Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

IT&C 15 Mai 2017, ora 09:16

Financial Times: Recentele atacuri cibernetice trebuie să fie un semnal de alarmă/ Instituţiile şi companiile trebuie să optimizeze siguranţa informatică

Marime Font

Guvernele statelor şi companiile trebuie să intensifice măsurile de protecţie pentru a face faţă eventualelor noi atacuri cibernetice masive de genul celor care au afectat zeci de ţări în ultimele zile, comentează cotidianul Financial Times, recomandând optimizarea normelor de siguranţă informatică.

 

"Într-o perioadă în care atacurile cibernetice de tip phishing şi operaţiuni informatice sofisticate cu caracter ofensiv ordonate de guverne reprezintă principalele provocări în domeniul siguranţei online, răspândirea unui virus de genul celui denumit WannaCry, care blochează computere pentru a solicita răscumpărare, pare a fi o lovitură specifică trecutului. Virusul informatic, transmis rapid în întreaga lume vineri, a profitat de o vulnerabilitate într-un soft utilizat frecvent - în acest caz, sistemul de operare Windows. Infecţiile computerizate de acest tip au început să genereze preocupări referitoare la vulnerabilităţile asociate conectării la Internet acum aproape două decenii", scrie Financial Times într-un articol intitulat "Atacul cibernetic cu virusul WannaCry reprezintă un semnal de alarmă; guvernele şi companiile trebuie să suplimenteze investiţiile pentru a menţine siguranţa cetăţenilor".

"Virusul informatic WannaCry s-a diferenţiat de atacuri precedente prin viteza de răspândire şi prin modul în care computerele au fost blocate până când proprietarii acceptă să plătească răscumpărarea pentru deblocare. Este vorba de un semnal de alarmă în contextul în care eforturile pentru menţinerea siguranţei cibernetice erau deja dificile. Atacul cibernetic este urmarea dezvăluirii de către hackeri, la începutul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agenţia SUA pentru Siguranţă Naţională (NSA). Potrivit experţilor, unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri. Dacă acest lucru se confirmă, va fi o pată neagră pentru reputaţia serviciilor de securitate. Ar fi nerealist să ne aşteptăm ca servicii de genul NSA să renunţe la strategiile ofensive cibernetice, mai ales când adversarii probabil deţin şi ei armament digital de acest tip. Dar este necesară o dezbatere publică despre utilitatea acestor mijloace ofensive, despre modul în care sunt protejate şi despre riscurile folosirii. În prezent, nu doar că nu se ştie ce softuri există şi cum sunt securizate, dar nu există informaţii publice dacă sunt utilizate şi în ce mod", subliniază Financial Times."Al doilea element notabil despre virusul informatic WannaCry este că s-a putut răspândi atât de mult şi atât de rapid", observă Financial Times, notând că Microsoft a luat imediat măsuri de contracarare a efectelor şi recomandând companiei să le ofere clienţilor "softuri mai noi şi mai sigure".

"În privinţa actualelor softuri, sunt necesare măsuri eficiente de stimulare şi sancţionare pentru a convinge companiile, guvernele statelor şi persoanele private facă ceea ce toată lumea ştie că trebuie făcut: remedierea vulnerabilităţilor computerelor când sunt depistate. Sunt necesare reglementări mai puternice pentru a obliga companiile să dezvăluie când au fost vizate de un atac cibernetic şi ar putea fi necesare sancţiuni pentru a fi încurajaţi cu toţii să fim cetăţeni mai buni în spaţiul cibernetic", recomandă Financial Times, amintind că sistemul Departamentului Naţional pentru Sănătate din Marea Britanie (NHS) a fost afectat de recentele incidente informatice.

"Actuala situaţie în domeniul securităţii cibernetice începe să pară destul de gravă şi necesită o reacţie pe măsură. Guvernele şi companiile trebuie să investească timp şi bani pentru a menţine siguranţa cetăţenilor. Chiar dacă a avut efecte serioase, virusul informatic WannaCry nu a fost cel mai grav posibil. Ar fi putut fi utilizat pentru ştergerea datelor din calculatoarele infectate. Efectele au fost însă costisitoare. Data viitoare, s-ar putea să nu fim la fel de norocoşi", încheie Financial Times.

sursa: mediafax.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md