Actualitate

FMI lansează o nouă formă de ajutor, fără bani

În loc să ofere credite ieftine, noul instrument al FMI va servi ca o dovadă de recunoaştere a programului de reformă al unui guvern. Beneficiind de aprobarea FMI, guvernele vor putea să acceseze alte forme de finanţare de la bănci şi de pe pieţele de obligaţiuni, susţine instituţia financiară internaţională.

"Noul instrument este conceput să ajute ţările să deblocheze finanţare din partea creditorilor oficiali şi a donatorilor privaţi (…) Permite ţărilor să trimită un semnal de angajament faţă de reforme şi să catalizeze finanţare din alte surse", informează FMI.

Potrivit FMI, la jumătatea lunii iulie, Consiliul de Administraţie a aprobat noul Policy Coordination Instrument (PCI), care, spre deosebire de programele tradiţionale ale Fondului, nu va avea criterii eligibile, atât timp cât ţara nu are întârzieri în rambursarea plăţilor către FMI.

Astfel, în loc să ofere credite în schimbul aderării cu stricteţe la un program convenit de reforme economice şi financiare, şi cu ţinte de performanţe revizuite trimestrial, FMI se va concentra doar pe politicile guvernelor. "Politicile sprijinite de noul instrument vor trebui să îndeplinească aceleaşi standarde ca şi cele impuse de un credit standard de la FMI", a precizat instituţia.

Săptămâna trecută, FMI a relansat un mecanism utilizat foarte rar, conform căruia a aprobat un împrumut pe un an destinat Greciei, dar a amânat eliberarea fondurilor până când autorităţile de la Atena obţin o reducere a datoriei din partea zonei euro.

Deşi nu este acelaşi lucru cu noul Policy Coordination Instrument (PCI), mecanismul FMI a permis Greciei să revină pe pieţele de obligaţiuni după o pauză de trei ani. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *