Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

CSI / Rusia 12 Februarie 2016, ora 10:29

FMI avertizează că ar putea suspenda cooperarea cu Ucraina și pune condiții

Marime Font

La o săptămână după demisia ministrului ucrainean al Economiei, FMI a avertizat Ucraina că şi-ar putea retrage ajutorul financiar dacă ţara nu îşi va revitaliza eforturile de implementare a reformelor promise şi nu îşi va intensifica lupta împotriva corupţiei. 

În condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o criză guvernamentală şi parlamentară, donatorul principal al ţării a avertizat că ar putea să-şi retragă fondurile pentru această ţară. FMI a declarat că nu au fost înregistrate eforturi substanţiale noi din partea Kievului pentru a revigora reformele guvernamentale şi lupta împotriva corupţiei.

Într-o declaraţie publicată miercuri, Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, a cerut conducerii ucrainene “să acţioneze acum pentru a readuce ţara pe calea promiţătoare a reformelor”.


Declaraţia FMI are loc la o săptămână după ce ministrul ucrainean al Economiei Aivaras Abromavicius şi-a anunţat demisia. În acelaşi timp, Abromavicius a acuzat un legiuitor, prieten apropiat şi partener de afaceri al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, de blocare a reformelor şi promovarea aliaţilor săi în poziţii guvernamentale cheie.

Legiuitorul respectiv – şeful adjunct al Blocului lui Petro Poroşenko, Igor Kononenko – a respins acuzaţiile şi a cerut o investigaţie.

Demisia lui Abromavicius a declanşat noi apeluri din partea a două partide minore din coaliţie şi din partea opoziţiei pentru o remaniere guvernamentală, lucru care ar putea deveni posibil după ce Cabinetul îşi va prezenta săptămâna viitoare raportul anul. Conform Constituţiei, guvernele ucrainene au o perioadă de graţie de un an înainte de a putea fi dizolvate de către Parlament.

Între timp, instabilitatea politică agravează situaţia financiară a Ucrainei şi exercită presiuni suplimentare asupra cursului de schimb al monedei naţionale, grivna (hrivna). Pieţele de obligaţiuni au reacţionat, de asemenea, la turbulenţele politice, arată Kyiv Post.

Viceministrul ucrainean de Finanţe Artem Şevalev a precizat că declaraţia FMI-ului a fost determinată de criza politică ce pluteşte în Ucraina cu privire la forma viitoare a guvernului şi la decizia unor miniştri de a demisiona.

Declaraţia Christinei Lagarde nu este o surpriză, din moment ce răbdarea Fondului se diminuează, conform lui Douglas Rediker din cadrul Peterson Institute for International Economics din Washington, DC. şi fost membru al comitetului executiv al FMI ce a reprezentat SUA (2009-2012).

Rediker a precizat că progresul lent în combaterea corupţiei sau aplicarea altor reforme promise şi demisia recentă a ministrului ucrainean al Economiei, precum şi acuzaţiile formulate de acesta, nu au fost o surpriză pentru Fond, adăugând că în acest punct regulile FMI sunt testate la greu.

El a mai declarat că reformele fiscale şi bugetare ale Ucrainei se îndreaptă în direcţia potrivită în prezent, doar că lupta împotriva corupţiei şi alte câteva reforme structurale sunt văzute ca stagnând, sau chiar mai rău.

Răspunsul FMI, se pare, că are scopul de a menţine o presiune asupra preşedintelui ucrainean Poroşenko şi a premierului Arseni Iaţeniuk.

“Demisia lui Abromavicius poate fi un punct de cotitură”, a declarat Timothy Ash, şef de strategie valutară pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul companiei londoneze Nomura Internaţional Plc. “Există o oportunitate pentru a forţa cu adevărat anumite schimbări în privinţa unor chestiuni legate de aplicarea legii şi mesajul este acela că, de fapt, comunitatea internaţională cere schimbări reale şi semnificative în schimbul continuării completării cecurilor.”

În prezent, Ucraina aşteaptă o decizie din partea comitetului director al FMI în privinţa unei a treia tranşe de împrumut în valoare de 1,7 miliarde de dolari care, la rândul său, este asociată cu un alt ajutor financiar în valoare de 2,3 miliarde de dolari din partea SUA, UE şi a Băncii Mondiale. Ajutorul face parte din programul Facilitate de Finanţare Extinsă, în valoare de 17 miliarde de dolari. 

sursa: epochtimes.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)