FLASH / Introducerea turului doi în votul mixt poate declanșa un conflict politic MAJOR

publicat în Actualitate pe 15 August 2017, 10:02

Analiștii recomandă desfășurarea votului mixt în două tururi. Alte recomandare este ca partidele de opoziţie, în special PAS și PPDA, ar trebui să-şi revadă strategia electorală.

În editorialul pe care îl publică pe deschide.md, Petru Bogatu face o aluzie neaşteptată: Plahotniuc trebuie să facă un pas înapoi în privinţa sistemului electoral mixt. Acest pas în apoi ar însemna introducerea unui al doilea tur de balotaj în circumscripţii, faţă de doar unul prevăzut în proiectul votat şi aprobat de majoritatea parlamentară împreună cu socialiştii. Raţiunile lui Bogatu sunt că asta ar calma spiritele și ar spulbera multe frustrări, ar forța partidele centriste și cele de dreapta să coopereze pe durata alegerilor, astfel că pe scena politică se va induce o atmosferă ceva mai caldă și mai pașnică, ar da un câștig esențial pentru o nouă intrare a Chișinăului în grațiile UE. Dar cel mai important: sistemule electoral mixt într-un singur tur „crește șansele stângii putiniste” de a câștiga alegerile parlamentare, scrie europalibera.org.

Partidele de opoziţie, în special PAS și PPDA, ar trebui să-şi revadă strategia electorală

În ziarulnaţional.md, Nicolae Negru sugerează partidelor de opoziţie, în special PAS și PPDA, să-şi revadă strategia în legătură cu mixtul. Dacă tot nu pot obţine prin proteste şi sprijinul Bruxellesulu, anularea sistemului, ar fi mai bine să se concentreze pe un plan minim ce ar consta în reducerea pragului electoral pentru partide la 5 sau chiar 4%, și votul în două tururi în circumscripțiile uninominale. Editorialistul aminteşte că votul într-un singur tur a fost condiționat de Igor Dodon. La fel ca Bogatu, Negru crede că în condițiile acestuia, candidații socialiști pot câștiga în primul tur, dar pot pierde în cel de-al doilea, dacă ceilalți candidați se solidarizează împotriva socialiștilor. „Două tururi în circumscripțiile uninominale e și în interesul PD,” îşi continuă şirul argumentelor Negru. „Alianța cu PSRM nu îi mai avantajează, ci le creează probleme mari, se transformă într-o piatră de moară la gâtul democraților”.

Anterior, mai mulți analiști au insistat asupra votului mixt cu două tururi. Partidele care în prezent se plasează pe locurile 2-3 în sondaje ar trebui să-și revizuiască strategiile și planurile, pentru că în cazul votului uninominal sau mixt, aprecierile privind un câștig al partidelor pro-europene sunt excesiv de optimiste. De această părere este analistul Iulian Chifu.

Igor Volnițchi a declarat pentru Europa Liberă despre posibilitatea unui compromis pe tema aplicării sistemului electoral mixt.

Igor Volnițchi: „Eu mă refer la faptul că logica lucrurilor spunea că democrații, și nu numai ei, ar fi trebuit să insiste ca alegerile în circumscripție uninominale să se desfășoare în două tururi încă la momentul adoptării legii privind sistemul electoral mixt. Și această cedare din partea democraților la acea etapă a fost o stranietate. Anume astfel a fost catalogată de mai mulți cunoscători ai fenomenului politic. Iată că acum această stranietate se pare că vine într-un fel să fie explicată, lămurită, inclusiv prin propunerile, invitațiile despre care ați amintit și Dvs. Asistăm de fapt la un joc care a fost pus la cale încă în momentul în care se vota Legea privind sistemul electoral mixt.

Timpul.md