Economie Mondială

FMI a aprobat împrumutul în valoare de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina

Primă tranşă de 3,2 miliarde dolari va fi eliberată imediat. Împrumutul a fost negociat de FMI după plecarea lui Ianukovici de la putere şi în condiţii de puternică susţinere a ţărilor occidentale pentru noile autorităţi instalate la Kiev.

Acordul cu FMI deschide calea unui credit total de 27 miliarde dolari prin angajare Uniunii Europene si a Băncii Mondiale. Ratele vor fi eliberate însă eşalonat, corelat cu programul de reforme şi economii drastice anunţat de guvernul de la Kiev. Ca o primă măsură, cerută de mai mult timp de FMI, guvernul a decis reducerea subvenţiilor la energie, ceea ce conduce imediat la a scumpire cu 50% a tarifelor .

O problemă urgentă este plata datoriei la gaze catre Rusia, în sumă de 2,2 miliarde dolari. Gazprom reclamă însă peste 11 miliarde dolari ca urmare a recuperării bonusului la preţ acordat in condiţii de respectare a graficului de plăţi, situaţie nerecunoscută însă de Ucraina.

Acordul semnat la 30 aprilie este cel de al treilea după cele din 2008 (16,4 miliarde dolari) şi 2010 (15 miliarde dolari), întrerupte însă rapid din cauza stopării reformelor asumate de autorităţile din Ucraina.

sursa: jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *