Externe

Financial Times: UE continuă planurile în vederea suspendării regulilor Schengen

În cadrul reuniunii desfăşurate la Bruxelles, Germania a fost principalul susţinător al acestei propuneri, în cadrul unei serii de măsuri menite să amelioreze criza refugiaţilor, care a dezvăluit o serie de slăbiciuni ale zonei Schengen.

Planul de a permite statelor să impună controale temporare la frontiere a fost prezentat săptămîna aceasta de Luxemburg, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Berlinul a determinat mai multe state să impună vara aceasta controale temporare la frontiere sau să-şi închidă graniţele, pentru a face faţă numărului mare de imigranţi sosiţi pe ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.

"Miniştrii au convenit că, dacă există probleme serioase care pun în pericol spaţiul, trebuie să avem un cadru european comun pentru gestionarea frontierelor pentru şase luni şi chiar mai mult", a declarat după reuniunea de vineri ministrul luxemburghez pentru Migraţie, Jean Asselborn.

Conform Articolului 26 din regulile spaţiului Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare dacă există "deficienţe serioase persistente" la frontierele blocului, o condiţie despre care oficialii europeni susţin că se potriveşte situaţiei actuale din Grecia.

"Am rămas fără răspunsuri uşoare? Ne-au mai rămas doar opţiunile proaste. Acestea sînt opţiuni dureroase şi necesită încălcarea unor tabuuri şi adoptarea unor măsuri pe care în mod instinctiv nu vrem să le luăm. Aceasta este responsabilitatea pe care o au liderii noştri acum", a declarat un oficial UE.

Oficialii europeni au discutat posibilitatea de a suspenda Grecia din Schengen, ceea ce ar forţa cetăţenii greci să prezinte paşapoartele atunci cînd circulă în alte părţi ale spaţiului comun.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *