CSI / Rusia

FMI cere ucrainenilor să deprecieze hrivna

Acest lucru reprezintă, de fapt, o recomandare de depreciere a monedei naționale a Ucrainei, hrivna, și face parte dintr-o serie de concluzii ale primului raport de monitorizare post-program privind acordul încheiat de Ucraina cu FMI în anul 2010.

„Directorii (FMI – n.r.) au căzut de acord cu faptul că rata de schimb supraevaluată a contribuit la creșterea deficitului extern, la pierderea la capitolul competitivitate și la epuizarea constantă a rezervei internaționale”, se arată în raportul citat. Totodată, mai spun experții Fondului, „o politică monetară restrictivă, concentrată pe apărarea stabilității cursului de schimb și bazată pe utilizarea pe scară largă a controalelor administrative, a înăbușit creșterea”. În acest context, „directorii recomandă autorităților să permită o mai mare flexibilitate a cursului de schimb și să grăbească trecerea la cadrul de țintire a inflației”, se mai arată în documentul oficial al FMI.

Chiar și după ce în multe state se manifestă semnale ale revenirii economice, Ucraina se confruntă în continuare cu probleme grave. Potrivit Fondului, cererea externă slabă, alături de politicile macroeconomice neconsistente au dus la o recesiune economică prelungită. Combinația dintre un curs de schimb controlat, o politică fiscală laxă și pierderile considerabile din sectorul energetic a împins deficitele de cont curent, fiscale și externe la niveluri foarte ridicate. În aceste condiții, „o epuizare treptată a rezervelor internaționale și a altor rezerve face ca economia să fie deosebit de vulnerabilă la șocurile externe”, spun reprezentanții FMI.

Aceștia sunt de părere că o redresare economică modestă ar fi trebuit să înceapă la sfârșitul anului 2013. Cu toate acestea, climatul de afaceri neprietenos și competitivitatea externă afectată sunt de natură să influențeze perspectivele pe termen mediu ale Ucrainei. „Mixul actual de politici nu este sustenabil, deoarece generează dezechilibre mari și stopează creștere”, se arată în documentul FMI. Potrivit instituției internaționale, Ucraina se confruntă cu un mare risc de o ajustare forțată, care însă va fi destul de costisitoare pentru piață.

sursa: money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *