Spectacole

Florin Piersic, actor

Născut din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr.3 (azi, Colegiul Național „Emil Racoviță”).
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București.

Debutul sau în cinematografie s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, unde a jucat rolul lui Tănase. Imediat în anul următor joacă în O Poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961), Pași spre lună (1963), și-a încercat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965 regizat de Mircea Drăgan și urmează și filmul care îl urcă printre marii actori români De-aș fi Harap Alb (1965) regizat de marele regizor Gopo.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați.

Florin Piersic vine cu mare drag la Chișinău. Spectatorul basarabean l-a cunoscut în spectacolul „Străini în noapte” jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina, cât și în Basarabia (la Cernăuți, respectiv Soroca).

Cu ocazia zilei de naștere, ziarul TIMPUL îi urează excepționalului actor sănătate și forța creativă nemărginită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *