Ultima oră

Fischer, castigatorul prezidentialelor din Austria

Potrivit primului sondaj la iesirea de la urne dat publicitatii dupa incheierea votului, Fischer a obtinut 78,8% din voturi.

Daca se confirma rezultatul, el aproape ca a egalat recordul inregistrat la alegerile prezidentiale din Austria, stabilit in 1980 de Rudolf Kirchschlager (79,87% din voturi), relateaza NewsIn.

Candidata extremei-drepte, Barabara Rosenkranz, ocupa a doua pozitie, cu 15,2% din sufragii. Ea isi fixase ca obiectiv sa obtina peste 16% din voturi.

Cel de al treilea candidat, Rudolf Gehring, din Partidul Crestin, a primit 5,8% din voturi, arata exit-pollul.

Rata de participare a atins un record negativ, de 48%, iar numarul voturilor invalide este de aproape 7%, mai mic decat se temeau expertii.

Heinz Fischer, un presedinte caruia stilul prudent i-a adus un al doilea mandat

Presedintele austriac Heinz Fischer poate fi considerat un politician lipsit de spectaculozitate, dar stilul sau linistit si prudent de conducere i-a asigurat sprijinul cetatenilor si i-a adus un al doilea mandat la alegerile prezidentiale care au avut loc duminica in Austria.

"Cand lucrurile nu merg bine, se duce la baie si se intoarce atunci cand problema este rezolvata", spune un politician austriac despre presedintele social-democrat, afirmatie atribuita fostului cancelar Bruno Kreisky. Desi Fischer, in varsta de 71 de ani, respinge aceasta afirmatie, popularul presedinte austriac este cunoscut pentru favorizarea consensului in situatiile de conflict.

Heinz Fischer s-a nascut in 1938, intr-o familie de social-democrati, in orasul Graz. Tatal sau a fost secretar de stat in ministerul Comertului.

Dupa ce a absolvit facultatea de drept, Fischer a intrat imediat in politica. A fost ministru al stiintei si cercetarii in 1980 si presedinte al Parlamentului in 1990.

Criticii l-au ridiculizat, afirmand ca este mai mult o creatie a partidului sau, care nu a avut mustrari de constiinta pentru faptul ca a fost in trecut membru al grupului de prietenie intre Austria si Coreea de Nord.

Din 2004, cand a fost ales presedinte, Fischer s-a pronuntat in legatura cu situatii delicate, cum ar fi drepturi egale pentru homosexuali, dar, in general, a incercat sa evite confruntarea. Intrebat daca ar fi dispus sa investeasca un guvern condus de formatiunea de extrema-dreapta Partidul Libertatii, el a declarat recent ca ar analiza "cu atentie acest lucru" si a adaugat: "Nu ma voi acum acum privind componenta unui guvern, inainte de niste alegeri care nu au fost decise inca".  

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *