Actualitate

FMI: Guvernul Leancă a procedat altfel decât am recomandat noi

Solicitată de presă la subiectul respectiv, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că Guvernul de atunci a „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările noastre”.

Potrivit reprezentantului de la Chişinău, FMI a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM. În același timp, FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind aceste chestiuni.

„Am atras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre mai multe probleme, inclusiv: fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii; prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor; importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare; necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF. Totuși, Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune anumite condiții”, a spus Armine Khachatryan.

Anterior, şi Banca Mondială a anunţat în mod oficial că nu a fost la curent cu intențiile Guvernului în ceea ce priveşte garanția acordată BNM după frauda bancară, respectiv, nu a putu avea la bază recomandările Băncii mondiale. .

Luările de poziţie vin după ce Iurie Leancă a afirmat public că a semnat decizia în calitate de premier „după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”.

Guvernul condus de actualul vicepreşedinte al Parlamentului Iurie Leancă a votat, în septembrie 2014, posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate. 

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *