoritatile de la Chisinau -, in care Voronin il roaga pe Nazarbaev sa-i atraga „o atentie serioasa” lui Anatol Stati, „care foloseste profiturile obtinute in in Kazahstan pentru a face „business pe sange in Sudanul de Sud” – aducand astfel prejudicii imaginii RM in exterior -, dar si pentru a finanta in mod netransparent partidele politice de opozitie din Moldova”.
 

„Asa cum majoritatea businessului lui Anatol Stati se afla in afara RM, prezenta fiului sau in tara era ca si calcaiul lui Ahile pentru tatal sau, scrie cotidianul britanic. Mai ales ca, putin timp pana la alegerile din aprilie, tanarul Statti a facut o declaratie in care ii indemna pe moldoveni sa voteze partidele de opozitie. Astazi, el lancezeste in Penitenciarul nr. 13 din Chisinau… Avocatul sau, Vlad Gribincea, ne-a declarat ca toate acuzatiile aduse „sunt politice si sunt nefondate”. „Dl Stati nu a comis nicio crima si arestarea sa nu e decat manifestarea relatiilor ostile dintre dl Voronin si tatal dlui Stati”. Serviciul de presa al presedintelui Voronin a refuzat sa faca declaratii pe marginea acestui caz, dar ministerul de Interne a negat faptul ca arestarea tanarului sta ar avea vreo motivatie politica. Si purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei a declarat ca acuzatiile ce i se aduc lui Gabriel Stati tin de organizarea protestelor din 7 aprilie si nu au fost motivate politic”, scrie ziarul.
„Valeriu Prohnitchi, de la „Expert Grup”, crede ca implicarea statului in businessul privat devine o obisnuinta pentru RM. „Sunt tot mai multe semnale ca presiunea asupra businessului creste. Si nu e vorba doar de familia Stati sau ASCOM. „Rompetrol”, o companie petroliera romana, a fost amendata recent cu doua milioane USD pentru incalcarea legilor”, spune expertul. „Avem cinci grupuri de investigatori in cladire de dimineata pana seara”, adauga fostul premieri Ion Sturza, care administreaza „Rompetrol” in Moldova”, citat de „Financial Times”.
 

Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, de opozitie, care a acumulat un scor bun in alegeri, acuza autoritatile ca, facand uz de justitie, au preluat controlul asupra unei cladiri ce-i apartinea pana anul trecut. „Am fost acuzati de iregularitati in privatizarea de acum zece ani si am pierdut afacerea printr-o decizie judiciara, fara a fi cel putin invitati la faza finala a dezbaterilor”, spune dl Filat. Iar dosarul pe acest caz deja e in asteptare la CEDO… Acum trei saptamani, Anatol Caslaru, co-proprietar la Combinatul de mezeluri „Carmez”, a fost retinut pentru incalcarea legilor de securitate a businessului. „Este o disputa intre actionari. In Moldova nu exista o lege a securitatii businessului”, precizeaza Ion Sturza”… Astfel, oricare va fi soarta lui Gabriel Stati, viitorul companiei tatalui sau este nesigur. Subsidiara kazaha a ASCOM are datorii de circa 430 milioane USD si a fost serios afectata de caderea pretului la petrol. Dar, pentru moment, cea mai mare problema a lui Anatol Stati este eliberarea fiului sau din inchisoare”, conchide „Financial Times”.

Tradaptare Sorina Stefarta
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *