Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:49
Abonamente

 
 

Economie Mondială 9 Aprilie 2016, ora 13:43

Financial Times: Politica Statelor Unite ar putea pune capăt epocii comerţului liber

Marime Font

Donald Trump vrea să impună tarife ridicate de comerţ cu Beijingul, Hillary Clinton se opune Parteneriatului Trans-Pacific, care ar urma să includă 12 naţiuni, iar Republicanii îmbrăţişează cererile Democraţilor pentru „fair trade”, remarcă Financial Times.

 Acestea fac SUA, arhitectul sistemului global deschis de comerţ, să să îşi schimbe aproape radical orientarea.

Ceea ce transmise indirect cursa prezidenţială din SUA, spune FT, este că toată lumea ar trebui să stea ”în picioare” în faţa Statelor Unite. După ce Organizaţia Mondială a Comeţului a eşuat discuţiile de la Doha, s-a văzut şi eşecul tratatelor multilaterale de liberalizare a comerţului, care ar fi însemnat accelerarea procesului de globalizare.Comerţul liber a fost o sursă importantă de prosperitate, însă în ultima perioadă pare că şi-a pierdut legitimitatea politică. Şi asta nu doar în SUA. Populiştii europeni, atât de dreapta, cât şi de stânga, împărtăşesc ideile lui Trump de a ridica bariere de comerţ.

Optimiştii speră ca protecţionismul care câştigă popularitate în SUA este doar ciclic şi că lucrurile vor reveni la normal după ce trece cursa pentru preşedinţie. După ce a scăpat de competiţia cu Bernie Sanders, Hillary Clinton, considerată favorită la înlocuirea lui barack Obama, probabil se va răzgândi din nou în discursul pe care îl susţine.

Financial Times scrie că situaţia politică la nivel mondial sugerează că globalizarea nu mai este ”la modă”. Observatorii de la Washington au ajuns la concluzia că nu există nicio şansă ca următorul preşedinte, sau următorul Congres – indiferent de culoarea politică – să susţină Parteneriatul Trans- Pacific (TPP). Sau, în aceeaşi lumină, Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TIPP),
negociat acum, care ar trebui să integreze cele mai puternice economii europene şi Statele Unite.

Donald Trump a atins o coardă sensibilă când a început să acuze în discursurile sale economiile străine şi în general străinii pentru problemele Americii. Totuşi, problema politică împotriva comerţului liber merge mai departe de populism ”ieftin”, scrie FT.

Clasa de mijloc nu resimte deloc câştigurile promise în trecut. Republicanii, temători că deja ar fi pierdut alegerile, nu vor să dea Congresul pe mâna Democraţilor care susţin conceptul de ”fair-trade”.

Unele probleme pe care le văd americanii sunt specifice cu tratatul TPP. Perspectivele de câştig ale SUA de pe urma unui eventual tratat sunt îndreptate puternic înspre companiile de tehnologie de pe coasta de vest. Pe de altă parte, industria americană crede că tratatul oferă un câştig insignifiant când vine vorba de pieţele asiatice, în comparaţie cu vulnerabilitatea la care se expune SUA către
manipularea valutei de către competitorii internaţionali.

În multe cazuri comerţul liber a creat probleme pentru companii, însă în opinia generală în cazul acesta problemele ar fi mai multe decât câştigurile.

Financial Times spune că există totuşi adevăr în afirmaţiile populiste conform cărora globalizarea a adus câştiguri în special celor mai bogaţi 1% dintre oameni.

Sursa: Mediafax

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md