Actualitate

Financial Times consideră evitarea Grexit o capitulare condiţionată a Germaniei

Editorialistul Financial Times explică că Germania a fost de acord să salveze pentru a treia oară Grecia în schimbul unor promisiuni de reforma pe care guvernul Syriza “va face în mod clar orice că să le deturneze”. Rachman a fost la Atena săptămâna trecută şi îşi exprimă compasiunea pentru grecii obişnuiţi, dar subliniază că teza conform căreia europenii cei cruzi au impus austeritatea unei ţări altfel sănătoase este “o fantezie neo-stângistă. Grecia a fost prost guvernată timp de decenii şi a trăit peste ceea ce îşi permitea”.

Referendumul inutil organizat de premierul Tsipras, şi câştigat covărşitor de varianta NU, a exprimat sprijinul poporului grec pentru că restul Europei “să continue să împrumute miliarde Greciei, dar în condiţiile Atenei. Asta nu a fost niciodată realist. Adevărată constrângere asupra libertăţii Greciei nu este natură nedemocratică a UE. Ci faptul că Grecia este falită”. Fără banii europenilor, austeritatea în Grecia ar fi fost mult mai dura şi bruscă.

Noul împrumut care va fi acordat Greciei este de 85 miliarde de euro, adică dublul PIB-ului anual al Serbiei, o ţară de dimensiuni medii din aceeaşi regiune. Financial Times subliniază că sprijinul acordat Greciei de preşedintele socialist al Franţei, Francois Hollande, se datorează faptului că şi guvernul de la Paris îşi reformează economia cu la fel de multă dificultate că şi cel de la Atena şi trăieşte tot peste ceea ce şi-ar putea permite.

Germania a acceptat însă acest nou aranjament pentru a nu-şi distruge complet reputaţia în Uniunea Europeană şi în lume. “În realitate, Euro deja otrăveşte atitudinea Germaniei faţă de Europa şi atitudinea Europei faţă de Germania”, conchide Financial Times.  

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *