Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:47
Abonamente

 
 

Economie Mondială 1 Mai 2014, ora 09:53

FMI a aprobat împrumutul în valoare de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina

Marime Font

Fondul Monetar Internaţional a aprobat, ieri, 30 aprilie, acordarea unui împrumut de 17 miliarde de dolari Ucrainei, eşalonat pe doi ani. 

Primă tranşă de 3,2 miliarde dolari va fi eliberată imediat. Împrumutul a fost negociat de FMI după plecarea lui Ianukovici de la putere şi în condiţii de puternică susţinere a ţărilor occidentale pentru noile autorităţi instalate la Kiev.

Acordul cu FMI deschide calea unui credit total de 27 miliarde dolari prin angajare Uniunii Europene si a Băncii Mondiale. Ratele vor fi eliberate însă eşalonat, corelat cu programul de reforme şi economii drastice anunţat de guvernul de la Kiev. Ca o primă măsură, cerută de mai mult timp de FMI, guvernul a decis reducerea subvenţiilor la energie, ceea ce conduce imediat la a scumpire cu 50% a tarifelor .O problemă urgentă este plata datoriei la gaze catre Rusia, în sumă de 2,2 miliarde dolari. Gazprom reclamă însă peste 11 miliarde dolari ca urmare a recuperării bonusului la preţ acordat in condiţii de respectare a graficului de plăţi, situaţie nerecunoscută însă de Ucraina.

Acordul semnat la 30 aprilie este cel de al treilea după cele din 2008 (16,4 miliarde dolari) şi 2010 (15 miliarde dolari), întrerupte însă rapid din cauza stopării reformelor asumate de autorităţile din Ucraina.

sursa: jurnalul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md