Economie Mondială

FMI a aprobat a treia transa pentru Letonia

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat deblocarea unor fonduri de 200,3 milioane euro pentru Letonia, bani ce reprezinta cea de-a treia transa a imprumutului de 1,7 miliarde euro aprobat de FMI in luna decembrie 2008. FMI a aprobat transa dupa ce a analizat performantele programului economic aplicat de Letonia.

Statul baltic a apelat in 2008 la Comisia Europeana si la FMI, dupa ce a doua banca letona a avut nevoie de un pachet de salvare.

Letonia a primit un imprumut total de 7,5 miliarde euro, de la FMI, UE, Banca Mondiala si guvernele din regiune.

Guvernul leton a aprobat reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor cu circa 500 milioane lati (966,7 milioane dolari) in bugetul pentru 2010, pentru a intruni criteriile creditului.

"Autoritatile din Letonia merita apreciate pentru modul in care au implementat programul, ce a dus la performante fiscale peste asteptari in 2009 si a ajutat la revenirea increderii", a declarat Takatoshi Kato, director managerial adjunct in cadrul FMI.

"Cu toate acestea, Letonia continua sa se confrunte cu circumstante economice extrem de dificile. Productia s-a redus semnificativ, peste o cincime din forta de munca este in somaj, iar recesiunea a diminuat veniturile guvernamentale".
Economia Letoniei s-a comprimat cu 17,7% in al patrulea trimestru, cel mai mare declin din Uniunea Europeana, iar rata somajului a crescut la 22,8% in luna decembrie, atingand cel mai inalt nivel din UE.

Dupa Bloombiz.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *