Actualitate

Flori pentru VIERU

 Cu acest prilej, deputați, miniștri, funcționari ai Primăriei, oameni de cultură, dar și oameni simpli au venit în dimineața zilei la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor pentru a depune flori. 

Printre demnitari s-au numărat președintele interimar Marian Lupu, premierul Vlad Filat, primarul general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă. La eveniment au participat şi membrii familiei Vieru.

În cadrul momentului festiv organizat la bustul poetului, prim-ministru a adus un omagiu marelui poet, subliniind că naşterea lui Grigore Vieru de Ziua Dragostei nu este una întâmplătoare. „El a fost unicul şi va rămâne cu certitudine şi pe viitor unicul care a reuşit să scrie atât de frumos despre acest sentiment profund. Datoria noastră este să promovăm acele sentimente profunde faţă de mamă, de femeie în general, faţă de ţară, faţă de limbă, faţă de casa părintească”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, Dorin Chirtoacă, și-a exprimat regretul că poetul a plecat prea devreme în lumea celor drepți. ,,Evident, era mult mai bine dacă sărbătoream alături de domnia sa, să-i urăm La Mulți Ani și să ciocnim un pahar de cinste, dar soarta este soartă, Dumnezeu le orânduiește pe toate. Noi să-i păstrăm memoria și să-i ducem opera mai departe”, a spus edilul capitalei.

La rândul său, fiul lui Grigore Vieru, Călin a declarat că ,,vremurile ar fi fost mai calde, dacă poetul ar fi fost printre noi”. ,,Credeam că le poți pe toate, să topești nămeții, să deszăpăzești drumurile țării, dar ca și altă dată umblăm cu blindate și rămânem invidioși și cearta continuă. Dacă ar fi fost printre noi, cred că vremurile ar fi fost mai calde. Știu că ne auzi, știu că ne poți ajuta”, a spus Călin Vieru.

Ieri, Primăria municipiului Chişinău a inaugurat un bust al poetului Grigore Vieru în incinta bibliotecii Alba-Iulia din Chişinău. Lucrarea, la fel ca şi bustul de pe Aleea Clasicilor, poartă semnătura pictorului Romi Adam şi a fost oferită municipalităţii de către autorităţile de la Alba Iulia, România. Astăzi, un alt bust al poetului va fi inaugurat la liceul teoretic din comuna Băcioi.

Poetul Grigore Vieru s-a stins din viață la 16 ianuarie 2009, în urma unui un grav accident de circulaţie în apropiere de Chişină. În prezent, unul din bulevardele Chişinăului şi mai multe licee din ţară îi poartă numele.
Via ARENA.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *