Fotbal

Finlanda – Moldova: când fotbalul devine ISTORIE…

Un meci pentru demnitate, un meci-revanşă, pentru că liderii grupei deja şi-au împărţit locurile. La mai mult de jumătate de drum parcurs, situaţia în grupa E arată în felul următor: 1. Olanda – 18 puncte, 2. Suedia – 15 puncte, 3. Ungaria – 12 puncte. Moldova şi Finlanda împart locurile patru şi cinci, cu câte şase puncte acumulate în şase meciuri. Lanterna roşie este San-Marino care, în şapte meciuri, a încasat 33 de goluri. Nu este de mirare, pentru că San-Marino e cea mai slabă echipă din lume.

O istorie aproape similară

Pe lângă pase, faulturi şi centrări, pe ,,tricolorii” dintre Prut şi Nistru şi nordicii din peninsulă îi leagă un alt lucru, spre nefericirea ambelor popoare: jugul bolşevic. Din 1809, Finlanda a devenit un mare ducat în Imperiul Rus. După trei ani, în 1812, Basarabia a fost anexată aceluiaşi imperiu. După aproape o sută de ani, în anul Unirii, anul când istoria română a prins viaţă, Finlanda îşi obţine Independenţa, spre deosebire de noi, care am obţinut-o abia în 1991.

Anul 1940, la fel, a fost zguduitor pentru aceste două popoare care azi se duelează pe teren şi nu în altă parte. Conform pactului Ribbentrop-Molotov, URSS a adresat un ultimatum Finlandei şi a atacat-o în urma refuzului acesteia. Chiar dacă au pierdut 10% din teritoriu în urma războiului din iarna 1939-1940, finlandezii au reuşit ceea ce nouă nu ne-a fost cu putinţă: au opus rezistenţă Uniunii Sovietice şi şi-au păstrat Independenţa. Prutul şi Nistrul în acel an a fost zguduit de alt eveniment istoric: apariţia RSS Moldoveneşti.

Istoria a evoluat, iar între timp şi R. Moldova a devenit suverană, doar că nu se ştie în faţa cui. Începând cu 1995, Finlanda este stat membru al Uniunii Europene, este o ţară cu preşedinte (nu interimar) ales prin sufragiu direct o dată la şase ani. Din 2000, în fruntea Finlandei este o doamnă, Tarja Halonen, în vârstă de 67 de ani.

Anul 1998, o altă istorie – fotbalistică

Echipele naţionale de fotbal ale Moldovei şi Finlandei s-au întâlnit pentru prima dată în 1998, la Helsinki, într-un meci din cadrul preliminariilor pentru Euro 2000. Suverani şi independenţi, „tricolorii” au evoluat atunci într-o grupă infernală, cu Germania, Turcia, Finlanda şi Irlanda de Nord.

Primul şi unicul meci Finlanda – Moldova s-a încheiat cu scorul de 3-2 pentru gazde. Atacantul de atunci al formaţiei PSV Eindhoven, Joonas Kolkka, a deschis scorul în minutul 8, însă Igor Oprea a întors rezultatul, marcând două goluri în patru minute. Înainte de pauză, finlandezii au reuşit egalarea prin Jonatan Johansson, astfel încât, în minutul 64, Paatelainen să marcheze golul victoriei.

Următoarea confruntare a avut loc în cadrul aceleiaşi competiţii, un an mai târziu. Meciul retur s-a disputat pe Stadionul Republican, actualmente demolat. Sub privirile a opt mii de spectatori, Moldova şi Finlanda s-au despărţit la egalitate, scor 0-0. ,,Tricolorii” au încheiat atunci grupa 3 a calificărilor pentru Euro 2000 pe ultimul loc, cu patru puncte acumulate într-o grupă formată din cinci echipe. Finlanda s-a clasat pe poziţia a treia, iar liderele grupei, indiscutabil, au fost Germania şi Turcia.

Cărţile s-au dat din nou peste 11 ani, în 2010. De această dată, meciul a contat pentru calificările la Euro 2012. Moldova a obţinut poate cea mai frumoasă victorie din ultimii ani. Mii de oameni au plâns de bucurie, un stadion întreg a ovaţionat la golurile puştiului Suvric (Alexandru Suvorov) şi cel al lui Tolică (Anatolie Doroş). Moldova – Finlanda, scor 2-0, iar antrenorul Gabi Balint şi-a făcut debutul cu dreptul la selecţionata din stânga Prutului.

Finlanda, locul 70 mondial

Adversarii „tricolorilor” din preliminariile Euro 2012 au înregistrat prima performanţă în anul 1912, atunci când s-au clasat pe locul IV la Jocurile Olimpice din Stockholm. Succesul nu prea le-a surâs atunci, pentru că, în finala mică, au fost învinşi cu un neverosimil 9-0 de către olandezi. După aceasta, naţionala nordică a participat în mai multe rânduri la Jocurile Olimpice.

Finlanda a fost aproape de a se califica la Euro 1980, nordicii au avut nevoie de un singur punct, însă Grecia i-a luat locul naţionalei de atunci a lui Martti Kuusela. Adversara Moldovei a fost aproape şi de a prinde un loc la Cupa Mondială din 2010. În grupa 4 preliminară, naţionala lui Stuart Baxter s-a clasat pe poziţia a treia, la patru puncte în spatele Germaniei şi a Rusiei. Dar aşa şi nu le-a reuşit.

Echipa Moldovei, cu probleme de efectiv

În clasamentul FIFA pentru ultima lună, Moldova a mai căzut trei poziţii şi se clasează cu optsprezece locuri în spatele Finlandei, pe 88. Diferenţă nu e şi în grupa E a preliminariilor Euro 2012, Moldova şi Finlanda sunt la egalitate cu câte şase puncte fiecare. 

În dimineaţa zilei de joi, 18 jucători s-au deplasat în peninsulă pentru partida cu Finlanda:
Portari: Calancea, Gaiguchevici.
Fundaşi: Bordian, Golovatenco, Savinov, Racu, Armaş, Epureanu, Boreţ, Erhan.
Mijlocaşi: Cebotaru, Zmeu, Ţâgârlaş, Suvorov, Doroş, Cheptine.
Atacanţi: Alexeev, Ovseannicov.


Antrenamentul ,,tricolorilor” de la Vadul lui Vodă

Şi precum deja a devenit o obişnuinţă, antrenorul echipei naţionale de fotbal se confruntă cu probleme de efectiv. Fundaşul Vadim Bolohan nu şi-a găsit echipă de club, chiar dacă la meciul cu Cipru a declarat că va semna în câteva zile. ,,Îmi pare rău, dar nu pot să iau jucători care sunt fără de echipă. Chiar dacă nu am jucători de bandă defensivă, nu mai pot să fac compromisuri de genul ăsta”, a precizat Gabi Balint.

Pe lângă Bolohan, alţi trei jucători nu vor putea evolua în partida cu Finlanda. Este vorba de căpitanul „tricolorilor” din meciul cu Suedia, Stanislav Ivanov, care s-a accidentat la un antrenament şi a trebuit să fie operat. O problemă de sănătate are şi jucătorul de 21 de ani al Daciei Chişinău, Alexandru Dedov. Cea mai proastă veste a venit de la Simion Bulgaru, care a refuzat convocarea la echipa naţională pentru a evita conflictele cu clubul său. ,,Bulgaru ne-a rugat să nu-i mai trimitem telegramă, pentru că oricum va refuza să vină şi nu vrea să-l punem în conflict cu clubul. Noi n-avem ce să facem, ne-am conformat şi nu-l mai chemăm”, a precizat selecţionerul.

Pe ultima sută de metri s-au accidentat atacantul Igor Bugaiov, dar şi portarul Stanislav Namaşco. Cu toate acestea, la naţională au reapărut alţi trei jucători. Alexei Savinov, Vadim Boreţ şi Serghei Alexeev. ,,Am avut de ales între Alexeev şi Frunză, l-am acceptat pe Alexeev datorită tinereţii, dar şi dorinţei foarte mari de a se confirma la echipa naţională”, a precizat Gabi Balint.

Problema portarilor

Portarii reprezintă din nou o problemă pentru echipa Moldovei. Goalkeeperul titular din partida cu Cipru, Nicolae Calancea, a gafat decisiv la golul primit de echipa sa în ultimul meci, iar Stanislav Namaşco nu a prins primul unsprezece la formaţia sa de o perioadă foarte îndelungată de timp, iar în ajunul meciului s-a accidentat. Gabi Balint a mizat de această dată pe portarul Daciei Chişinău, Artiom Gaiduchevici, acesta fiind inclus în lista celor 22 de jucători delegaţi pentru partida cu nordicii. ,,Din nou avem probleme cu portarii. Nu vreau acum să dau vina pe ei, dar trebuie şi ei să facă ceva pentru a ne ajuta. Noi nu putem accepta gafele pe care le-am avut în meciurile anterioare. Cam toţi care au fost, nu numai Namaşco, au partea lor de vină la goluri. Am nevoie de portari care să mă ajute, care să dea siguranţă echipei”, s-a arătat nemulţumit selecţionerul.

Nu numai portarii, ci şi fundaşii laterali sunt o problemă în echipa Moldovei. Mai bine zis, lipsa lor. Din cei 22 de jucători convocaţi pentru meciul cu Finlanda, niciunul dintre aceştia nu este de profil fundaş de bandă. Selecţionerul s-a arătat deranjat şi de faptul că în decursul a 13 meciuri a fost nevoit să aducă 47 de jucători. Chiar dacă unii au fost convocaţi pentru a fi testaţi în meciurile amicale, tehnicianul român a rămas nemulţumit. ,,Nu e normal ca într-un an şi jumătate, de când suntem împreună cu echipa, să treacă atâţia jucători. N-ai cum să faci omogenizare la echipă când eşti nevoit să aduci 47 de jucători”.

Acum, după Independenţă şi după trei întâlniri directe dintre selecţionatele Moldovei şi Finlandei, punctele se împart egal. Fiecare formaţie a câştigat câte un meci, iar un duel s-a încheiat indecis. Cine va scrie istorie şi cine va intra în avantaj? Aflăm astăzi, 2 septembrie, de la 18.30.

Radu Lisiţa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *